Alex Wijsman veegt z’n eigen straatje schoon

door Alex Wijsman

Vandaag hebben we de tweede wedstrijd van de Lat-winterserie op het bekende parcours rond de Chris Bergeratletiekbaan in de Meer op het programma staan. De weersvoorspelling voor vandaag is niet bijster goed. Het kan vriezen en het kan dooien. Toch volg ik alle TV-zenders die een weerbericht uitzenden. TV-Noord-Holland komt er met de beste voorspelling vanaf en die weerman geloof ik dan ook meteen. In Groningen is vannacht een pak sneeuw gevallen en de temperatuur is daar zo’n 5 graden onder nul. Toch wist Bé Duit vanuit het hoge noorden naar Amsterdam te komen waar de temperatuur zo’n 7 graden boven nul is. Als we met de clinic, onder leiding van Frank van Ravensberg, beginnen schijnt zelfs het zonnetje. Zie je wel, die weerman heeft het bij het juiste eind. Allereerst beginnen we met een warming-up en nadat de spieren zijn opgewarmd wordt er flink geoefend. Na de oefeningen volgt een aantal drills die diverse keren worden nagedaan. Vervolgens wordt er tempo-oefeningen gedaan en dan is het zo langzamerhand tijd geworden om in te schrijven voor de wedstrijd of prestatietocht die om 12:00 uur aanvangt.

Precies om 12:00 uur lost Johan Jeukens het startschot en 19 atleten stuiven weg voor verschillende afstanden. Dit jaar is er een keuze om een 5, 10, 15 of 20 km wedstrijd te lopen. Over dezelfde afstanden is er ook een prestatietocht. Bij prestatietochten wordt er door de snelwandeljury niet op kniestrekking en verlies van bodemcontact gelet. Bij de wedstrijdlopers is dat wel het geval. De spelregels worden nauwlettend door de jury in de gaten gehouden. De kortste wedstrijd wordt gewonnen door Hub Kaenen in 28:01 gevolgd door Alex Wijsman in 30:35 en Bé Duit in 31:04. Tja, er moet wel weer getraind worden voor het NK-indoor als je daar geen slecht figuur wilt slaan.

De 10 km wedstrijd is een race tussen Theo Koenis en de jonge Mario de Paz. Hier trekt de nestor aan het langste eind en wint de wedstrijd in 57:26. 33 seconden later komt Mario aan de meet. De derde plek wordt opgeëist door onze Duitse snelwandelaar Udo Münster in 1:00:01. Na afloop van de wedstrijd wist hij me te vertellen dat hij er 3600 seconden over heeft gedaan. Nou, dan zit hij er toch één seconde naast. Maar toch een mooie tijd. Hans van der Knaap liet Aad van Leeuwen achter zich en finishte in 1:06:13. 26 seconden daarna was het de beurt aan Aad. Vervolgens kwam Ad van Oijen aan de eindstreep in 1:07:42 gevolgd door Jan de Vos in 1:08:40. Halverwege de wedstrijd gaf Colin Versteeg, die een kwalificatielimiet liep, de pijp aan Maarten. Volgende week gaat hij het in Rotterdam opnieuw proberen.

Ron Timmermans en Sandra Maas gingen van start op de 15 km. Een wedstrijd die Ronnie naar zich toe trok in 1:27:59. Een zeer goede prestatie en hopelijk is Ron weer terug op het niveau van vroeger. Sandra wist de afstand in 1:48:32 af te leggen. Rob Versteeg was de enige atleet die zich had ingeschreven voor de 20 km wedstrijd. Zoals we van een stayer gewend zijn loopt hij zijn rondjes. Na 20 km bleef de klok op 1:57:28 stilstaan. Een goeie 10 km per uur.

Voor de prestatietocht hebben zich 6 atleten ingeschreven. Ben Krabbendam voor de 10 km en de overige deelnemers voor de langste afstand. Dat zijn dan ook kilometervreters. Ben kwam na 1:23:46 aan de meet. Op de 20 km was Marcel Dekker onbetwist de snelste van het gezelschap. Hij wist de 20 km in 2:15:57 af te leggen. O ja, eergisteren had hij nog 110 km in het Brabantse land gewandeld. Cor Brasser eveneens een Brabant ganger liep ook vandaag en hij zal de eindstreep na 2:45:25 passeren. 2 seconden daarna kwam L. Elfering aan de eindstreep. En ze zouden bij elkaar blijven? Dauphine Noordanus en Henk Klijn liepen gezamenlijk de 8 rondjes door de Meer en finishte na respectievelijk 2:47:12 en 2:47:27. Het verschil kwam omdat Dauphine in de laatste meters werd opgezweept door Marcel Dekker.

Tja, dan moeten allen spullen opgeruimd worden. De gebodsborden, verzorgingsmateriaal en andere benodigdheden gaan in de auto en Alex veegt z’n eigen straatje schoon. Niemand kan meer zien dat er een wedstrijd op het parcours is gehouden. En zo hoort het ook.