Uit de bestuurskamer, 19 november 2013

door Hans Hofstede, voorzitter AV’23

roze voor de dames

Opgeknapt
De douches en kleedkamers van ons clubhuis zien er weer “spic en span” uit. De afgelopen maanden heeft onze huisbaas, het stadsdeel-oost, zijn uiterste best gedaan om deze ruimten op te knappen. In de loop van de twaalf jaar dat ons clubhuis bestaat, was er nogal wat kapot gegaan of totaal versleten. De hele warmwater-voorziening is vervangen, inclusief ketel en ventielen. De installatie is “legionella-proof” gemaakt. Dit is gedaan door een geautomatiseerd desinfectie-systeem in te bouwen. Voor meer technische details kun je bij mij terecht. Eindelijk doen alle douches het weer. Zelfs de douche in de privé-cabine aan de vrouwenkant. Het is de bedoeling, dat AV’23 het volgend jaar zelf verantwoordelijk wordt voor het onderhoud van het clubhuis, inclusief de douche- en kleedruimten. Dat gaat nog een flinke uitdaging worden, zowel financieel als personeel. Vanaf begin volgend jaar moet er een team handige klussers klaar staan, die eenvoudig onderhoudswerk kunnen doen. Denk aan: schilderwerk, timmerwerk, een tegeltje vervangen, elektra, een afvoerputje repareren, etc. Opgeven als klusser kan via de intekenlijst voor het vrijwilligerswerk, die volgende maand op onze website verschijnt.

Vrijwilligers 2014
Het bestuur had afgelopen donderdag een “sneak preview” van de nieuwe pagina van onze website, waar vanaf volgende maand onze leden en de ouders van onze jeugd zich kunnen aanmelden voor het vrijwilligerswerk, dat ze in 2014 willen doen. De pagina ziet er goed uit, maar moet nog wel getest en gecontroleerd worden. We willen voorkomen dat er “Obamacare”-achtige toestanden ontstaan. Zo gauw de pagina in de lucht is, moet hij ook probleemloos werken. Lastiger is om evenwichtige takenpakketten samen te stellen. Hoe vergelijk je een dag assisteren bij de clubkampioenschappen met het lidmaatschap van het klussenteam? Michiel Hatenboer en HBO-stagiëre Ruby Vlaar zijn hier al een paar maanden mee bezig. Er is inmiddels een indrukwekkende lijst met functies en taken, waaruit gekozen kan worden. De laatste keer hoorde ik over 700 functies en taken. Dat lijkt voldoende voor onze 600 leden. In veel gevallen zijn er meerdere kinderen uit één gezin lid. De ouders worden dan maar één keer aangeslagen voor vrijwilligerswerk. Dit is ook het geval als één van de ouders/verzorgers al lid is. Op dit moment wordt gewerkt aan een netwerk van contactpersonen, die de aangemelde vrijwilligers kunnen opvangen en eventueel doorverwijzen.

Aanvulling bestuur
Met enige spoed zoeken we iemand, die ons bestuur wil komen versterken. Versterking is nodig om meer en betere aandacht te kunnen besteden aan de mensen die bij ons werken als trainer of coördinator. Noem het “personeelszaken”. Tot nu toe werden deze zaken afgedaan door de penningmeester, in overleg met de voorzitter. Het is echter niet correct dat degene die de betaling regelt ook de contracten opstelt. Vandaar! We zoeken iemand met enige ervaring op het gebied van personeelszaken. Vermoedelijk zijn die best wel te vinden onder onze leden of ouders van jeugdleden. Als je denkt, dat dit wat voor je is, neem met mij of met één van de andere bestuursleden contact op. We geven je dan wat meer informatie, zodat je er rustig over na kan denken. Als je daar zin in hebt, kunnen we het takenpakket ook nog wat uitbreiden met bijvoorbeeld kantinezaken of vrijwilligersbeleid.

Technische Commissie
Inmiddels is de Technische Commissie, bestaande uit Sander Stok (voorzitter), Gerard Lijnzaad en Jaap Sulkers, uitgebreid met Ynze Strikwerda voor de wedstrijdorganisatie en Joran Angevaare als vertegenwoordig van het Jeugdbestuur. Dat gaat de goede kant op.
De TC is verder druk bezig de eigen opleiding van jeugdtrainers goed in kaart te brengen, te evalueren en zonodig te formaliseren. Ook buigt ze zich over het soepeler laten verlopen van de overgang van junioren naar senioren. Het aanbieden van meer keuzemogelijkheden, van topsport tot recreatie, krijgt daarbij bijzondere aandacht. Ook de loopsport (trainingsgroepen en loopevenementen) wordt geëvalueerd en zo nodig aangevuld, gesaneerd of gedifferentieerd. Een geweldige klus, maar de mannen gaan er voluit in.

Fruit 4 Sport
De biowinkel uit Diemen levert elke zaterdag een grote kist vers fruit, Andrea Aquina kwam met de oproep voor meer fruitschalen, Karin van Kesteren deed de aankondiging van een mestdag a.s. zaterdag, de pupillen rennen door de appelboomgaard in hun rondje buitenom. Vergis ik me of is de weerstand tegen fruitbomen rond onze atletiekbaan iets aan het afnemen? In ieder geval zie ik op zaterdag heel veel kinderen en ook volwassenen smullen van een sappige peer, een calorierijke banaan, een handje zoete druiven of een frisse appel. Het nadeel is natuurlijk dat dit ten koste gaat van onze kantineomzet aan marsen, zakjes snoep en gevulde koeken. Zo worden we nooit rijk.
Binnen de kantinecommissie wordt hier zorgelijk om gefronst. Tegelijk worden er plannen beraamd om dit verlies te compenseren. Misschien moeten we wel een echte Italiaanse espressomachine aanschaffen. Wie heeft er nog één staan? Liefst zo’n echte grote met bovenop een rekje voor de kopjes. Je zult zien: de mensen blijven de hele zaterdag hangen, zeker als er ook nog appeltaart bij te krijgen is. Weg goede voornemens!