Snelwandelen in de Meer

door Alex Wijsman

Vorig weekend lag de atletiekbaan van AV’23 nog onder een laagje sneeuw. Dat was wel even slikken als je je bedenkt dat een week later de eerste wedstrijd van de winterserie van s.v. De L.A.T. op het programma staat. Is het sneeuw niet weg en de wegen zijn glad dan is een wedstrijd niet mogelijk. Zelf ben ik tijdens die gladheid behoorlijk onderuit gegaan en heb daarbij mijn pols flink gekneusd. Maar ach, lopen doe je niet op je handen en organiseren doe je het meest vanuit je hersenen. Afgelopen donderdag sloeg het weer om en de temperaturen schoten als paddestoelen omhoog. Met daarbij veel regen om die sneeuwresten te laten verdwijnen.

Een groep vrijwilligers, juryleden en niet te vergeten de bemanning van de bar maakten het mogelijk om de wedstrijden vlot te laten verlopen. ’s Morgens werd er getraind o.l.v. Frank van Ravensberg. Na het warmlopen, verschillende oefeningen, drills en de cooling-down konden de atleten en atletes zich voorbereiden op de wedstrijd. Enige flexibiliteit moet je hebben om aan een paar wensen van jonge deelnemers tegemoet te komen. Zo wil Tristan Van Hove een Belgisch record aanvallen over een afstand van 800 meter. Hij moet dan wel sneller zijn dan 6:12. Het is een ongebruikelijke afstand die slechts zo af en toe ergens op het programma staat. Daarnaast wil Nathan Peeters een 3 km wegwedstrijd lopen. Tja, dit vereist dan enige improvisatie. Maar waar een wil is, is een weg. Nathan kan opgaan voor zijn 3 km wedstrijd, maar moet tien minuten later starten dan het gehele deelnemersveld. Waarom? vraagt u zich misschien af. Mocht Nathan bij een gelijke start de atletiekbaan betreden, dan stormt het deelnemersveld op dat moment de baan af in de richting van het Middenmeerpad. Een ongelijke missie voor die kleine man. Vandaar!

{quote}de temperaturen schoten als paddestoelen omhoog{/quote}

Om 12:00 uur verricht onze jarige starter Johan Jeukens het startschot. De kleine Tristan blijft op de atletiekbaan lopen en de rest verlaat het complex. Even kijk ik of alles naar behoren verloopt en dan heb ik moeite om de kleine Belg te achterhalen. Tjonge, wat gaat die er als een speer vandoor. Eenmaal bijgehaald, waarschuw ik hem dat hij zich niet moet opblazen. En Tristan neemt een tempo aan die iets rustiger is. Na een rondje afgelegd te hebben is het bereiken van dat record realistisch. Maar ja, instorten kan altijd en dan vervliegt zijn vurige wens. Als Tristan 600 meter achter de hielen heeft begint het te regenen. Ik dring aan om het tempo iets te verhogen, want ik wil voor de regen binnen zijn. En dan zie je zo’n jong heerlijk met z’n sport bezig zijn. Zeer gedreven gaat hij door en in de laatste bocht zet hij nogmaals aan om een betere tijd op de klok te krijgen. Dan passeert hij de eindstreep en z’n missie is geslaagd. De 6:12 wordt weggevaagd en Tristan laat een tijd van 5:38,4 neerzetten. Een dikke proficiat en hij kan uitblazen.

Even later gaat Nathan van start. Een harde knal en de rookpluimen stijgen op. Vanaf de Radioweg draait Nathan meteen de Chris Bergerbaan op en draait een rondje op de baan om vervolgens het door de Atletiekunie opgemeten parcours eenmaal te voltooien. Inmiddels is Wilfried van Bremen (R.W.V.) in zicht en draait eveneens de baan op. Wilfried heeft de eerste klap aan al z’n achtervolgers uitgedeeld. Dan arriveren Theo Koenis en Peter Van Hove (de vader van). Zij aan zij worden de kilometers afgelegd. Ze doen voor elkaar niet onder. Maar de wedstrijd is nog jong. Ton van Andel loopt daar achter op exact 10 seconden. Liesbet De Smet van het Belgische Duffel trekt de rest van het deelnemersveld met zich mee.

Toch is het Frans Leijtens die de wedstrijd over 5 km naar zich toetrekt. De tijd blijft op 30:18 stilstaan. Ad van Oijen van a.v. Weert eist de tweede plaats voor zich op en finisht na 31:56. Dan is het wachten op Roelof Heyser. Hij doet verwoede pogingen om de snelwandeltred (het voorste been moet gestrekt zijn vanaf het moment dat het contact maakt met de grond tot het moment dat het been recht onder het lichaam staat) onder de knie te krijgen. Een tijd van 39:39 is niet slecht, maar er zit beslist meer in. Nathan Peeters heeft inmiddels ook de eindstreep bereikt en een tijd van 23:46 laten noteren. Een persoonlijk record. Proficiat!

Wilfried van Bremen blijft strak lopen na een snelle start (rondjes van 13:05, 13:43, 13:47 en 13:54) en de buit is binnen. De tweede plaats wordt opgeëist door z’n clubgenoot Hans van der Knaap. Hans eindigt na 1:02:38. En Aad van Leeuwen van a.v. N.O.P. pakt de derde plek met een eindtijd van 1:06:51. Coert Peeters die een dag eerder zo’n 100 km in de Ardennen over blubberige en besneeuwde paden heeft gewandeld loopt alle stijfheid uit z’n benen en blijft op 1:09:04 steken. Ilonka van Bemmel loopt een prachtige race (1:10:08), een persoonlijk record. Ze ziet al haar trainingsactiviteiten nu duidelijk beloond. Leuk, en gewoon doorgaan.

Op de 15 km wegwedstrijd is het nog steeds een gevecht tussen Theo Koenis en Peter Van Hove. Het allerlaatste rondje moet Peter iets aan tempo inleveren en Theo stoomt door. Theo wint de wedstrijd in 1:26:56 en even later komt Peter na 1:27:38 over de eindstreep. Hij heeft er nog zin in en gaat door tot 20 km. Rob Tersteeg eist de derde plaats voor zich op en komt na 1:30:54 aan de meet. De dames De Smet en Maas zijn nog volop bezig met de wedstrijd. De twee vriendinnen zijn in de wedstrijd vaak concurrenten van elkaar.  Het laatste rondje loopt Sandra Maas iets van haar eerder opgedane achterstand op Liesbet in. Op de baan wordt het gat steeds kleiner, maar Liesbet houdt genoeg over om de winst bij de dames naar zich toe te trekken. (1:37:15 en 1:37:49).

De prestatietocht over 20 km is nog steeds in volle gang als de deelnemers van de wedstrijden van een douche kunnen genieten. Peter Van Hove die de wedstrijd over 15 km al heeft voltooid is doorgegaan en komt na 1:59:11 aan de eindstreep. De prestatietocht wordt gewonnen door Ton van Andel in 2:04:20 met René Wakke op een prachtige tweede plaats. (2:07:04). Dan komen achtereenvolgens vier latters aan de eindstreep, t.w.: Marcel Dekker, Herwin Weststrate, Jan de Vos en George Bieseman in respectievelijk 2:11:49, 2:19:30, 2:21:23 en 2:29:57. Nils Peeters had voorgenomen om de helft van de 20 km te wandelen. En dat deed hij met een eindtijd van 1:16:04.

Vervolgens wordt er nog even nagepraat in de kantine en dan is het tijd voor de thuisreis. Voor mij is dat een fietstochtje van niks. Maar ja, ik heb dan ook niet gelopen.