Ouderbijeenkomst boven verwachting!

door Anna Goede
Afgelopen vrijdag was de kantine gevuld met ruim 30 ouders om ideeën uit te wisselen over de jeugdafdeling van onze vereniging. We waren erg blij met de hoge opkomst en het enthousiasme. We hebben het gehad over de trainingen, wedstrijden en betrokkenheid van ouders.

Er waren ouders bij die zich al jaren als vrijwilliger inzetten voor de jeugd, zoals deelnemen aan het jeugdbestuur, helpen met training geven of het coördineren van de instroom van nieuwe leden. Er waren ook ouders van minipupillen die pas net lid zijn. Dit gaf interessante gesprekken met uitkomsten vanuit verschillende perspectieven.

Uit de bijeenkomst bleek dat de meeste ouders vinden dat het over het algemeen goed loopt, maar dat er een aantal dingen zijn die beter kunnen. Sommige ideeën zijn makkelijk te realiseren, en voor andere ideeën hoop ik op een vrijwilliger of groepje ouders die initiatief neemt om het uit te voeren. Ik zal een korte samenvatting geven van de avond, met hier en daar een opmerking:

Trainingen

 • Kunnen de trainingstijden anders? Bijvoorbeeld doordeweeks zijn de kinderen laat thuis na trainen. Dit is lastig te realiseren, omdat we sterk afhankelijk zijn van beschikbare ruimte op de baan en beschikbaarheid van trainers. Iets wat hier op aansluit is de vacature voor nieuwe jeugdtrainers eerder op onze website. Veel gestelde vraag van ouders is hoeveel ervaring heb ik nodig? Antwoord daarop is, als je sport leuk vindt en met kinderen kunt omgaan, dan ben je al een heel eind. We zullen je begeleiden om trainer te worden en je kunt al beginnen met de trainers helpen hordes klaar te zetten en veters te strikken. Er zijn eerder ook ouders geweest die hielpen als trainer. Soms als zelfstandige trainer en soms in een poule van vier ouders die elkaar iedere week afwisselen om de trainers te ondersteunen.
 • Welke training is geschikt voor welke leeftijdscategorie? Kan hierover informatie op onze site komen? De atletiekunie heeft op hun website informatie hierover en dit document van twee pagina’s geeft een inleiding op de leerfases van kinderen.
 • Het zou leuk zijn om eens in de zoveel weken, in plaats van de reguliere trainingen clinics te organiseren, voor de verschillende onderdelen waar kinderen uit verschillende (leeftijds)groepen aan mee kunnen doen.

Wedstrijden

 • Voor nieuwe ouders zijn wedstrijden vaak hectisch. Er is vraag naar een ‘starters informatie pakket’ over wedstrijden voor nieuwe ouders en atleten.
 • Het zou handig zijn om een carpool systeem onder ouders te organiseren om samen naar wedstrijden te rijden.
 • Kan er een overzicht worden gegeven van de reeds ingeschreven atleten bij de Google inschrijfformulieren? We zullen een pilot doen: voor de competitiewedstrijden van komend seizoen kun je na het inschrijven een overzicht zien van alle pupillen die zich al eerder hebben ingeschreven.
 • We moeten zichtbaarder zijn op wedstrijden met een AV ’23 tent en vlaggen.
 • Veel mensen vinden de clubtenues te duur. Er zijn ideeën om de kosten te drukken, het doorverkopen van tenues via briefjes in de kantine (gebeurt nu al) of een soort marktplaats (is eerder geprobeerd, maar mislukt). Heeft iemand hier nog een idee voor?
 • Trainers moeten een peptalk geven als ze briefjes uitdelen voor wedstrijden, om kinderen te laten weten dat het leuk is en heus niet zo eng. Veel trainers doen dit al.
 • Wedstrijden zijn voor kleine kinderen vaak te lang. Dit vonden wij ook, bij de competitiewedstrijden is dit moeilijk aan te passen, maar bij onze thuiswedstrijden werken we er al aan. De trainingspakkenwedstrijd 29 maart heeft een verkort schema voor pupillen.
 • Hulp van ouders bij wedstrijden werkt erg goed, zoals uitdelen van startnummers, kinderen op de juiste plek zetten bij de estafette. Trainers hebben het te druk om tijdens de wedstrijd overal bij te zijn, dus hulp van ouders is erg waardevol.

Betrokkenheid ouders

 • Het vrijwilligerssysteem werkt goed als je eenmaal ingeschreven bent.
 • Het is lastig dat atletiek een individuele sport is, daardoor leer je elkaar niet zo snel kennen. Af en toe limonade drinken in de kantine na de training kan helpen. We zullen hiervoor budget vragen, want het is een goed idee.
 • Het zou leuk zijn als er soms een ‘meekijk-training’ is, zodat ouders kunnen zien wat kinderen den tijdens de training.
 • De oudertraining tijdens de training van kinderen werkt goed voor de betrokkenheid van ouders. De training is nu alleen op zaterdagochtend. Ouders willen ook op andere momenten samen trainen. Dus: zoek elkaar op en spreek af om samen een rondje te rennen.

Aan het eind van de avond werd de nieuwe ClubApp van Yoorsport gepresenteerd. Deze app en de website www.yoorsport.com bieden onze vereniging de mogelijkheid om sneller met leden de communiceren over evenementen en ook om foto’s, filmpjes en uitslagen van alle leden te verzamelen. Er zijn veel kansen die Yoorsport ons biedt. Vind je het leuk om hier iets mee te doen? Voor meer informatie: stuur een email naar Rosa de Jong of Yoorsport of ga naar Yoorsport.com.

Heb je naar aanleiding van de ouder bijeenkomst een vraag of ben je geïnspireerd om je net als andere vrijwilligers voor de jeugd in te zetten? Spreek dan iemand van het jeugdbestuur, een van de trainers of misschien wel andere ouders hier op aan. Mailen naar het jeugdbestuur kan altijd.