NKi 2019 – Twee plakken

door Theo Danes

Het hoogtepunt van het NK indoor in Apeldoorn was voor AV’23 zonder meer de bronzen medaille van Elvis Afrifa. De 60 meter kende misschien wel een betere bezetting dan ooit en Elvis had er achter een ontketende Joris van Gool in 6,63s dan ook een gruwelijk snelle 6,74s voor nodig om zijn eerste plak op een NK te bemachtigen. Om te illustreren hoe hard dat is: hij deelt nu zijn 23e plaats op de allertijdenranglijst met bijvoorbeeld oud-Nederlandsrecordhouder op de 100 meter (en onze oude combinatiefunctionaris) Guus Hoogmoed. Het Nederlands record op de 60 meter is 6,60s, het wereldrecord 6,34s.

Het andere eremetaal kwam van hinkstapspringer Joshua Record, die inmiddels een behoorlijke NK-medaillecollectie aan het opbouwen is. Zijn zilver met 14,41m kwam dan ook niet als een verrassing en bij afwezigheid van Fabian Florant had Joshua misschien wel op meer gehoopt. Voor de titel moest hij echter nog 26 centimeter verder in het zand landen.

Op de 3000 meter wist het voltallige podium de limiet te lopen voor het EK indoor. Op enige afstand van dit drietal, maar met een uitstekende zesde plaats tot gevolg, finishte Gianluca Assorgia in 8:30,24s. Verder was er een mooie 22,55s op de 200 meter voor Jon Schouwenaar, een afstand waarop Rutger Bien helaas gediskwalificeerd werd. Een dag eerder kwam hij tot 7,19s op de 60 meter, iets sneller dan Ezra Amokwandoh in 7,30s. Bram van der Jagt raffelde zijn eerste twee rondjes van dit indoorseizoen af in 50,74s.

Voor de dames was dit toernooi niet om over naar huis te schrijven. Tara Yoro kwam vanwege haar koppige hamstring niet aan springen toe en Joyce Schumacher verliet het verspringtoneel voortijdig. Een dag later noteerde ze wel een behoorlijke 8,87s op de 60 meter horde. Meerkampster Iris de Ruiter heeft dit seizoen betere races gekend: 9,31s.

Alle uitslagen AV’23