Finale B-junioren: meisjes 2e, jongens 5e

door Theo Danes

De landelijke finale van de B-competitie is een groot feest geworden van begin tot eind. Tientallen vrijwilligers waren onder de bezielende leiding van Ynze Strikwerda en Robin Willems al vroeg in touw om alle organisatorische voorbereidingen te treffen en de baan in rood-witte sferen te hullen. Het zorgde bij de B-junioren voor een waar finalegevoel en dat was merkbaar aan de prestaties. Het ene na het andere persoonlijke record vloog de toeschouwers om de klapperende oren. Omdat het uitslagenprogramma helaas niet meewerkte was het lang onduidelijk hoe de ploegen er voor stonden, maar het resultaat mocht er zijn: een tweede plaats voor de meisjes en een vijfde plaats voor de jongens!

De meiden hadden veel van de podiumplek te danken aan Iris de Ruiter, die imponeerde met twee clubrecords: 40,86m speer en 13,57m kogel. Toch was de discusprestatie misschien nog wel het knapst. Na drie matige pogingen (verste 33 meter), bleef Iris dit keer rustig en gefocust, gevolg: 38,50 meter en een zucht van verlichting. Janke Strijp was wederom snel op de horde (14,79s). En Justine Zwier noteerde de snelste tijd om de 100m: 13,29. Ook was de bijdrage van C1-juniore Noa Hoondert zeer welkom: 2;30,12s op de 800 meter, de afstand waarop Pien Spekreijse een dapper debuut maakte: 2:44,33s.

Bij de jongens was werkelijk ieder lid van de ploeg in topvorm. Johnny van Schooneveld opende het recordbal met 6,12m ver. De winst op het hoogspringen werd een prooi van Tim van der Heide die met 1,85m een dik persoonlijk record scoorde. Zowel Giel Ritmeijer als Wouter Grolman waren bijna een seconde sneller dan ooit op de 110m horde: 16,02s om 17,13s, al werden ze daarbij gesteund door iets te harde wind. Ben van der Bunt dook wederom ruim onder de 12 seconde (11,82s) en Bram van der Jagt ontpopt zich aan het einde van dit seizoen als een ware 400-meterloper: 54,12s.
Ook de werponderdelen waren goed bezet: de speer van Floris Aarts vloog naar een pr-afstand: 41,92m en Julian Record deed hetzelfde met de discus: 36,88m. Tel daar nog bij op een goed opgebouwde 1500 meter in 4:25 van Levi Engels en je hebt een puntentotaal dat honderden punten hoger was dan in de voorrondes, goed voor een lovenswaardige vijfde plaats.

Twee teams in de top 5 van  Nederland bij de B-junioren. Het was alleen daarom al een gedenkwaardige dag, die nog meer glans kreeg met de afsluitende barbecue met aandacht voor alle mooie prestaties van 2014. Je krijgt er nu al zin van in volgend jaar. Dank aan alle vrijwilligers voor de hulp!

Alle uitslagen van de B-finale staan hier.