Hardlopen – baan en weg

Veel mensen willen gewoon lekker hardlopen los van de atletiek-onderdelen. Daarvoor zijn onze looptrainingen de perfecte basis. Er wordt gewerkt aan looptechniek, snelheid, duurvermogen en wedstrijdtactiek.

Onze looptrainingen zijn er op 3 niveau’s:
– voor de echte beginners
– voor mensen die recreatief willen lopen
– voor lopers die snel willen kunnen lopen en aan wedstrijden willen deelnemen.

Als je belangstelling hebt voor een van onderstaande trainingsgroepen, kom dan naar de baan op een van de trainingsuren en spreek de trainer aan. Die kan je advies geven over wat voor jou het meest geschikt is. Doe vast je sportkleding aan want meestal kun je meteen meedoen.

Voordelen van trainen op de baan: het is gezellig en veilig, ’s avonds goed verlicht, het zachte tartan loopt plezierig; je hoeft je loopsnelheid niet aan te passen aan die van anderen, terwijl de trainer toch makkelijk aanwijzingen kan geven over bijv. looptechniek. Er is overigens ook één loopgroep (op woensdagavond) die juist buiten de baan traint, in een park of een route door de stad.

NB.: Je kunt op elk moment van groep wisselen, en je kunt als je méér wilt trainen, ook aan verschillende groepen naast elkaar deelnemen. Laat het alleen even je trainer(s) weten.

Wil je beginnen met hardlopen?

Bij ons op de baan begint steeds begin januari en begin september een nieuwe Basiscursus hardlopen. In 7 weken bouw je op van 1 naar zo’n 25 minuten hardlopen. Het accent ligt op plezier krijgen in het lopen en het voorkomen van blessures. Je doet dit in een kleine groep met een uiterst ervaren trainer (Dirk Beelen).

Aansluitend organiseren we de Vervolgcursus hardlopen. Die duurt 9 weken en brengt je naar vijf kilometer aaneengesloten hardlopen. Meer info en inschrijven hier.

Enkele malen per jaar organiseren we een serie clinics voor de al wat gevorderde loper. Als vervolg op de Basis- en Vervolgcursus of om je voor te bereiden op onze Nescioloop, de Dam tot Damloop of op één van de andere loopevenementen in de regio. Een overzicht van alle cursussen en clinics kun je hier vinden. Voor het volgen van cursussen of clinics hoef je geen lid te zijn of worden van AV23.

Tenslotte is er alleen voor vrouwen elke week het hele jaar door (behalve in de schoolvakanties) op woensdagochtend van 9.30 – 11.00 uur de training “Van wandelen naar hardlopen” in het Flevopark bij de ovale vijver (bij de Valentijnkade). Kom vooral eens kijken of het iets voor je is. De zwaarte van de training wordt aangepast aan het niveau en de conditie van de deelnemers. Zo kan de training door iedereen gevolgd worden. Zelfs sportief wandelen behoort tot de mogelijkheden! Wil je meedoen dan betaal je voor een heel jaar € 125 (met stadspas € 62,50). Voor de Flevoparktraining hoef je geen lid te worden van AV23. Mocht je al lid zijn van Av23 dan kan je gratis meedoen. Deelnemers van de Flevoparktraining (die geen lid van AV23 zijn) worden vrijgesteld van de verplichting tot vrijwilligerswerk.

type training  wanneer / waar trainer
Flevopark training
(alleen voor vrouwen)
woensdag / Flevopark
09.30-11.00
Carla van der Klei, Tjitske
Kooistra
(06 – 22166174), Monique Admiraal en Anneke Nass

Ben je al een tijdje aan het hardlopen, alleen of in clubverband?

De recreatie-loopgroepen zijn vooral gericht op recreatieve lopers – lekker lopen voor je plezier – en op lopers die willen deelnemen aan wegwedstrijden en trimlopen van 5 km, 10 km of langer. Die lopers hebben vaak als doel het realiseren van de bepaalde afstand; de snelheid waarmee dat gebeurt is minder van belang. Er is aandacht voor het opbouwen van een basisconditie en het ontwikkelen van een goede loopstijl. De trainingen zijn meestal op de baan, maar er wordt soms ook op de weg of in het park gelopen.

NB.: Om aan deze loopgroep mee te kunnen doen moet je een half uurtje in een rustig tempo kunnen hardlopen. Jongere lopers zullen zich meer thuis voelen in de wedstrijdloopgroep, zie hieronder.

recreatie-loopgroepen

wanneer waar  trainer
dinsdag 19.30-21.00 baan Niels Schager / Monique Admiraal
zaterdag 9.00-10.30 baan Carla van der Klei /
Anneke Nass

Wil je op de weg trainen?

Naast trainingen op de baan kun je ook met je trainingsgroep samen op pad om te trainen. Je traint dan op de (fiets)paden en wegen waar een parcours wordt uitgezet. Je dient 5 km aaneengesloten te kunnen lopen op een tempo van 10 km/u.

wanneer waar  trainer
woensdag 19.30-21.00 weg Han Brand

 

Wil je snel lopen en aan wedstrijden deelnemen?

De wedstrijdloopgroepen zijn gericht op snelle looptijden bij wegwedstrijden van 5 km t/m de marathon. Hier wordt pittig getraind, uiteraard binnen ieders eigen capaciteiten. Om een idee te geven van het niveau: de tijden op de 10 km liggen veelal tussen de 35 en 55 minuten. Je bent hier ook welkom als je nu nog niet aan wedstrijden toe bent, maar aan je looptechniek en uithoudingsvermogen wil werken om misschien tzt. aan een loopwedstrijd deel te nemen. 

wedstrijdloopgroepen

wanneer waar  trainer
maandag 19.30-21.00 baan Gerard Lijnzaad
dinsdag 20.00-21.30 baan Jan Mens
woensdag 19.30-21.00 baan Jan Mens
donderdag 19.30-21.00 baan Jan Mens

NB.: De wedstrijdloopgroepen op de baan verzamelen zich aan de overzijde, bij de reclamedoeken. Alle overige loopgroepen beginnen vanaf de entree van de baan.

Bij de kleedkamers zijn enkele kluisjes (gratis) voor sleutels, telefoons of andere kostbaarheden.

foto's: Kees v.d. Berg, Mart Bevelander