Uit de bestuurskamer, 16 maart 2015

door Hans Hofstede, voorzitter AV’23

Madelief
Het is nog heel aarzelend, maar de lente komt er aan. Daar helpt geen moedertjelief aan. Binnen veertien dagen alweer onze jaarlijkse trainingspakkenwedstrijd. Deze keer mogen de masters en senioren hier niet aan mee doen. Waarom eigenlijk niet? En als ze nou heel graag willen? Niet dat ze zich vorige jaren in grote getale aanmeldden, maar toch.
Kom op, niet zeuren, je was toch niet van plan mee te doen. Laten we het hebben over het mooie weer, dat er aan zit te komen. Als je goed naar onze perenbomen kijkt, zie je dat al die knoppen op uitbarsten staan. Nog een paar dagen zonneschijn en de bomen staan vol witte bloesems. Een prachtig gezicht. Om alvast in de stemming te komen: hier de eerste madeliefjes op ons middenveld.

Eindelijk gebeurt er wat
Voor mijn neus ligt een offerte van Van Keulen voor het leveren van een grote stapel Heraklith-platen, vurenhout, mdf-platen en de nodige schroeven. Dat spul zal in de loop van deze week bij onze kantine worden afgeleverd. De Heraklith-platen zijn al diep rood gespoten maar moeten nog geassembleerd worden. De huisvestingscommissie heeft bedacht dat dat het beste kan gebeuren in het weekend dat de pupillen op kamp zijn, van 24 tot en met 26 april dus. We hebben inmiddels een grote ploeg vrijwilligers, die zich vorig jaar al hebben opgegeven als vrijwilliger voor beheer en onderhoud van ons clubhuis. Dit wordt een grote en uitdagende klus voor deze ploeg. Op dit moment wordt alles in gereedheid gebracht voor dit werkweekend. Een rolsteiger wordt geregeld, constructiemateriaal wordt ingekocht, gereedschap wordt verzameld. En nu maar hopen dat er voldoende vrijwilligers bereid zijn dit weekend de handen uit de mouwen te steken.

ABC
Weer een nieuwe afkorting. ABC staat voor: Amsterdams Baan Circuit. Er zijn vergevorderde plannen om dit jaar te gaan experimenteren met een soort Rondje Mokum voor baanatletiek. Vier Amsterdamse atletiekverenigingen doen mee: Atos, Phanos, Feniks en AV’23. Maar ook a.v. Startbaan uit Amstelveen heeft zich aangesloten. Er zijn dit jaar vijf ABC-avonden gepland. Te beginnen op vrijdag 24 april bij AV Startbaan, vervolgens 14/5 bij Phanos, 12/6 bij ons op de baan, 3/7 bij Fenix en eindigend op 28 augustus bij AV Atos.
Het gaat om een atletiek-instuif voor A-pupillen, AB-junioren en senioren. De instuif wordt gehouden op de vrijdagavond van 19.00 of 20.00 uur tot circa 22.00 uur en omvat een “speed-meerkamp”, sprintjes van 100 en 200 meter, verspringen, speerwerpen, een 1500-meterloop en tot slot een “Coopertest” (12 minuten hardlopen op de baan). Hierbij wordt gebruik gemaakt van het “Athletic Champs”-materiaal, anders is het niet mogelijk dit hele programma binnen een paar uur af te werken. Speciaal voor dit circuit wordt een aanhangwagentje met al het voor Athletic Champs benodigde materiaal door de gemeente Amsterdam beschikbaar gesteld. Dit wagentje reist mee met het circuit en is door elke deelnemende vereniging te gebruiken. Op 19 april is er al een demonstratiewedstrijd met dit materiaal bij onze vrienden van AV Atos in Noord. Na afloop van het circuit blijft het wagentje achter bij de vereniging, die het materiaal goed denkt te kunnen gebruiken.
Onderzocht wordt nog of het mogelijk is een afsluitende “grande finale” te organiseren op zaterdag 5 september tijdens de Flame Games in het Olympisch stadion.
Het woord “instuif” zegt het al: behalve de leden van de organiserende verenigingen, mag iedereen zich inschrijven (tot een dag van te voren) om zo kennis te maken met atletiek in zijn basisvorm. Want dat is precies de bedoeling van dit “rondje atletiek”: in een gezellige, ongedwongen sfeer aan atletiek doen en je meten met leeftijdsgenoten, zonder dat daar hele weekenden aan opgaan.
Als je meer over ABC wil weten: Ynze Strikwerda is onze man in het organiserend comité.

Naar het EK in Polen
Al weer heel binnenkort, namelijk van 23 tot 28 maart, vindt er in het Poolse Torun (het vroeger Duitse Thorn) de Europese kampioenschappen indoor atletiek voor masters plaats. Ook onze vereniging is daar vertegenwoordigd om haar kleuren te verdedigen. Onno Waalewijn gaat daar op drie onderdelen proberen in de prijzen te vallen: hoog, ver en hinkstapsprong. Zeker op het laatste onderdeel maakt hij kans om in de medailles te vallen.
Jammer dat niet meer masters de stoute schoenen hebben aangetrokken. Talent genoeg. Denk bijvoorbeeld aan: André Roukema, Werner Themen, Helmut Drabben, Peter Groen en Ingrid Coster.

Notuleren
Niemand zit daar op te wachten en ik heb er helemaal een broertje dood aan. Het maken van de notulen tijdens de komende ALV(algemene ledenvergadering). Toch moet het gebeuren. Onze verenigingsstatuten schrijven zelfs voor, dat het door iemand van het bestuur wordt gedaan en dat er tijdens de ALV uit de leden een notulencommissie wordt gevormd, die binnen een maand de conceptnotulen toetst en daarover rapporteert aan het bestuur.
Het probleem is, dat ons bestuur zodanig is uitgedund, dat we geen secretaris meer hebben en voor het maken van de notulen een beroep moeten doen op iemand van buiten het bestuur. Natuurlijk dachten we eerst aan een professionele notulist. Maar zo iemand is belachelijk duur. Hopelijk vinden we één van de op de ALV aanwezige leden bereid om dit klusje te doen. Of er dan ook nog andere leden bereid zijn om in de notulencommissie te gaan zitten, zien we dan wel weer. Misschien wordt dit allemaal wat te zwaar.