Dames veren promo, heren haven zich hand

door Theo Danes

De doelstellingen van zondag 17 september waren kraakhelder: Een plaats bij de eerste vier voor de mannen, om volgend jaar opnieuw in de eredivisie uit te komen. En een plaats bij de eerste vier voor de vrouwen, om te promoveren naar de eerste divisie. Maar beide teams hadden een flinke handicap: de afwezigheid van hun vaste sprintkanon. Bij de mannen ontbrak Elvis Afrifa (geblesseerd), bij de dames Janke Strijp (ziek).
Deze streep door de rekening voor de dames werd in Naaldwijk heldhaftig opgevangen door met name Marije Doddema en Tara Yoro. Marije nam binnen een half uur zowel de 800 meter als de 400 meter horde voor haar rekening en scoorde gewoon twee derde plaatsen, dus 20 punten op die krankzinnige dubbel. Tara Yoro sleepte voor het team maar liefst 29 punten binnen op de drie sprintafstanden. Meerkampster Iris de Ruiter benadrukte meteen de promotieambities met 14,84s op de horde en een geniale dip op de finish om de tweede plaats weg te kapen. Met nog eens 20 punten van Mathilde Bakker op haar springnummers en een glansrijk polsstokdebuut van Racquelle Biezen was de ploeg de hele dag in de top 3 te vinden. Na een Zweedse estafette in gelegenheidsformatie (Rosa, Mathilde, Naseya, Justine) was de promotie bezegeld: de AV’23-damesbrigade komt volgend jaar uit in de eerste divisie! En daar horen ze ook thuis, komend jaar althans, het zou me niets verbazen als de eredivisie op termijn ook in zicht komt voor deze jonge ploeg.

Bij de mannen waren er zes ploegen die echt streden om de felbegeerde eerste vier plaatsen. AV ’23 beleefde een vliegende start met de maximaalscore van 8 punten van Sander Stok op het kogelslingeren, daar voegde hij later nog een knappe derde plaats met de discus aan toe. Joshua Record tekende hinkstapspringend voor de tweede onderdeelwinst. Zo consistent als Bram van der Jagt dit jaar is op de 400 meter, zijn er maar weinig en nu leverde zijn 50,58s een mooie tweede plaats dus 7 punten op. Rutger Bien verving Elvis met verve door opgeteld 10 punten binnen te slepen op de sprintnummers en ook de 4×100-estafette zorgde voor een aanzienlijke bijdrage aan de totaalscore. Verder waren er vooral bruikbare vierde plaatsen: van Zac Freudenberg op de 5 kilometer, jonkie Tsega Kifle op de 3 kilometer steeple en tweemaal Alain van Tholl op de hordenummers. Het team belandde dan ook op een vierde plaats, precies genoeg om komend jaar opnieuw deel te nemen aan het NK teams!
Enfin, een memorabel dagje voor AV ’23. Hier de cijfers:

Uitslagen mannen AV’23 in Amsterdam NK teams/1e divisie
Uitslagen vrouwen AV’23 in Naaldwijk 1e divisie/2e divisie

Foto’s: Wilrike Pasman