trainingen

nieuws

jeugdnieuws: Een hele halve ronde
   (30-08-2015)

door Andrea Aquina
Op het moment dat Dafne Schippers in Beijing haar gouden medaille in ontvangst mocht nemen en het Wilhelmus klonk in het Bird's Nest, hadden onze jeugdtrainers een bijzondere activiteit bedacht voor de AV'23 jeugd. Het is leuk zo'n Wilhelmus, maar wat is nou leuker om die fenomenale prestatie van Dafne op de 200 meter te vieren, dan om zelf eens te gaan proberen wat jij nou kan op die afstand?
Even geen 40 meters of 60 meters. Maar tussen 11.00 en 14.00 u stonden de startblokken klaar, helemaal aan de overkant van de baan. En een heus finishdoek hing ook nog bij de finishlijn. Een 'héle halve ronde': dat stond er op het programma vandaag. Na de warming up met het speciale spel "Schippers mag ik overvaren" mocht iedereen de hele training lang 200 meters gaan rennen. En oh oh oh.... wat is dat een ontzettend lang stuk, als je nog niet zo'n lange benen hebt als Dafne. De trainers hielden alle prestaties bij, dus ook als je niet op het krijtbord terecht kwam, met de beste prestaties uit elke categorie, dan kon je nog wel jezelf gaan verbeteren. Bovendien was er ook nog de uitdaging om tegen de trainers of tegen de ouders te lopen.
Iedereen heeft genoten van deze leuke training, en zelf ervaren wat een superprestatie onze nieuwe wereldkampioene vrijdag heeft geleverd!

Foto: Joost Cosman

» Reageer (Reacties: 0)

(Terug naar boven)


bestuursberichten: Uit de bestuurskamer, 20 augustus 2015
   (21-08-2015)

door Hans Hofstede, voorzitter AV'23

Kogelstoten in Krakow
Op maandag 20 juli (20 lipiec) kwam ik samen met mijn vrouw aan in Krakow om een weekje op te trekken met Anne en haar gezin. Anne is mijn oudste dochter en zit met haar man, zoontje van acht en dochtertje van vier al sinds half mei in Polen. Ze trekken daar rond met hun oude Knaus-caravan en werken telkens een paar weken bij een “host” die is aangesloten bij de internationale vrijwilligersorganisatie HelpX (Help Exchange). Op die manier leren ze het land en haar bewoners goed kennen, zorgen voor hun eigen levensonderhoud en helpen als vrijwilliger op een biologische boerderij, in een vormingsinstituut of bij de bouw van een strobalenhuis.
Wij hebben die week onze tijd verdeeld over het verkennen van de stad Krakow (ongeveer net zo groot en mooi als Amsterdam) en het weerzien met onze dochter, man en kleinkinderen (inclusief dagje en avond oppassen).
Midden in Nova Huta (een stalinistische wijk twee keer zo groot als de Bijlmer) liep ik tegen deze poster aan. Meteen ging een lampje branden. Waarom hebben wij niet meer van deze kogelstoters? Wat oudere atleten die gewoon voor de lol elke week bij elkaar komen om een kogel te stoten, een discus te werpen of een hamer te slingeren. Maar die zijn er toch al, hoor ik sommigen van jullie denken. Inderdaad elke maandag traint een klein groepje mannen en vrouwen onder de deskundige leiding van Frits van Buuren. Deze trainingsgroep bestaat al vele jaren en ze hebben het reuze gezellig samen. Maar het is zo jammer, dat zo weinig leden van het bestaan van deze groep afweten. Dat moet anders! De manier waarop Frits deze training geeft is uitstekend geschikt voor de wat oudere atleet, met veel aandacht voor de warming-up, blessurepreventie en veiligheid. De groep kan groeien tot ongeveer 15 deelnemers. Nu zijn er zelden meer dan tien deelnemers. Eventueel kan een tweede trainingsgroep op een andere avond of in de late middag gestart worden. Beetje afhankelijk van de vraag en natuurlijk de mogelijkheden van Frits. Interessant genoeg om hiervoor een wervings/marketingscampagne op te zetten met als doelgroep: vijftigplussers met belangstelling voor de werpnummers. Is er een AV’23-lid die ervaring heeft met het opzetten van dit soort campagnes en hier tijd en energie in wil steken?

Het is nog erger dan ik dacht
Vlak voor de zomervakantie is Rodney IJlstra bij ons op het clubhuis langs geweest. Rodney is projectmanager bij KLIMAATROUTE.nl en ingehuurd door de gemeente Amsterdam om accommodaties van Amsterdamse sportverenigingen te testen op energiezuinigheid. De bedoeling is natuurlijk dat naar aanleiding van deze “energiescan” de sportvereniging maatregelen neemt om het energieverbruik te verminderen. KLIMAATROUTE adviseert daarin en blijft stand-by voor verdere hulp en advies.
Het rapport van Rodney was niet mis. Aan elektriciteit (zonder baanverlichting) verbruiken we jaarlijks ruim twee keer zoveel als vergelijkbare clubhuizen. Ook het gasverbruik is 25% hoger dan bij vergelijkbare accommodaties, terwijl er toch opvallend weinig gedoucht wordt bij onze club (stelletje stinkers!). Dat kan en moet allemaal een stuk minder. Rodney heeft een gigantische lijst met aanbevelingen meegegeven: tien voor besparingen op elektra-gebruik en vijf voor minder gasverbruik. Grote besparingen kunnen bereikt worden door vervanging van de oude vriezers en koelkasten (gebeurt inmiddels), het vervangen van de dertig conventionele TL-buizen door LED-buizen en het installeren van aanwezigheidsdetectie in de toiletten. Ook het monitoren van het stroomgebruik met een zogenaamde Wattcher leidt tot behoorlijke besparingen is de ervaring. Moet die buitenverlichting (tien lampen) wel de hele nacht branden?
Om het gasverbruik te verminderen bereik je met relatief eenvoudige maatregelen al een heleboel. Door de beide fitnessruimten lopen bij elkaar 80 meter ongeïsoleerde cv-leidingen. Vandaar dat het daar altijd zo bloedheet is. Het aanbrengen van isolatiemoffen scheelt een slok op een borrel, is goedkoop en kan makkelijk binnen een paar uur door een paar handige vrijwilligers worden gedaan. Ook in de stookruimte moet nog wat isolatiemateriaal rond de appendages (moeilijk woord voor kranen, ventielen en koppelingen) worden aangebracht. Ook dit levert een aanzienlijke besparing. Tenslotte helpt het als op de deur van de kantine een dranger wordt geplaatst.
Wat mij betreft is dit het project van het jaar. We kunnen het ons domweg financieel niet veroorloven om jaarlijks bijna €7000,= aan energiekosten te betalen. Die rekeningen moeten dus omlaag!

We gaan weer beginnen
Naast onze halfjaarlijkse instroommomenten voor nieuwe jeugdleden zijn er ook twee instroommomenten voor beginnende hardlopers: de Start to Run-cursussen van Dirk Beelen. De kraamkamer van onze hardloopsectie. Al jaren een absoluut succesnummer, waar elk half jaar circa vijftien mensen met veel plezier aan mee doen. De helft hiervan besluit na afloop door te gaan met hardlopen bij AV’23. Of ze melden zich aan voor de vervolgcursus bij Dirk of ze stappen meteen over naar een reguliere trainingsgroep van AV’23.
Op zaterdag 5 september start weer een Start to Run-cursus. Die cursus wordt bij ons op de baan gegeven, begint om half tien en eindigt om elf uur met een kop thee in de kantine van ons clubhuis.
De atletiekunie heeft het initiatief genomen voor een extra wervingscampagne onder de naam “Tell a friend”.
De bedoeling is dat leden van onze vereniging zoveel mogelijk vrienden, vriendinnen, kennissen of familieleden via de mail attenderen op de Start to Run-cursus van 5 september. Jullie kunnen daarmee een paar Asics -loopschoenen (naar keuze) winnen. Er worden tien paar schoenen verloot onder de leden, die zo’n mail via onderstaande link versturen.
Hierbij de link naar de actiepagina (https://starttorun.atletiekunie.nl/actie)

Verenigingsmanager
Even een serieus woord van man tot man/vrouw: het gaat zo niet langer. Tijdens de laatste Algemene ledenvergadering van 26 maart heeft het bestuur de handdoek in de ring gegooid en gesteld dat we zo niet verder kunnen, tenzij voor de zomer het bestuur wordt uitgebreid met nieuwe bestuursleden. Quod non. Zelfs geen enkele vraag om informatie over bestuurswerk. Vandaar deze noodmaatregel: het dagelijks bestuur van jullie vereniging bestaat nu al bijna een jaar uit slechts vier leden, waarvan twee leden nu ook nog aangegeven hebben het komend half jaar een stuk minder tijd voor bestuurswerk te hebben, vanwege werk, studie, gezin. Een heleboel bestuurlijke taken kunnen we niet voluit verrichten of moeten we noodgedwongen helemaal laten liggen. Voorbeelden: er worden al tijden geen notulen meer gemaakt van de bestuursvergaderingen, we komen niet toe aan de ontwikkeling van een goed personeelsbeleid voor onze bijna vijftig trainers, de kantinecommissie is al jaren een slapende commissie, het bestuur heeft geen vertegenwoordiger in de Technische Commissie en vrouwen en technische atleten zijn in het geheel niet vertegenwoordigd in het bestuur.
Ondanks herhaalde oproepen, verzoeken, verzuchtingen en dreigementen lukt het niet het bestuur te versterken met nieuwe bestuursleden. Vandaar dat het bestuur besloten heeft op de volgende ALV voorstellen te doen voor het aanstellen van een betaalde verenigingsmanager. Uiteraard gaat dat een lieve duit kosten en zal dit leiden tot verhoging van de contributie, maar we zien geen andere oplossing meer. De verenigingsmanager zal vooral veel secretariële en administratieve taken van het bestuur overnemen.
We hebben in het bestuur afgesproken dat die verenigingsmanager er komt en dat in 2017 de contributie navenant verhoogd wordt. Dit alles onder het voorbehoud van instemming door de ALV.

» Reageer (Reacties: 0)

(Terug naar boven)


nieuws algemeen: Pupillen en junioren trainingen zijn weer begonnen
   (16-08-2015)

door Anna Goede
Maandag 17 augustus beginnen de pupillen en junioren trainingen weer. De trainingstijden zijn hetzelfde als vóór de vakantie.

» Reageer (Reacties: 2)

(Terug naar boven)


fruitgaarden: De appels zijn bijna rijp
   (13-08-2015)

door Karin van Kesteren

Wij gaan weer appels oogsten op zaterdag 19 september. Iedere sportclub van het sportpark Middenmeer vraagt een aantal vrijwilligers om te komen oogsten. De vrijwilligers van de verenigingen krijgen na de pluk een kistje mee voor de vereniging. Ook AV'23 doet jaarlijks mee met die oogst. Dus wie van de leden helpt dit jaar met plukken? Meld je aan bij Karin van Kesteren

Het programma voor die plukochtend ziet er als volgt uit:
- 09.30 uur voor wie koffie wil, in het beheergebouw Radioweg 76. Je krijgt dan ook een korte plukinstructie.
- 10.00 uur  verzamelen bij boomgaard AV23 om te gaan plukken.
Tijdens de pluk gaan 2 vrijwilligers om de beurt appelsap maken voor de plukkers en voor mensen die langs komen.
De geplukte appels worden ook uitgedeeld aan voorbijgangers.

» Reageer (Reacties: 2)

(Terug naar boven)


nieuws algemeen: NK dag 3 en 4 - Estafettezilver als toetje
   (03-08-2015)

door Theo Danes

Op de laatste twee dagen van het Nederlands Kampioenschap was er voor AV'23-supporters minder te beleven. Toch werd er op zondag nog een zilveren medaille gewonnen door de 4x100-estafetteploeg. Elvis Afrifa, Bram Teunisse, Rutger Bien en Dennis Weijens liepen in een spannende race tegen drie andere teams naar de tweede plaats. 42,34s was bovendien maar twee tienden boven het clubrecord van de legendarische Chris Berger en consorten. Wie weet gaat dat record uit 1934 er nog eens aan door dit vlugge viertal. 

Wat gebeurde er verder nog? Zaterdagochtend wisten Sander Stok en Theo Danes zich niet te plaatsen voor de finale van het discuswerpen. Ze eindigden als 13e en 15e. Vooral voor Sander scheelde het niet veel: hij kwam slechts 24 centimeter tekort met zijn 42,50m. Theo's verste worp van een constante serie was 39,88m. Sjaak Hoogstraaten plaatste zich met 1:56,32s helaas niet voor de finale van de 800 meter. Het bereiken van de halve finale bleek voor Elvis Afrifa en Dennis Weijens het hoogst haalbare op de 200 meter. De 22,83s om 22,51s toonden dat de vermoeidheid wellicht wat was toegeslagen. Twee halvefinaleplaatsen is voor de sprinters evenwel een mooi resultaat van dit weekend. 

Op zondag was Mathilde Bakker de enige die individueel in actie kwam, op het hoogspringen. Ze kende geen ideale voorbereiding van dit kampioenschap en dat resulteerde in een moeizaam begin. Toch lukte het in de derde poging op 1,63m en 1,66m om mooie sprongen te laten zien en met die laatste hoogte werd Mathilde achtste.

Uitslagen NK 2015
Foto: Anna Goede

» Reageer (Reacties: 3)

(Terug naar boven)


nieuws algemeen: NK dag 2 - Zilver voor beste Sander ooit
   (01-08-2015)

door Theo Danes

De kogelslingerfinale van vrijdag was een hoogtepunt voor AV’23 door de gloedvolle aanwezigheid van Sander Stok en Jim van Oostrom. Beide mannen waren er op gebrand om beter te zijn dan ooit en dat lukte glansrijk. De kogel van Sander landde viermaal nagenoeg op de 60-meterlijn en tweemaal ruim daarboven. De 62,64m in een ultieme doch vergeefse laatste poging om Denzel Comenentia nog van de troon te stoten was meer dan een halve meter verder dan zijn clubrecord. Geen titelprolongatie dus, maar wel zilver met een gouden randje. Het is de zevende kogelslingermedaille voor Sander op een Nederlands kampioenschap. Ook Jim van Oostrom wierp sterk: 53,08m in de openingsworp betekende een dik persoonlijk record en in poging 3 leek daar zelfs nog twee meter bij te komen, maar vermoedelijk gooide toen een teen op de ringrand roet in het eten. Hij werd uiteindelijk vijfde.

Iris de Ruiter voelde zich ook goed thuis in de ring. Haar 39,39m bleek uiteindelijk zelfs goed voor de laatste acht, dus nog drie pogingen. Daarin wist ze met een SB van 40,70m nog een plaats op te schuiven: een knappe zevende plaats voor de B-juniore. In de 400-meterfinale was Tessa Strijp vooral op zoek naar een betere tijd dan van de dag ervoor. En die kreeg ze. Met haar achtste plaats in 56,57s was ze bijna een seconde sneller dan in de series.  

Voor Elvis Afrifa en Dennis Weijens  was het bereiken van de halve finale een mooi succes, maar dat ze daarin mochten opnemen tegen de één-na-snelste man ooit op de 100 meter was natuurlijk een extra cadeautje. Yohan Blake bleek zoals verwacht iets te snel voor de mannen, maar Dennis en Elvis weerden zich kranig: 11,15 en 11,16 bij -0,7m/s.

Twee uur daarvoor liepen de heren al de voorrondes van de 200 meter. Dennis liep een bewonderenswaardige 22,37s bij flinke tegenwind (-1,6) en plaatste zich zowaar voor zijn tweede halve finale van dit kampioenschap. Elvis vloog bijna uit de bocht in baan 1 en kwam tot 22,65s. Sylvester Tanoh bokste zich in dezelfde serie als Dennis naar een knappe 23,14s. Voor Rutger was de tegenwind (-2,3) na een sterke bocht meedogenloos: 23,27s. De optredende verzuring voelde hij nog in de verspringfinale die kort daarna startte. Vanwege pijn in de enkel hield Rutger het na twee pogingen van 6,10m voor gezien. De 200 meter van Rosa de Jong kende eveneens een pijlsnelle bocht, daarna leek ze iets te ver voorover te lopen om de knieën nog goed naar voren te krijgen: 26,84s was een halve seconde boven haar persoonlijk record.

Alle uitslagen NK 2015  
Foto's: Anna Goede

» Reageer (Reacties: 2)

(Terug naar boven)

toon pagina: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - [Volgende >>]

 

lid worden / opzeggen
amsterdam-marathon
atletiekunie
topsport amsterdam
download hier de AV23-app!

de agenda:

agenda algemeen: 4 september: 30e Surprise Run
   (29-07-2015)

Wij nodigen jullie uit voor de Surprise Run op vrijdagavond 4 september a.s. We verzamelen voor de Openbare Bibliotheek (OBA) aan de Oosterdokskade 143 (tussen NEMO en het Centraal Station). Hier is ook een bewaakte ondergrondse fietsenstalling. Het stallen van een fiets is gratis. De Surprise Run is een training voor leden maar vooral ook voor niet-leden van AV’23. Dus kom vooral met vrienden/vriendinnen, kennissen, collega’s en familie! Het programma start om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur. De maximale afstand die we lopen ligt rond de 10km. We lopen parcourtjes. Dit maakt het mogelijk om bij vermoeidheid een pauze te nemen.

Verder willen wij jullie verzoeken voor extra veiligheid lichtgevende hesjes te dragen.
Als je komt mail ons dit even, dat is voor ons handig voor de planning!

(Terug naar boven)


agenda algemeen: 5 september: Start to Run met AV23
   (28-07-2015)

Zaterdagochtend 5 september begint bij AV23 weer een Start-to-Run cursus. Het doel: zes weken trainen met je loopmaatjes en dan ben je klaar voor de Start-to-Finish-loop op de 7e zaterdag. Je kunt dan ongeveer 25 minuten achter elkaar hardlopen, reken daar maar op.
Ervaren enthousiaste trainers helpen je zover te komen, met een verantwoord beginnersschema, veilig en stimulerend. Kom meedoen, kom beleven, kom hardlopen en voel je fit!
Wil je meer weten? Hier staat alle info.

(Terug naar boven)

AV 1923

andere berichten:

30-08-2015

Een hele halve ronde

lees het artikel

21-08-2015

Uit de bestuurskamer, 20 augustus 2015

lees het artikel

13-08-2015

De appels zijn bijna rijp

lees het artikel

22-06-2015

Uit de bestuurskamer, 22 juni 2015

lees het artikel

15-06-2015

13/14 juni: NK Masters Zierikzee

lees het artikel

15-06-2015

7 juni: Meander halve marathon

lees het artikel

07-06-2015

Uitslagen Pupillencompetitie 06-06-2015, 2e voorronde

lees het artikel

09-03-2015

Louis Vinkloop, Amsterdam Noord, 16 maart 2015

lees het artikel

09-03-2015

CPC Loop, Den Haag, 9 maart 2015

lees het artikel

09-03-2015

Parkloop, Heiloo, 9 maart 2015

lees het artikel

24-02-2015

Sjaak Hoogstraaten over zijn NKi1500m

lees het artikel

16-02-2015

Interview Riemer Kerkstra en Taeke Roukema cross Landsmeer

Vorige week zaterdag vond de derde ronde plaats van de crosscompetitie. De wedstrijd vond plaats in Landsmeer op een klassiek crossparcours met heuvels, gras, modder en alles mooi afgezet met lint, eigenlijk precies zoals het hoort. Zelfs het weer was zoals het hoort: een koude wind met nu en dan een beetje regen. A1-pupillen Riemer Kerkstra en Taeke Roukema deden er aan mee. We stelden hen een aantal vragen.

lees het artikel

AV 1923
Heeft u een artikel voor de website? Stuur het per email naar de webadmin: - bij voorkeur met foto!