Oud AV’23-topper Jan Keesom overleden

door Frits Wegenwijs

De club kreeg bericht dat Jan Keesom op 25 april jl. op 83 jarige leeftijd is overleden. Jan was niet zomaar een atleet, hij was een topper op met name de MILA maar ook bij crosses. Jan Ludeker besteedt in zijn jubileumboek ‘Driekwart Eeuw Sintels’ uitgebreid aandacht aan Jan. Jan’s dochter Jolanda heeft met haar broers een boek geschreven over het leven van haar vader met als titel ‘Geduchte tegenstander, bescheiden kampioen’. 
Op zijn zestiende jaar werd Jan meegevraagd naar wedstrijden door zijn voetbaltrainer en dorpsgenoot Wim Groen die toen al actief was bij AV23. Sindsdien kreeg hij trainingsschema’s mee naar huis en deed hij in het weekend mee aan wedstrijden. En met het nodige talent en succes. In 1953 ontvangt Jan de Albert Spreebeker van de KNAU voor de beste junior-jaarprestatie. Hij won dat jaar in zijn leeftijdsklasse het Nederlands veldloopkampioenschap, wordt nationaal kampioen 1500 meter en verbetert het Nederlandse juniorenrecord op de 3000 meter.
In zijn diensttijd kwam hij in de militaire atletiekploeg, net als zijn Amsterdamse AV23-maatje John Pootjes. Jan wordt in 1955 tweede op de 5000 meter tijdens de Nationale Militaire kampioenschappen.
Naast deze baanprestaties wint hij in 1958 de Vestingloop in Edam, de Singelloop in Alkmaar en de Singelloop in Hoorn.
Zo krijgt Jan allerlei titels op zijn palmares. Zijn belangrijkste titel haalt hij waarschijnlijk in 1960. Hij wordt dan Nederlands kampioen op de 10.000 meter. In datzelfde jaar 1960 wordt hij tweede bij de NK-cross in Best. Hiervan zijn unieke filmbeelden te zien op internet, waarbij de prijzen worden uitgereikt door AV’23 bobo Jan Moerman.
In 1963 was al dat reizen mooi geweest en moest hij al zijn tijd aan zijn tuindersbedrijf en gezin besteden. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en in de jaren zeventig werd hij medeoprichter en trainer van de trim- en atletiekclub in ’t Veld, de plaats waar hij woonde en afgelopen week ook is overleden.

Met dank aan Jolanda Keesom