AV’23 liep al Nederlands record vóór oprichting van de club

Bijzondere vondst in archief

door Guus Mater, foto Rogier Alleblas

We moeten ons niet op de borst kloppen. Maar dit is uniek: al ruim een maand voor de oprichting van AV’23 vestigde de club een Nederlands record. Wim Kat, Joop Komen, Kees Weber en Wim Bolten jr. liepen op 7 september 1923 in Amsterdam de 4×400 meter in 3 minuten en 39 seconden.

Fotograaf/kunstenaar Rogier Alleblas diepte uit het archief een document op waaruit het ,,Nederlandsch record” zonneklaar blijkt. ,,Estafetteloopen”, staat er ten overvloede bij. Hij vond het diploma tussen de oude spullen die oud-voorzitter Andrea Aquina in huis heeft.

Rogier, die vorige maand in het krachthonk een studio inrichtte en tijdens de trainingspakkenwedstrijd met camera actief was, ondernam zijn speurtocht vanwege het honderdjarig bestaan dat de club in 2023 viert. Het is de bedoeling dat het jubileum wordt opgeluisterd met de publicatie van een boek. Hoogtepunt van de festiviteiten is een receptie en feest op zondag 1 oktober, de dag van de clubkampioenschappen.

Het diploma dat Rogier opviste is geen vervalsing. Het is ondertekend door de voorzitter en de secretaris van de Nederlandse Athletiek Unie (NAU) en ziet er betrouwbaar uit. Toch klopt er helemaal niets van. Andere archiefstukken laten zien dat die estafette niet op 7 september 1923 maar op 7 september 1924 is gelopen. Toen was de club, opgericht op 16 oktober 1923, dus ‘’al” elf maanden oud. De persoon die het diploma zo keurig heeft ingevuld moet een beetje in de war zijn geweest.