NJK dag 1 en 2: Synchroongoud

door Theo Danes

Twee jongedames van AV’23 stonden vandaag op de hoogste trede bij de Nederlandse Junioren Kampioenschappen. Precies op het moment dat Tessa Strijp met haar tweede fenomenale 400 meter van de dag het goud veroverde in de meisjes A-finale, wist Iris de Ruiter zich verzekerd van het discusgoud bij de B-meisjes. Zo was AV’23 pardoes twee titels rijker. Op dag 1 en 2 van het hoogste nationale niveau bereikten onze junioren bovendien diverse finales en halve finales.

In de series liep Tessa zo eenvoudig naar een persoonlijk record (56,77s) dat de finaletijd (56,50, dus wederom een pr) haar eigenlijk nog een tikkie tegenviel. Het kenmerkt de ambitieuze instelling van Tessa, die in haar blijdschap over het goud alweer plannen maakte voor snellere tijden op volgende 400 meters. Na een stressfractuur in haar voet werkte ze het afgelopen half jaar bikkelhard om nog sterker terug te komen en daar is ze met vlag en wimpel in geslaagd.

De titel van Iris was bijzonder om het simpele feit dat de nieuwe kampioene nog C-junior is. De tegenstanders beten zich allemaal stuk op haar 37,01m uit de tweede ronde. Met de gouden plak maakte ze de teleurstelling van het kogelstoten meer dan goed. Daar was 11,39m net niet genoeg voor de finale, terwijl haar pr van vorige week (12,97m) goed was geweest voor brons.

Op hetzelfde kogelstoten steeg Luka Jansen echter boven zichzelf uit. Van de zes pogingen waren vijf beter dan haar vorige beste prestatie. Met 12,19m belandde ze op een sterke zesde plaats. Één plek lager eindigde de tweede discusfinaliste van AV’23 Daphne Willems: 33,63m was haar tweede prestatie ooit, maar ze had stiekem nog iets verder gewild. Bij het kogelslingeren had Mees Ritmeijer maar één geldige poging nodig voor een finaleplaats en 39,55m betekende een gloednieuw pr.

Nog twee C-junioren proefden net als Iris van de kampioenschapsstrijd tussen de oudere concurrentie. Zo sprintte Ismay van der Klei op de 100 meter naar een persoonlijke besttijd van 12,71s en ze was in de halve finale slechts een honderdste langzamer, goed voor de 12e tijd overall. C-jongen Julian Record vertoonde een mooie hinkstapsprong van 11,17m. B-junior Johnny van Schooneveld deed het met 11,83m nog beter en Gijs Arnold wist zelfs de finale te bereiken met een mooie 12,06m. Hij zal er met meer tevredenheid op terugkijken dan de 12,02s op de 100 meter, een onderdeel dat Sylvester Tanoh ook wel eens beter gedaan had dan zijn 11,86s.

De verschillen waren soms erg klein in de finales. Op vrijdagavond werd Tara met haar 5,36m ‘slechts’ 8e al was de afstand tot het podium maar 12 cm. Ook A-junioren Rutger Bien en Alain van Tholl hadden met een positieve uitschieter beslist aanspraak kunnen maken op een verspringmedaille, maar met 6,50m en 6,36m werden de boezemvrienden 6e en 8e. Beiden plaatsten zich met 11,45 en 11,14 ook voor de halve finale van de 100 meter en Alain drong met 11,24s zelfs door tot de finale op het afsluitende koningsnummer. De lange zit van de trouwe toeschouwers en trainers werd door Alain beloond met een mooie vijfde plaats in 11,17s.

Uitslagen NK junioren

Foto’s: Coen Schilderman