‘Op weg naar het NK Indoor’

Interview met Sjaak Hoogstraaten
door André Roukema

Volgende week zaterdag en zondag vind het  NK Indoor plaats in het schitterende Omnisport centrum in Apeldoorn. Sjaak Hoogstraten liep onlangs een heel erg goede 800m indoor, dus wij zijn razend benieuwd naar zijn verhaal.

Gefeliciteerd met indoor PR op de 800m (zie: http://www.all-athletics.com/node/535151) De tijd is maar weinig langzamer dan je outdoor PR. Betekent dit dat je goed in vorm bent?
Inderdaad. 1:53 is een goede tijd voor mij op dit moment. Indoor wordt bijna altijd langzamer gelopen dan outdoor. Outdoor is mijn beste prestatie 1:52 dus ik ben zeker in vorm!

Kun je wat over jezelf vertellen? Wat zijn bijvoorbeeld je leeftijd, lengte, gewicht en wat doe je voor je studie en/of werk?
Ik ben 21, 1:84 lang en 69 kilo. Ik studeer Economie aan de UvA. Ik heb zo nu en dan administratieve bijbaantjes, verder geef ik met veel plezier training voor AV’23 en op scholen voor de gemeente Amsterdam.

Hoe vaak train je in de week? Hoeveel kilometer? Doe je ook krachttraining en bijvoorbeeld fitness of lenigheidsoefeningen?
Een normale trainingsweek zonder wedstrijden behelst 9 trainingen. Dat is 2 keer een baantraining, een keer een heuveltraining een krachttraining een of twee langere duurlopen en voor de rest korte rustige duurlopen. Bij elkaar zo’n 90 km.

Hoe train je voor een indoor 800m als het weer buiten zo slecht is als de afgelopen maanden? Hoe bereid je je voor op het NK Indoor?
De beste voorbereiding is de warmte opzoeken! Ik ben deze winter drie weken op trainingsstage geweest naar het zuiden van Portugal. Daar is het zo’n 15-20 graden. Dat is ideaal om wat specifieker snelheidswerk te doen. In Nederland kan je inderdaad niet altijd ideaal trainen. Daar is niks aan te doen. Als het te glad is op de baan passen we het schema aan en lopen we op de weg.

Als je een 800m hebt gelopen heb je dan achteraf een heel verhaal over hoe de wedstrijd is gegaan of is het juist voorbij voordat je er erg in hebt (je loopt wel heel snel namelijk)?
Er is altijd wel iets aan te merken op een race en er gebeurt heel veel in korte tijd. Er is altijd veel te vertellen over waar je versnelde of verslapte bijvoorbeeld. Na afloop van een wedstrijd denk ik altijd na over wat ik goed deed en wat ik beter moet doen.

Vind je de 1500m een dubbele 800m of is het een totaal andere afstand? Zo ja, waarom?
De 1500 is een heel wat anders dan de 800m. Inhoud is veel belangrijker op de 1500m dan op de 800m. Bij allebei de afstanden verzuren je benen, maar wel op een andere manier. Bij de 800m kan je echt opeens geparkeerd staan, verzuring op de 1500m komt veel geleidelijker.

Wat is het doel van je indoor seizoen?
De finale op het NK senioren op de 800m of 1500m.

Je bent ook heel sterk op de korte cross. Wat vind je zelf je sterkste onderdeel?
De 1500m en de 800m zijn mijn beste afstanden. Ik denk dat deze beide op ongeveer hetzelfde niveau zijn. De korte cross is ook goed, crossen is een goed middel om in de winter zo nu en dan ook een wedstrijdje te doen. Wedstrijden zijn belangrijk, ze houden je scherp.

Was je als pupil al veel beter dan andere kinderen? Kun je zelf verklaren waarom je nu zo goed bent geworden? Heb je harder getraind dan anderen of is het vooral je talent?
Als pupil was is redelijk goed op de 1000m. Ik was in die tijd vaak op het podium te vinden. Later als junior was ik niet bijzonder goed. Pas de laatste junioren jaren als B en A deed ik mee bij de top van Nederland.

Wat was tot nu toe je beste periode?
Moeilijk te zeggen. Ik ben elk jaar dat sinds ik serieus bezig ben met lopen vooruit gegaan.

Ben je iemand die veel moet trainen om goede wedstrijden te lopen?
Ja. Zonder veel trainen had ik nooit in de buurt van gelopen van mijn huidige beste tijden.

Bij wie train je op dit moment?
Frans Thuijs is mijn coach. De (iets) oudere leden zullen hem kennen als de voormalige trainer van Ellen van Langen(olympisch kampioen 92’). Sinds twee jaar ongeveer traint hij weer een groep in Amsterdam. Sinds kort heeft het team een eigen website: www.teamthuijs.nl.

Wat vind je belangrijk in een trainer? Is het coachen belangrijker of zijn de schema’s het belangrijkste?
Een trainer moet goed kunnen motiveren, inspireren en je in jezelf laten geloven. Daarnaast moet een trainer goed kunnen omgaan met verschillende persoonlijkheden. Coachen en schema’s zijn allebei erg belangrijk. Een goed schema wordt gemaakt door een coach in goed overleg en houdt rekening met de omstandigheden die voor iedereen anders zijn.

Met wie train je op dit moment? Heb je goede trainingsmaatjes nodig?
Ik train met een goede gemotiveerde groep midden lange afstandslopers. Daar zit de absolute top van Nederland bij. Mannen als Nils Pennekamp en Vincent Hazeleger. Met een goede groep trainen kan erg motiveren. Het is fijn om met een goede trainingsmaatjes te trainen, ze kunnen je door zware momenten in een training heen helpen.

Voor een middenafstandloper (800/1500m) loop je veel langere duurlopen? Doen anderen dat ook? Zo ja, waarom? Vroeger hoorde ik mensen wel eens zeggen dat je eigenlijk niet buiten de baan mocht trainen als je wedstrijden op de baan loopt. Is dat onzin?
Ik loop regelmatig duurlopen. Een duurloop is de beste manier om je basisconditie te trainen. Zonder conditie zijn zelfs twee rondjes al ver. Je wordt beter in hardlopen door het veel te doen. Het is eigenlijk heel simpel. Ik denk niet dat je het redt om erg snel te lopen met alleen baantrainingen. Maar iedereen is anders, wat voor mij werkt hoeft voor een ander niet te werken.
Naar mijn weten loopt iedereen die serieus hardloopt vanaf de 800m regelmatig duurlopen.

Je geeft ook training aan pupillen. Zie je veel kinderen waarvan je denkt dat ze talent hebben om middenafstanden te lopen? Vind je dat pupillen al jong moeten kunnen kiezen voor hardlopen of is het belangrijk dat ze zich breed ontwikkelen?
Ik zie vaak kinderen met bakken vol talent. Of ze later echt goed worden is moeilijk te voorspellen. Kinderen moeten rennen ook in de pubertijd belangrijk en leuk blijven vinden. 
Ik denk dat het heel goed is om op jonge leeftijd veel verschillende bewegingen te leren, zoals bij atletiek met al de onderdelen. Het kan ook geen kwaad als een kind op meerdere sporten zit.

Wat is de belangrijkste periode van je hardloopcarrière geweest? Wanneer werd het duidelijk dat je fanatiek zou worden? Of vind je jezelf niet fanatiek?
Belangrijkste tot nu toe was mijn laatste jaar als junior denk ik. In 2012 werd ik tweede op de nationale jeugd kampioenschappen op de 800m. Ik wordt elk jaar eigenlijk wat fanatieker, ik wil telkens meer en sneller. Dat is vanaf mijn zestiende.

Hoop je ooit onder de 1:50 te gaan lopen op de 800m? Wat moet je daar nog meer voor doen?
Ik wil graag zo snel mogelijk onder de 1:50 natuurlijk! Het is de eerst volgende ‘magische’ grens zoals men dat noemt. Als ik zo blijf doorgaan en vooruit ga zoals ik nu doe gaat dat hopelijk binnenkort gebeuren!

Heb je ooit een grote verandering gemaakt in je manier van trainen of in je aanpak? Of is het altijd een geleidelijke groei geweest?
Sinds september train ik bij Frans. De trainingsbelasting is sindsdien meer geworden.
.
Hier is een overzicht van Sjaak’s progressie door de jaren heen op diverse afstanden:
800m 1000m 1500m 3000m
2009 2:03 4:16
2010 1:58,35 4:09,03
2011 1:56,11
2012 1:54,27 2:28,25   3:58,34 9:05,65
2013 1:52,75   4:02,71
2014 1:53,32 3:53,95