Professionele loopclinic voor je familie, vrienden of misschien wel jezelf!

door Tjidde Boers en Hans Hofstede

Stel je voor: de voetstappen van de EK-topatleten zijn nog niet opgedroogd of jij, je familielid, vriend of vriendin loopt dezelfde 10km door de Amsterdamse binnenstad in een persoonlijk recordtijd. Moeilijk te geloven maar toch haalbaar! Daarom biedt AV’23 een nieuwe uitdaging: in negen avonden trainen voor de tien kilometer funrun tijdens het EK-atletiek deze zomer.

Het EK Atletiek komt eraan. Op zondag 10 juli is de Brooks 10K Champions Run, een recreatieloop van tien kilometer dwars door de Amsterdamse binnenstad. Deze loop is een officieel side-event van het EK-atletiek dat van 6 tot 10 juli in Amsterdam worden gehouden. “Het lijkt me geweldig om daar met een club nieuwe mensen – met wie ik samen getraind heb – aan de start op het Museumplein te verschijnen”, aldus één van de initiatiefnemers.

Op je eigen niveau
De ‘10K Clinic’ is een traject van negen trainingen voor beginnende en licht gevorderde lopers. Om goed mee te kunnen doen moet je in staat zijn om tenminste vijf kilometer achter elkaar hard te lopen. Dat hoeft nog niet zo héél hard te zijn. Er moet nog wel wat te trainen zijn. Onze ervaren hardlooptrainers geven negen maandagavonden lang een inspirerende looptraining. De trainingen zijn afgestemd op je eigen niveau. Je leert hoe je verantwoord en lekker kunt hardlopen. Na de training staat er een kop thee of koffie voor je klaar in onze kantine en vertelt de trainer hoe je die week verder zelf kunt trainen. We nodigen een keer een sportfysiotherapeut uit om iets te vertellen over loopbelasting en blessurepreventie. AV’23 is onafhankelijk, dus van ons kan je goede adviezen over hardloopschoenen en kleding verwachten!

Persoonlijk record
De clinic begint op maandag 9 mei om 20 uur. Vlak daarvoor is er een informatieavond voor iedereen die zich ingeschreven heeft. Tijdens deze avond vertelt de trainer meer over de inhoud van de clinic en kunnen medelopers elkaar alvast leren kennen. De trainingen vinden plaats op en rond de atletiekbaan van AV’23 aan de Radioweg 89 in de Watergraafsmeer, in sportpark Voorland-Middenmeer, een groot aaneengesloten groengebied met veel harde en zachte paden. Of je na de clinic de tien kilometer binnen een uur kunt hardlopen of niet, dat maakt niet uit: je gaat gewoon voor je PR tijdens de Run op 10 juli. Plezier, motivatie en hardlopen ervaren als tool om je beter over jezelf te voelen staan voorop. Hopelijk inspireert de clinic om ook na de run lekker te blijven trainen bij één van de vele loopgroepen van AV’23.

Kosten en inschrijving
De 10K Clinic van AV’23 kost 40 euro. Je kunt je hier inschrijven voor de clinic. Deze clinic is exclusief startnummer: daar zul je dus zelf voor moeten zorgen door je tevens in te schrijven voor de run zelf. Je ontvangt dan ook je running shirt en een startnummer met je naam er op.