NK masters te Epe, 5000 meter snelwandelen

door Alex Wijsman

Het snelwandelen bij het NK masters staat dit jaar voor zondag 9 juni op het wedstrijdprogramma, waarbij de organisatie in handen is van a.v. Cialfo uit Epe. We hebben ’s morgens vroeg met Theo Koenis afgesproken om gezamenlijke de reis naar Epe te ondernemen. Ruim op tijd rijdt Theo met z’n bolide het parkeerterrein van de plaatselijke atletiek- en voetbalclub op. Twee verkeersregelaars heten ons van harte welkom, wijzen ons een plekje toe en wensen ons een prettige en succesvolle dag. Nou, dat laatste zit wel goed, zeggen wij met enig chauvinisme. Bij het wedstrijdsecretariaat halen wij vervolgens onze startnummers op en tekenen het deelnameformulier. Hiermee zijn aan alle formaliteiten voor de wedstrijd voldaan.

In het clubgebouw zijn al diverse snelwandelaars aanwezig. Men wil zich eerst even ontspannen voordat de wedstrijd begint. Logisch, want de sociale contacten horen daar gewoonweg bij. Cisca heeft een heerlijke cake meegenomen vanwege haar verjaardag. Een lekkernij dat bij iedereen goed valt. Tja, dan verplaatsen wij ons naar de kleedkamers. Het verwisselen van tenue geschiedt bij de buren, voetbalclub Epe. De volgende actie is het warmlopen. In een prachtige omgeving rennen we enkele rondjes en daarna worden verschillende rek- en strekoefeningen gedaan. Dit keer laat ik de intervaloefeningen schieten. Een onwillig spiertje in mijn kuit is daar de oorzaak van. Zolang ik niets voel en de boel niet irriteer, vind ik het goed. Menigeen heeft een flink aantal uurtjes in de trainingsarbeid gestoken. Ach, zo investeert ieder in z’n sport. De een meer dan de ander. En voor een enkeling is het een breedte sport.

Langs de kant van de atletiekbaan mopperen verschillende mensen over het weer. Een item waar veelvuldig over wordt gesproken in ons land. Gisteren was het namelijk warm en prachtig. Nu is het aan de frisse kant. De atleten hebben er geen hinder van, die hebben zich lekker opgewarmd en houden zich wel bezig. Voor de juryleden en het publiek ligt het toch iets anders. 10 minuten voor aanvang van de wedstrijd wordt iedereen in de callroom verwacht. In kleine groepjes druppelen de atleten binnen. Er volgen enkele plichtplegingen. Een jurylid meldt ons dat we onze overtollige kleding in de bakken langs de baan mogen deponeren. Voorzichtig vraag ik of dat die hoge KLIKO-bakken zijn. Ze schrikt en zegt: ‘Neen, die rode bakken die langs de kant staan.’  Achter een medewerker wandelen de deelnemers van de callroom naar de startstreep. Daar worden de atleten door de startcommissaris op de juiste plek geplaatst. De oudste deelnemers staan aan de binnenkant van de baan gepositioneerd, waarbij ik een mooie plek toegewezen heb gekregen.

Even later valt het startschot en het Nederlands Kampioenschap over 4 categorieën is begonnen. Na de eerste bocht geeft Richard Leijenaar te kennen dat hij de sterkste is van het gehele gezelschap. Een gat op de rest is al gauw geslagen. Daar achter volgen Ton van Andel, Theo Koenis, Jan Netten en Ron Budy. Een klein gaatje en dan volgen René Wakkee, Alex Wijsman en Gerrit Riezebos. Achter Gerrit is een klein gat op een groepje dat wordt aangevoerd door Fred Röhner. Hierin bevinden zich Harry Bijnen, Zeger Knipmeijer, Hans van der Knaap, Aad van Leeuwen en Ad van Oijen. Willem van der Bijl, Bauke te Nijenhuis volgen op enige afstand en Paul Koks sluit de rij. Na een paar rondjes moet Ron Budy uit het groepje Theo Koenis lossen. Alex Wijsman moet Gerrit Riezebos en René Wakkee laten gaat, maar die bijten elkaar niet. Harry Bijnen hangt aan de hielen van Fred Röhner, maar die strijden wel voor een plaatsje in dezelfde categorie. Bij hun zijn de messen geslepen en zo meteen zitten die tussen de tanden. Richard Leijenaar kijkt eens om en ziet dat het gat op de rest ruimschoots is.

Halverwege de wedstrijd heeft Alex Wijsman z’n concurrenten al verslagen en kan ontspannen z’n race vervolgen. Dan moet Zeger Knipmeijer met drie rode prenten de wedstrijd verlaten. Willem van der Bijl moet wel degelijk oppassen anders moet hij hem volgen. Bauke te Nijenhuis wisselt een stuivertje met Willem van der Bijl. Beide mannen strijden voor de bronzen plak. Gerrit Riezebos loopt weg bij René Wakkee en Jan Netten weet Theo Koenis nog steeds te volgen. Het gaat snel, heel snel. Alex snuit z’n neus en gaat nu een achtervolging op René Wakkee inzetten. Wat Fred ook probeert hij kan Harry niet van zich los schudden. Harry is wel een lichtgewicht, als de deur opengaat moet hij zich aan de gordijnen vasthouden. Dan is het zover, Alex nadert René en weldra passeert hij hem. De wedstrijd nadert z’n einde. Theo heeft Jan op een paar meter gezet. Is dit genoeg. Een voordeel, ze strijden niet in dezelfde categorie. Maar toch! Hans van der Knaap is met een inhaalrace bezig. En Ad van Oijen loopt ongetwijfeld naar een zilveren medaille.

Dan komt Richard Leijenaar over de eindstreep en is Nederlands kampioen in de klasse M50+M55. Theo Koenis moet alle zeilen bijzetten om Jan Netten van zich af te houden. Het lukt, maar het is slechts enkele decimeters. Theo wordt hiermee kampioen in de categorie M60 en Jan Netten eist het kampioenschap bij M40+M45 voor zich op. Even later finisht Ton van Andel. Hij ontvangt de zilveren plak bij de M50+M55 achter Richard. Vervolgens wordt Willem van der Bijl uit de strijd genomen. Z’n inhaalrace op Bauke te Nijenhuis is niet correct gegaan. Dit betekent voor Bauke in ieder geval een bronzen medaille, maar dan moet hij nog wel de wedstrijd zien uit te lopen. Ron Budy, die z’n eerste NK loopt, heeft een prima wedstrijd gelopen en mag achter Jan Netten de zilveren plak in ontvangst nemen. Gerrit Riezebos heeft de brons medaille binnen weten te slepen in de categorie M50+M55. Met nog iets meer dan 200 meter te gaan voelt Alex René Wakkee naderen. Hij kijkt even over z’n schouder en weet dat hij op het laatste rechte stuk de wedstrijd misschien zal verliezen. Dus niet nadenken. Plof, pats en Alex onderneemt een versnelling. Er ontstaat een gaatje van 5 meter. Dit is waarschijnlijk genoeg en nu het tempo hoog houden. Het is inderdaad Alex die als volgende de meet passeert. Hij wordt Nederlands kampioen in de fossielenklasse M65+.

René Wakkee finisht als derde in de categorie M40+M45 dat goed voor brons is. Hans van der Knaap eindigt op een ondankbare vierde plaats in de categorie M50+M55 en grijpt naast het eremetaal. Nog steeds hangt Harry Bijnen aan de hielen van Fred Röhner. Dat duurt nu al 12 volle ronden. Op het laatste rechte eind breekt de hel los. Het gaat om een zilveren medaille. Beiden knallen er tegen aan. Wordt het de lichtgewicht of wint de routenier. Het is misschien een kwestie van een centimeter. Bij de eindstreep komt Harry Bijnen net als eerste aan gevolgd door Fred, die de gehele wedstrijd het tempo heeft bepaald. Fred kijkt niet blij. De plakken in de categorie M60 zijn daarmee wel verdeeld. Ook Aad van Leeuwen finisht op een vierde plaats en kon op afstand de eindstrijd van Harry en Fred in zijn categorie volgen. Ad van Oijen heeft z’n voorsprong weten te behouden en finisht op een tweede plaats achter Alex Wijsman. Daarmee heeft hij de zilveren plak gewonnen. Achter hem is het de beurt aan Bauke te Nijenhuis. Hij sluit de rij met een bronzen medaille. Als laatste stapt Paul Koks van de baan. Ook voor hem is een vierde plek het meest haalbare in de categorie M40+M45.

Voor de officiële uitslag verwijs ik naar www.tigh.nl/snelwandelen/ of de website van Cialfo.