Fanatieke marathonrecordhouder Ko van der Weijden (72) overleden AV'23-ikoon uit de jaren zeventig

door Guus Mater

De lijst met clubrecords herinnert aan een bijzondere carrière. Ko van der Weijden, de beste AV’23-er op de marathon, is vorige maand overleden. Op 72-jarige leeftijd stierf hij aan darmkanker.

Met een tijd van 2 uur 14 minuten en 47 seconden is Van der Weijden houder van het clubrecord. Hij liep die tijd op 10 juni 1978 in Sneek. Ook op de 15 kilometer, de 10 Engelse mijl, de uurloop en de 25 kilometer prijken zijn tijden nog steeds – veertig jaar na dato – op de recordlijst. Al die records kwamen trouwens in Van der Weijdens topjaar 1978 tot stand.

Die marathon was een bijzondere. Op een koude lentedag liep Van der Weijden zijn beste tijd, al werd hij gehinderd door maagklachten en diarree. Voor de toeschouwers was dat goed te zien. De cafeïnepillen, die bondsarts Hans Keizer had voorgeschreven, hadden niet het beoogde effect.

Roelof Veld werd Nederlands kampioen in 2.14,01, een nieuw nationaal record. Dat was een verbetering van de toptijd die Van der Weijden enige maanden eerder tijdens de Midwintermarathon in Apeldoorn had neergezet. Al snel werd gefluisterd dat het parkoers, dat de organiserende vereniging Horror had uitgemeten, niet de vereiste 42 kilometer en 195 meter lang zou zijn. Niettemin kwam de prestatie van Veld als Nederlands record in de boeken.

De wedstrijd in Sneek gold als kwalificatie voor de Europese kampioenschappen, die later dat jaar in Praag werden gehouden. Daar eindigde Van der Weijden, weliswaar beste Nederlander, betrekkelijk kleurloos als 22e. Het was de tijd dat Nederland in de marathon maar weinig voorstelde en dat aan de spaarzaam gelopen stadsmarathons nog geen grote commerciële waarde werd toegekend. Het jaar na ,,Sneek” raakte Van der Weijden geblesseerd. Daarna heeft hij nooit meer een goede marathon gelopen.

Van der Weijden was betrekkelijk laat met atletiek begonnen. Maar zo rond zijn twintigste was het echt raak. Fanatiek maakte de tengere Ko soms op de baan maar vooral op de weg ontzettend veel kilometers. Lange-afstandslopers die terugkijken op de jaren zeventig erkennen vaak dat ze toen juist veel te veel hebben gelopen om tot een optimale prestaties te komen. Van der Weijden zal daar geen uitzondering op zijn geweest.

De zeer individualistisch ingestelde Van der Weijden is nooit een clubman geworden. Die instelling maakte hem misschien wel geschikt voor topsport maar natuurlijk niet erg geliefd bij veel AV’23-ers. Nadat hij zijn loopbaan beëindigde, heeft de club zelden meer iets van hem vernomen. Zijn overlijden, op 30 juli, meldden zijn zoons Jeroen en Marco aan de Atletiekunie, waarna AV’23 werd geïnformeerd.

3 gedachten over “Fanatieke marathonrecordhouder Ko van der Weijden (72) overleden

 • 27 augustus 2018 om 15:41
  Permalink

  Heel droevig dat Ko zo jong is overleden. Aanvankelijk kende ik hem alleen uit “Driekwart Eeuw Sintels” maar de laatste jaren zag ik hem af en toe weer bij de club. Hij had aangegeven wel iets te willen betekenen bij het trainen van lopers. Heel spijtig dat dit er nooit meer van zal komen.
  Ik wens zijn nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

 • 26 augustus 2018 om 11:51
  Permalink

  Een paar jaar geleden stond ik nog naast hem in het startvak voor de Olympisch Stadionloop. Hij was van plan om een record te lopen, welk record weet ik niet meer, maar ik weet wel dat ik daarna een tijdlang heb nagedacht over zijn schijnbare en inspirerende onverwoestbaarheid, want hoe was het mogelijk dat hij op die leeftijd nog zo hard kon lopen op een 10km? Hij zag er ook heel fit en sterk uit en vooral fanatiek.

  Dan dit bericht, voor mij volledig uit het niets. Wat had ik graag nog een keer met hem gepraat, want ik wilde hem graag beter leren kennen.
  Het is heel verdrietig dat hij op nog jonge leeftijd van ons is gescheiden. Ik wens zijn familie veel sterkte toe met dit verlies.

 • 25 augustus 2018 om 15:57
  Permalink

  Echt een verlies. Ko maakte in 2015 nog deel uit van de AV23-ploeg in de mastercompetitie. Zijn 5000m was goed voor een clubrecord in de 65+-categorie. Dat najaar liep ik met hem + Onno Waalewijn + Hans Hofstede de 4 x 200m estafette bij het NK Estafettes in Amstelveen. Het resultaat staat nog steeds als nationaal record bij de 65+.
  Ik was net van plan hem te benaderen voor de mastercompetitie van 2019. We zullen het zonder hem moeten doen.

Reacties zijn gesloten.