Met vierde plaats in EK-estafette blijft Elvis Afrifa toch achter bij Chris Berger

door Guus Mater

Voor het eerst in decennia was AV’23 zondag in München vertegenwoordigd in de finale van een groot atletiektoernooi. Elvis Afrifa was op de slotdag van de Europese kampioenschappen startloper van de Nederlandse estafetteploeg voor de 4 x 100 meter. Afrifa startte goed, gaf het stokje door aan Taymir Burnet, waarna achtereenvolgens Joris van Gool en Raphael Bouju aan het werk werden gezet.

Het kwartet leverde een zeer verdienstelijke prestatie. Met een beste seizoentijd van 38,25 seconden eindigde Nederland als vierde. Het verschil met Polen dat brons won was een-tiende seconde. De Europese titel ging in 37,67 naar Groot-Brittannië. Frankrijk werd tweede in 37,94. Stilletjes was gehoopt op een medaille. De teleurstelling over de vierde plaats was daarom begrijpelijk.

Het viertal was had zich als zesde van de acht deelnemers voor de eindstrijd geplaatst. In de serie liep dezelfde formatie 38,83 seconden. Tweede plaats achter Groot-Brittannië. Duitsland, snelste in de series, ging al bij de eerste wissel in de fout. De Britten, gestart naast de Nederlanders in baan vier, waren in de finale superieur.

Dit seizoen heeft Afrifa zich nadrukkelijk bij de beste Nederlandse sprinters geschaard. Voor ,,München” waren er zes geselecteerd. De voorbereiding op de EK liep voor Afrifa naar behoren. Op 16 juni liep de 24-jarige student informatiekunde tijdens een internationale wedstrijd in het Bislett stadion in Oslo de 100 meter 10,35. Vijf dagen eerder had Afrifa in Genève al 10,33 gelopen. Maar toen blies de wind een fractie te hard (2,2 meter per seconde).

Met de 10,35 evenaarde Afrifa het clubrecord van Chris Berger, die handgeklokt 10,3 noteerde. Dat was destijds een evenaring van het wereldrecord van de legendarische Amerikaan Jesse Owens. Berger liep die tijd op 26 augustus 1934, nu 88 jaar geleden, op de sintelbaan van het Olympiaplein. Precies twee weken later, op 9 september, pakte Berger met drie anderen in Turijn wel EK-brons op de estafette. Tijd: 41,6 seconden. Viertiende sneller dan een Italiaans kwartet. Duitsland won (41,0), voor Hongarije (41,4). Het was de allereerste keer dat er Europese titels op het spel stonden. Wereldkampioenschappen werden er nog helemaal niet gehouden.

Voor Berger, die als laatste liep, was de estafette niet meer dan een toetje. Zowel op de 100 als de 200 meter werd hij Europees kampioen. Op de kortste afstand kwamen zegevierde de clubgenoot in 10,6. Op de 200 meter was zijn tijd 21,5. Berger had in Turijn veel te doen. Want de finale van de 200 meter en de estafette vielen op dezelfde dag.