De Atleten van het Jaar 2013

door Dennis Weijens

Denise Overweel, atleet van het jaar 2013

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van afgelopen zondag 5 januari zijn de jaarlijkse jaarbekers uitgereikt. De jaarbekers zijn de prijzen voor de meest in het oog springende prestaties van individuele atleten, competitieploegen of estafette teams over 2013. In totaal zijn er tijdens de receptie 10 bekers uitgereikt. Daarvan zijn er 8 voor de verschillende categorieën en twee speciale prijzen: de Piet van ’t Hof beker voor talent van het jaar en de aanmoedigingsprijs.

De winnaars van de jaarbekers 2013
Bij de meisjes pupillen is de AV’23 jaarbeker gewonnen door Denise Overweel. In 2013 is Denise clubkampioen geworden met een aantal mooie prestaties en ze is bij de competitie op een knappe derde plaats geëindigd.
Bij de jongens pupillen ging de beker naar Tobias van Belle. Tobias houdt vooral van de wat langere afstanden. Hij heeft de aan de cross meegedaan en de finale gelopen. Bij de Nescioloop is hij eerste geworden in de categorie tot 10 jaar en hij werd eerste bij de 1000m tijdens de clubkampioenschappen.
Bij de jongens junioren is de jaarbeker gewonnen door het A-junioren estafette team bestaande uit Gijs Arnold, Sylvester Tanoh, Rutger Bien en Alain van Tholl. Deze jongens hebben vaak de 4x100m gelopen tijdens de competitie, maar bewaarden het beste tot het eind. Ze werden namelijk Nederlands Kampioen in fantastische tijd van 43,16s.
Tessa Strijp is bij de meisjes junioren de winnaar geworden van de beker. Na vier maanden geblesseerd te zijn, won Tessa in juni goud op de NK voor junioren en werd ze zelfs 5e bij de NK senioren.
Bij de vrouwen senioren ging de beker naar Brenda Baar. Na een jaar vol blessures werd ze in de zomer dubbelkampioene op de NK in Amsterdam. Vooral het verspringgoud dat Brenda in de laatste poging veroverde was memorabel.
Bij de mannen senioren is Sander Stok de winnaar van de jaarbeker geworden. Sander pakte zilver op het NK en staat met zijn verste worp van 59,17m 11e op de aller tijden ranglijst.
Kirsten Vendrig werd bij de Nederlands kampioenschappen voor masters Nederlands kampioene op de 400m en ze won zilver op 800m. Daarnaast was ze van grote waarde voor de vrouwen competitieploeg door daar onder andere de steeple en 400mh te lopen. Kirsten is daarmee de winnaar geworden van jaarbeker voor vrouwen masters.
Bij de mannen masters won Werner Themen de beker voor zijn prestaties in 2013. Werner haalde veel punten binnen voor de master competitieploeg en pakte zilver op de 800m tijdens de NK.
De aanmoedigingsprijs is uitgereikt aan een atlete die een hele tijd geblesseerd is geweest en in 2013 sterk terugkwam: Luka Jansen. Zij haalde vorig jaar twee finaleplaatsen op de NK voor junioren, bij het kogelstoten en kogelslingeren. Op beide onderdelen deed Luka dat met een mooi nieuw pr.
Tot slot werd de Piet van ’t Hof trofee uitgereikt, bestemd voor de talent van het jaar. Dit jaar ging Iris de Ruiter met deze prestigieuze beker naar huis. Als C-juniore is zij al de beste discuswerpster ooit van AV’23. Iris werd Nederlands kampioen bij de B-meisjes met discus en ze staat 10e aller tijden met 40,99m.