Uit de bestuurskamer, 31 mei 2015

door Hans Hofstede, voorzitter AV’23

1750 vrijwilligers nodig voor het EK 2016
Vanaf maandag 8 juni 2015 is het voor leden van AV’23 mogelijk om zich aan te melden als vrijwilliger voor het EK-atletiek, dat van 6 t/m 10 juli 2016 in Amsterdam gehouden wordt. Het spektakel vindt plaats in het Olympisch stadion, maar ook op het Museumplein (speerwerpen, discuswerpen, start/finish van de halve marathon en van de 10km recreatieloop) en op de atletiekbanen van AV’23, Feniks en Atos (“Schooltournaments”). Voor alle onderdelen en op alle locaties zijn vrijwilligers nodig. Ook zijn mensen nodig om de aan de EK deelnemende atleten op te vangen en te begeleiden. Vrijwilligers van de Amsterdamse atletiekverenigingen hebben een streepje voor. Zij kunnen zich al vanaf 8 juni aanmelden. Kandidaat-vrijwilligers van buiten Amsterdam kunnen dat pas vanaf 6 juli.
Als side-event van het EK wordt op de atletiekbaan van AV’23 op vrijdag 8 juli 2016 “Schooltournaments” georganiseerd. Hiervoor wordt de medewerking van 18 vrijwilligers van AV’23 gevraagd. Deze taak is goed te combineren met een dagdeel assisteren in het Olympisch stadion, bij de halve marathon op zondag 10 juli of andere taken in het kader van de EK. Op onze baan wordt tijdens de EK een groot tv-scherm geplaatst, waarop rechtstreeks de prestaties in het stadion zijn te volgen. Je moet wel alle vijf dagen volledig beschikbaar zijn, maar wordt maar voor maximaal vijf dagdelen ingezet. Voor elke taak zijn twee shifts, een ochtend- en een middagshift. Dus ook je inzet bij “Schooltournaments” zal nooit meer dan één dagdeel beslaan.
Deze 18 vrijwilligers krijgen voorrang in het selectieproces. Je kan je hiervoor aanmelden van 8 t/m 29 juni 2015 door te mailen naar volunteers@amsterdam2016.org. Je krijgt dan toegang tot een afgeschermde link naar het betreffende aanmeldformulier. De EK-organisatie houdt het aantal aanmeldingen per vereniging bij. Dus wie het eerst komt, het eerst maalt!
Een aantal mensen hebben zich al laten plaatsen op de voorlopige lijst van de EK-organisatie. Als die ingezet willen worden voor “Schooltournaments”, moeten ze dat nog wel even kenbaar maken door tussen 8 en 29 juni een extra mailtje te sturen aan volunteers@amsterdam2016.org onder vermelding van “Schooltournaments AV’23”.
Voor de overige functies kan iedereen zich vanaf 6 juli 2015 aanmelden via het inschrijfformulier, dat vanaf die dag te vinden is op de website www.amsterdam2016.org. In het algemeen geldt: je moet op 1 juli 2016 tenminste 16 jaar zijn en lid van AV’23. Ook helpt het als je een rijbewijs heb, één of meer vreemde talen spreekt en eventueel onderdak kan bieden aan een vrijwilliger van ver weg.
Een week voor het EK is er een kick-off bijeenkomst in sporthallen-zuid. Dan wordt ook de officiële kleding uitgereikt. Alle vrijwilligers kunnen met korting toegangskaarten voor het stadion kopen. Na afloop van het EK volgt nog een slotfeest met ….. “Lange Frans” als extra attractie.

Onze buurtjes
Ver voordat AV’23 op zijn huidige plaats neerstreek, zat daar al de redelijk succesvolle voetbalvereniging SC Voorland. Dat waren de buren van Ajax, beschikten over meerdere velden, een riant clubhuis en een grote betonnen tribune. SC Voorland speelde van 2006 tot 2010 met meerdere elftallen in de eerste en tweede klasse van de KNVB (district-west). Woensdag hoorde ik van Sjors Koole van de afdeling Sport van stadsdeel-Oost, dat de club wordt opgeheven. Het clubhuis wordt gesloopt, het enige overgebleven veld wordt omgevormd tot hockeyveld en de tribune wordt gedeeltelijk afgebroken en gemoderniseerd. Aan de andere kant van het veld komt een nieuwe tribune met daaronder ruimten voor de hockeyclub Athena en eventuele ander gebruikers. De bedoeling is dat het nieuwe hockeyveld ook gebruikt kan worden voor internationale hockey-wedstrijden, als een soort buitenlocatie van het Wagenerstadion in Amstelveen. Wat dit allemaal voor AV’23 kan betekenen moeten we nog uitzoeken. Wellicht kunnen we er extra bergruimte huren.
Direct na de zomervakantie zal het veld al in gebruik genomen worden door Athena als vijfde hockeyveld. De voorbereiding van de bouw- en verbouwplannen zal wel meer tijd in beslag nemen. We wachten af.

De kantine
Het scheelt echt enorm en ziet er ook nog goed uit: de akoestische panelen door onze “klusvrijwilligers” in het weekend van 25 en 26 april aangebracht, is een groot succes. Met dank aan de “handige jongens”, die met behulp van door hen zelf meegebracht gereedschap en door Van Keulen geleverd materiaal, onder leiding van Cees de Nood en naar een ontwerp van Eveline Vinkenborg en Cees de Nood de klus binnen de geplande tijd geklaard hebben. Het effect is al direct merkbaar. Nieuw is dat je nu rustig aan de bar een gesprek kunt voeren terwijl elders aan een tafeltje een vergadering plaats vindt. Dat was tot voor kort onmogelijk. Mensen blijven nu hangen na afloop van een training, er worden eerder afspraken gemaakt om in de kantine even bij te praten en je hoeft niet meer je stem te verheffen. Een weldaad!
Het volgende klusweekend staat al weer voor de deur: zondag 7 juni. Naast een hele lijst kleinere klusjes wordt de trap naar de kantine onder handen genomen. De trap moet nodig opgeknapt worden. Eerst zal de hele trap worden opgeschuurd. Daarna wordt-ie in de lak gezet en daarna pas kunnen de muren van het trappenhuis gesausd worden, of moet het andersom? Het is maar de vraag of dit allemaal in één dag gaat lukken. Eveline Vinkenborg, lid van onze huisvestingscommissie, is bezig dit allemaal te plannen. Een hele klus. Maar gelukkig blijkt telkens weer dat onze club over allerlei talentvolle leden en ouders van leden beschikt, waardoor toch meer mogelijk is dan aanvankelijk gedacht.