NK 2017 – Sander prolongeert titel

door Theo Danes
Het NK van 2017 in Utrecht is drie dagen onderweg en de eerste medaille van AV’23 is binnen. Sander Stok kreeg zijn derde kogelslingertitel zeker niet in de schoot geworpen, maar de voornaamste concurrentie kwam uit onverwachte hoek. Niet Maarten Persoon, maar Etienne Orbons wierp in de eerste poging een persoonlijk record van bijna 58 meter en daarmee bijna een meter verder dan Sander. In de derde poging verklapte de oerkreet van Sander dat de worp ver was en de kogel landde voorbij de 60 meter, maar hij stond met zijn schoen op de rand van de ring.. ongeldig. Zo bleef het nagelbijten tot de allerlaatste poging, maar daarin stelde Sander alsnog orde op zaken: 58,21m en goud!

Ondertussen is juniorekampioene Iris de Ruiter bezig met een weergaloze zevenkamp. Ze liep haar horderace voor het eerst onder de 15 seconde: 14,94s, sprong 1,64m hoog, pakte zelfs de onderdeelwinst op het kogelstoten in een nieuw clubrecord: 13,06m en sloot af met een prima 26,33s op de 200 meter. Daarmee was ze viermaal beter dan tijdens het NJK en staat ze vierde in het klassement. De afstand naar nummer 2 en 3 is niet groot, dus het kan morgen zomaar erg spannend worden om de podiumplaatsen.
Marije Doddema plaatste zich vrijdag als derde in een snelle serie voor de 800-meterfinale van vandaag. Een knappe vijfde plaats en 2:11,63s was het resultaat.
Janke Strijp, ook nog A-juniore, liep op vrijdag twee sterke races op de 100 meter. 12,38s (+0,8) leverde haar een plaats in de halve finale op. Daarin kon ze Jamile Samuel naast haar het eerste deel zelfs aardig bijhouden en dat leidde tot een mooie 12,36s (-0,4).
De afgelopen weken verliepen voor Tara Yoro hamstringtechnisch gezien hoopvol, dus besloot ze het vandaag toch te proberen. Het inspringen verliep pijnvrij, maar na de eerste wedstrijdpoging voelde ze de hamstring toch weer een beetje. Dus al bereikte ze eenvoudig de finale met haar 5,76m van ver voor de balk, morgen zal ze verstandig zijn en niet mee springen om de medailles. 
Voor Jon Schouwenaar is het toernooi na twee 400-meterraces op de vrijdag nog niet voorbij. Hij plaatste zich met 48,11s in de finale overtuigend voor de eindstrijd op zondag.
Zeker nog genoemd moet worden dat Hanna Knotnerus van AV Feniks, ook tweemaal per week trainend bij AV’23, vrijdag voor het eerst over 1,60m vloog bij haar NK-debuut op het hoogspringen.

Morgen de slotdag van het NK met de finale van Jon, het slot van de meerkamp van Iris, hinkstapspringen met Joshua en Janke en Hanna op de horde.  
Alle uitslagen van AV’23 op dit NK

Foto: Erik van Leeuwen (www.erki.nl)