Snelwandelen in het Kralingse Bos

door Alex Wijsman

Het was me weer het weekje. Engeland en Wales werden weer geteisterd door overvloedig regenwater. Grote delen van het Verenigd Koninkrijk staan onder water. In Italië zorgt rivier de Arno er voor dat de stad Pisa uiterst angstige momenten mee maakt. Het rivierwater staat zo hoog dat het bijna over de boulevard stroomt. En er wordt nog meer regenwater verwacht. Tja, dan zien we in Oostenrijk een pak sneeuw. Daar wordt niet meer in centimeters gemeten, maar in meters.

Ongelofelijk wat een massa. Daken van huizen moeten zo snel mogelijk sneeuwvrij worden gemaakt anders is er een grote kans op instortingsgevaar. De atleten aan de alternatieve elfstedentocht welke normaliter op de Weissensee wordt verreden is door de sneeuwval afgelast. En er komt nog meer. Naar huis gaan is voor menigeen geen optie, want de bergpas is gesloten. Hopelijk komt hier snel verandering in. In Nederland is ook veel regen gevallen, maar laten we zeggen met mate. In Hoogerheide is het parcours van het W.K. veldrijden door het hemelwater omgetoverd tot een modderpoel. Een kolfje naar de hand van Marianne Vos. En, ja hoor, haar twaalfde titel is binnen. Fantastisch.In Nederland kan er probleemloos aan sport worden gedaan. Zo togen verschillende snelwandelaars op naar Rotterdam. In het Kralingse Bos stonden diverse wedstrijden en prestatietochten op het programma. Een ruime bezetting stond bij vier
verschillende startstrepen. Startlijnen voor respectievelijk 1, 3, 5 of 10 km. Zelf koos ik voor de 5 km wedstrijd. Een wedstrijd die ik in Rotterdam niet veel heb gelopen, want 10 km voor een flink eind reizen is toch wel het minimale. Maar ja, we moeten over twee weken redelijk in vorm zijn voor het NK-indoor.Het is altijd een leuk gezicht als je de pupillen ziet snelwandelen. Op de 1 km won Anne van Nierop van DAK die wedstrijd in 06:36 slechts 7 seconden voor Carolien Schlüter (R.W.V.). De derde plaats was voor Hermien Teske, eveneens R.W.V., die op haar beurt de kleine Jasper Van Hove van het Belgische Herentals AC 15 seconden achter zich hield.De 3 km wedstrijd werd gewonnen door Stijn van Nierop (categorie Jongens C) van DAK Drunen. Hij liep de afstand in 19:35. De tweede plaats werd opgeëist door Truus van Wijnen (R.W.V.) met een tijd van 20:05. De derde plaats werd weer bezet door DAK. Yvonne Grootswagers  moest toezien dat Truus 33 seconden van haar weg liep. De vierde plaats was voor Loes van Bremen, de kersverse moeder in snelwandelland. Loes liet de klok stilstaan op 21:12. Tristan Van Hove, een pupil van Herentals AC gaat over tot een iets langere afstand. Hij wist de 3 km af te leggen in 24:21.Zowel de 5 km als de 10 km afstand werd bezocht door ieder 18 deelnemers. Op de 5 km afstand was de Duitse atleet Matthias Holtermann (Alemannia Aachen) onbetwist de snelste van het veld. Hij liep de 5 km in een tijd van 23:59. De tweede plaats werd opgeëist door Hub Kaenen (R.W.V.). Hij wist de eindstreep na 27:45 te passeren. Liesbet De Smet van het Belgische Duffel AC wist beslag te leggen op de derde plaats met een tijd van 28:34. Boetje Huliselan (O.L.A.T.) werd naar de vierde plek verwezen met een eindtijd van 29:20. Alex Wijsman was de eerste deelnemer die boven het half uur uit kwam. Hij moest genoegen nemen met een eindtijd van 30:39. Zijn Rotterdamse collega Hans van der Knaap was de volgende die de eindstreep betrad. Hij deed dit in 31:45 ruim een minuut voor Ad van Oijen van a.v. Weert. De grootste pechvogel was Ad Leermakers die met rugklachten de wedstrijd aan zich moest laten voorbij gaan.De langste afstand over 10 km was voor onze Belgische snelwandelaar Dirk Bogaert van AC Meetjesland. Hij bereikte de eindstreep na 52:22. Colin Versteeg legde beslag op de tweede plaats met een eindtijd van 54:02. Een poging om de limiet te lopen voor een wereldbekerwedstrijd ging na 1 km voor hem al in rook op. Jammer. Ludwig Renard van het Waalse SMAC kon lang bij blijven, maar moest uiteindelijk toch 12 seconden op Colin toegeven. Rob Tersteeg werd vierde met 54:50. De morgen jarige Ronnie Timmermans is heel goed bezig en bezette met 55:51 de zesde plaats. Het was leuk om Frans Leijtens weer te ontmoeten. Geruime tijd moest hij voor ons Vaderland werkzaamheden verrichten in Afghanistan en daar moet hij toch flink getraind hebben, want 59:06 op de klok zetten is heel netjes. Gerrit Riezebos bleef onder het uur. Zijn eindtijd bedroeg 59:59.