Uit de bestuurskamer, 5 april 2014

door Hans Hofstede, voorzitter AV’23

Desperate koperdieven?

Eéns in de veertiendagen vangen we onze zesjarige kleinzoon Daan op, als zijn moeder weekenddienst heeft. Hij komt op zaterdag- en zondagochtend al om kwart over zeven. Ik werd dus niet uit mijn bed gebeld, toen ik vorige week zaterdag om negen uur een telefoontje kreeg van Geline Kottier. Zij meldde dat er een poging tot inbraak in ons clubhuis was geweest, waarbij de deur van de kleedkamers was beschadigd en een ruit van de kantine was ingegooid. Gelukkig waren ze niet binnen gekomen. De geheimen van onze sloten, zijn geheim gebleven. Hiermee hebben we echt geluk gehad. Nog maar een paar weken geleden zijn koperdieven binnen gedrongen in de kleedkamers van GeuzenMiddenmeer en hebben daar voor €200,= koperen leidingen weggeknipt. Het herstel van de daardoor veroorzaakte schade kostte deze voetbalclub €13.000,=. Een week later hebben ze toegeslagen bij Zeeburgia, met hetzelfde resultaat.

Als de inbrekers dit stukje lezen, kan ik ze melden dat het geen zin heeft bij ons in te breken. Er zijn bij ons geen bereikbare koperen leidingen. Alles is ingebouwd.

Wellicht uit teleurstelling over het niet kunnen binnendringen hebben de daders een grote betontegel gezocht, gevonden en gebroken. Met de brokstukken is het zijraam van onze kantine bekogeld, met het door mij gefotografeerde resultaat. Uiteraard heb ik zaterdag bij de politie aangifte gedaan. Zij hebben toegezegd nog vaker ons clubhuis in hun surveillance op te nemen. De ruit wordt binnenkort door het stadsdeel hersteld.

1 april: sluiting inschrijving vrijwilligersdiensten

Vanaf 1 april is de termijn waarbinnen je je moest inschrijven voor de vrijwilligersdiensten verstreken, al blijft het nog steeds mogelijk je op te geven voor verenigingswerkzaamheden. Inmiddels hebben ongeveer 100 leden zich aangemeld voor een organisatorische functie binnen onze club en 485 voor een dagdeel vrijwilligerswerk. Dit is een heel behoorlijke score, maar we zijn er nog niet. De meeste “urgente functies”: lid kantinecommissie, lid huisvestingcommissie, bestuurslid, vrijwilligerscoördinator en beheerder accommodatie staan nog steeds open. Ook is het misschien niet voor iedereen duidelijk, dat ieder lid geacht wordt zich in te schrijven voor tenminste twéé dagdelen vrijwilligerswerk.

Toch zijn de resultaten van het nieuwe regiem nu al duidelijk voelbaar. De organisatoren van de Nescioloop aanstaande zondag hebben voor het eerst sinds jaren weer tijd beschikbaar voor inhoudelijke zaken. Ze hoeven niet meer stad en land af te bellen voor het optrommelen van voldoende vrijwilligers. Meer dan vijftig vrijwilligers hadden zich ingeschreven voor assistentie als parcourswacht of bij de voorbereiding.

Onze klussers

Twee meubelmakers, ervaren tuiniers, opruimspecialisten en veel huisschilders is de oogst van onze oproep voor vrijwilligers voor beheer en onderhoud van onze clubhuis. Bij elkaar hebben 31 leden en ouders van jeugdleden zich aangemeld voor een dagdeel klussen.

Binnenkort gaan we het meest urgente werk opdelen in hapklare brokken en de vrijwilligers inplannen. Dat wordt nog best ingewikkeld, want de klussen zijn heel divers en vragen vaak nogal wat voorbereiding, zoals de inkoop van materiaal. Ook hebben de aanmelders aangegeven, wanneer zij kunnen en wanneer beslist niet. Het beste lijkt ons om de vrijwilligers zelf te laten kiezen welk klussen zij het liefst willen doen. Je moet dan denken aan klussen als het schoonmaken, repareren (gaten vullen) en sauzen van de wanden van de herenkleedkamer, incl het schoonmaken van plafond en daklicht. Ook moeten in het krachthonk en de materiaalberging de plafonds gesausd worden, de trap naar de kantine moet geschuurd en gelakt worden en in de kantine moeten veloursgordijnen opgehangen worden.

Binnenkort kunnen de klussers op onze website achter “mijn AV’23” een schema vinden, waar men zich kan opgeven voor één van deze klussen. Wanneer we zover zijn sturen we een mailtje aan de 31 aanmelders.

Beachvolleybal

Vorige week waren mijn vrouw en ik voor een korte vakantie in Suriname. Onderdeel van onze vakantie was een verblijf van vier dagen in een vrij luxueus “eco-resort” ongeveer honderd kilometer ten zuiden van Paramaribo aan de Surinamerivier. Onderdeel van dit resort is een “adventure-centre”. Hier kunnen allerlei spannende activiteiten ondernomen worden, zoals aan kabels zwieren van boomtop naar boomtop (Tarzan Swing), inclusief een kabel over de rivier. Wij hebben daar alleen een rustige “jungle-wandeling” gemaakt, een 85 meter hoog bergje (de Blauwe Berg) op en weer af. Het resort (en voormalige plantage) is vernoemd naar dit bergje: Bergendal. Eén van de activiteiten die je daar ook kunt doen is beachvolleybal:Het aardige is, dat wij dat binnenkort ook bij ons naast de deur kunnen doen. Op het grasveldje naast de skatebaan wordt op dit moment een zandbak van 26 bij 36 meter aangelegd Dit is groot genoeg voor drie trainingsveldjes voor beachvolleybal. Het is de bedoeling, dat de scholen in oost vanaf dit voorjaar hier beachvolleybal gaan spelen. Er wordt gedacht aan een heuse schoolcompetitie. Dit alles als opmaat naar het WK beachvolleybal, dat in de zomer van 2015 in Amsterdam plaats vindt. Rond de zandbak komt een lage schutting om te voorkomen dat het zand bij ons de baan opwaait.

Het verloren gegane grasveld wordt gecompenseerd door het verwijderen van de gronddepots (aarden dijkjes) aan de noordzijde van ons clubhuis en tussen tribune en wedstrijdleidinghuisje. De twee vrij komende stukjes grond worden geëgaliseerd en met gras ingezaaid. Zo houden we voldoend ruimte voor trainingsactiviteiten buiten de baan. Wellicht kunnen we ook eens een kijkje nemen in de nieuwe zandbak. Een rondje lopen in het zand heeft zo zijn eigen charme en is een goede voorbereiding op de Egmondloop of Zandvoort Circuit Run volgend jaar.

Schoolsportdagen

Binnenkort beginnen ze weer: de jaarlijkse schoolsportdagen bij ons op de baan. Elk jaar willen ongeveer 25 scholen (meest basisscholen) gebruik maken van onze accommodatie om daar hun sportdag te houden. Soms beperkt zich dat tot een ochtendje sporten op de baan. Maar meestal is het een geweldig festijn, waarbij alles uit de kast gehaald wordt. Soms zelfs met echte atletiek-clinics, water-ijsjes, springkussens, etc. De baan huren de scholen van het stadsdeel, maar op ons wordt een beroep gedaan als ze ook gebruik willen maken van kleedkamers, kantine en atletiekmateriaal. De eerste sportdag is al op 25 mei: de Koningsspelen. Zeker als de scholen onze spullen, kantine en kleedkamers willen gebruiken hebben we onze vrijwilligers nodig om de boel te openen en te sluiten, achter de bar te staan en toezicht te houden op het zorgvuldig gebruik van ons atletiekmateriaal. Deze taken zijn nog niet opgenomen in het aanmeldingsschema voor vrijwilligerswerk. Volgend jaar beter. Natuurlijk laten we de scholen niet in de kou staan en proberen alles om samen met de scholen de sportdagen tot een succes te maken. We vragen vooral aan onze jeugdtrainers om zich bij mij (voorzitter@av23.nl) of bij het Jeugdbestuur op te geven als vrijwilliger voor deze sportdagen. Hier staat een bescheiden financiële vergoeding tegenover. Binnenkort wordt op onze website het schema met de data van de schoolsportdagen en het aantal benodigde vrijwilligers bekend gemaakt. Op 16 mei is bij ons de eerste schoolsportdag van de openbare lagere school Laterna Magica uit IJburg. Dit gaat door tot het begin van de schoolvakanties op 4 juli met gemiddeld vier sportdagen per week.