Uit het rommelhok, 14 november 2017

door Hans Hofstede

Geen appeltje te bekennen
”Wat er nog hangt kan geplukt worden” schreef Karin van Kesteren een maand geleden op deze plaats. Maar ook toen al was er geen appeltje (en ook geen peertje) meer te vinden in de boomgaard naast onze baan. Ik weet niet of het misschien een heel slecht fruitjaar was, de boomgaard voortijdig geplunderd was of dat het echt te maken had met de begrafenis van onze burgemeester, maar in ieder geval viel er niets te plukken op de jaarlijkse fruitplukdag van zaterdag 14 oktober. Die dag wordt elk jaar georganiseerd door de “Fruit-4-Sport”-mensen uit Wageningen. Maar dit keer viel er dus niets te organiseren. Bovendien stond het onkruid heuphoog. Inmiddels ligt het boomgaardje er weer strak bij, klaar voor de winter. Met dank aan de vaklui van de dienst Sportparkbeheer-oost.

Er is altijd wat
Een paar keer per week ga ik even bij ons clubhuis langs om te zien of alles in orde is. Ook omdat de dokter tegen me heeft gezegd dat ik toch wel elke dag een wandelingetje of fietstochtje van minstens een half uur moet maken. Dat combineert dan lekker. Meestal tref ik daar Sander die aan het gooien is met schijven, kogels of andere zware dingen. Of hij staat in het krachthonk gewicht te heffen.
Meestal is er wel wat loos. Vandaag was de kantine niet afgesloten en vond ik de kantinesleutels op de bar (i.p.v. in het kluisje). Het licht boven de bar brandde nog. Vuilnis lag rond de vuilniscontainer in plaats van erin. De hoogspringkast was niet goed afgesloten. Vaak ook tref ik daar de mensen van Sportparkbeheer-oost die aan het werk zijn met het onderhoud van onze baan of het groen er omheen. Vorige week waren ze druk bezig met het schoonmaken van de goten langs onze baan. Ze deden dat met een hogedrukspuit; een behoorlijk smerig werkje. Het vuil zat tot achter hun oren. Maar gelukkig hebben ze in ons clubhuis een eigen ruimte waar ze weer wat op verhaal kunnen komen, thee kunnen zetten, zich een beetje opknappen en zelfs hun kleren kunnen wassen. Dankzij Andrea, onze nieuwe voorzitter, kunnen wij nu ook gebruik maken van deze ruimte voor vergaderingen van bestuur en commissies. Een ongekende luxe. Tot dan toe moest dat bij bestuursleden thuis of in de rumoerige omgeving van de kantine. Ook met wedstrijden kunnen we de ruimte gebruiken als “buitenbar”. Dat levert meteen een omzetverhoging op. Met de laatste Clubkampioenschappen en de Middenmeerloop werd daar al dankbaar gebruik van gemaakt.

De wachtlijst
Ons jeugdbestuur verdient een geweldige pluim. Het is ze gelukt om per 1 oktober van dit jaar alle trainingsgroepen van C-pupillen tot en met D2-junioren te verdubbelen. Voor elke categorie zijn nu twee keer zoveel trainers beschikbaar en kunnen dus twee parallelgroepen gaan draaien. Hiermee is voor deze leeftijdscategorieën de opnamecapaciteit in één klap verdubbeld. Vooral voor de C- en de B-pupillen scheelt dat enorm. Plotseling kunnen veel kinderen van de wachtlijst instromen. En dat gebeurt ook. De verwachting is dat er deze maanden ongeveer 150 kinderen instromen. Maar in deze tijd van het jaar zeggen ook weer veel jeugdleden op. We verwachten dat we toch netto 75 nieuwe leden aan deze actie overhouden. Een groei die we hard nodig hebben om een financieel gezonde club te blijven.
Maar er is nog meer groeipotentieel. De zondag is nog steeds onderbenut. Jeugdtrainer Lennart Hatenboer geeft nu al weer bijna een jaar zijn looptrainingen voor pupillen op de zondagochtend. Dat is zo’n succes dat ook daar een parallelgroep nodig was. Op zondagmiddag draait sinds 1 oktober een atletiektraining van Sylvester Tanoh, bestemd voor B-junioren. Maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. We huren op zondag de baan van ’s morgens acht tot ‘s avonds acht. Dat kost een lieve duit, maar het gebruik is weinig intensief. Bovendien zijn er kapers op de kust. Als de gemeente door krijgt dat we de baan op zondag nauwelijks gebruiken, zullen ze in het kader van hun intensiveringsbeleid pogingen doen om de baan aan derden te verhuren. Volgens ons huurcontract mogen ze dat doen. Op de zaterdagochtend is het tijdvak tussen negen en half elf nogal druk geworden met drie junioren groepen, een hardloopgroep en regelmatig een “Start to Run”-groep.
Maar waar bemoei ik me mee? Ik zou zelf ook niet naar de zondagochtend willen verhuizen. Dat zal wel te maken hebben met mijn Roomse jeugd. Op zondagmorgen ga je niet sporten, maar naar de kerk of naar Geebeejee Hiltermann luisteren (nu: Buitenhof).

Rat in krachthonk
Op 3 november ontvingen Cees en ik de volgende noodkreet:

Beste Hans en Cees,
Ik heb hem al een keer eerder gezien, maar nu ook overdag. We hebben last van ratten/muizen in het krachthonk. Dit vind ik echt niet kunnen. Ik informeer jullie hierover, omdat ik hoop dat jullie dit zo snel mogelijk kunnen oplossen. Ik snap dat de trainingsgroepen hier ook in mee moeten worden genomen, maar ik hoop dat jullie de leiding willen nemen. Trainen in zo’n ruimte is niet goed.
Groet, Sylvester

Dat was schrikken, maar niet geheel onverwacht. Al tijden (maanden, jaren) was me opgevallen dat het schoonhouden van de beide fitnessruimten te wensen overlaat. En dat is zacht uitgedrukt. Vuilnisbakken altijd overvol en zonder vuilniszakken, de vloer bezaaid met lege flesjes, pakjes, dozen en ander afval, overal achtergelaten kleding, halters en gewichten die niet teruggelegd worden en tot slot stof, veel stof. Geen wonder dat er wel eens een veldmuisje of Amsterdamse rat een kijkje komt nemen. Natuurlijk hebben we vanuit het bestuur overwogen om onze professionele schoonmakers opdracht te geven ook deze ruimten regelmatig schoon te maken. Maar dat is vrijwel onmogelijk zolang de vloer bezaaid is met gewichten, halters, matjes, banken en allerlei fitness-apparatuur. Vandaar dat ik heel blij ben met het initiatief dat de hoofdgebruikers van deze ruimten, de trainingsgroepen van Rene en Els, genomen hebben om zelf deze ruimten te gaan schoonhouden. Vooral Iris de Ruiter en Andreas de Jong hebben hierin hun nek uitgestoken. Ze hebben een grote schoonmaak gehouden, afsluitbare vuilnisbakken gekocht en een soort van corveeschema opgesteld. Op dit moment kun je van de vloer eten. Tegelijkertijd zijn wij van de huisvesting bezig kasten te timmeren waar al het losse materiaal in kan worden opgeborgen. Als er dan ook nog wat stevige rekken voor de losse halters en gewichten bij komen, kunnen we eindelijk de vloer schoonhouden en gaat het helemaal goed komen met die “ratten en muizenplaag”.

Matrassen en appendages
Het advies is: “breng isolatiematrassen aan op de appendages van je cv-leidingen”. Voor mij een volslagen mysterieus advies.
Op 25 oktober hadden we Anneloes, een adviseur op het gebied van beperking energiegebruik, op bezoek. Namens het adviesbureau Klimaatroute kwam ze ons helpen bij een verdere beperking van ons energieverbruik. En dat is hard nodig. Het stroomgebruik is wel gehalveerd, maar met het gasverbruik wil het niet erg vlotten. Nu de winter in aantocht is is het zaak flinke maatregelen te nemen. Anneloes maakte ons duidelijk dat er nog veel warmte weglekt door slecht geïsoleerde cv-leidingen, niet-sluitende ventilatieluiken en appendages die niet geïsoleerd zijn. Appendages zijn dus al die flenzen, kleppen, pompen en kranen, die te vinden zijn aan het begin van een groep cv-leidingen in ons stookhok. Een isolatiematras is een op maat gemaakte deken van isolatiemateriaal dat aangebracht wordt rond deze appendages om warmteverlies te voorkomen. Het is even wat technisch, maar ja, dat is nou eenmaal zo als je het over het beheer en onderhoud van ons clubhuis wilt hebben. En daar wil ik het over hebben. Op 5 december leveren we bij Bart Boevink, onze verenigingsmanager, onze lijst in met vrijwilligerstaken op het gebied van beheer en onderhoud in 2018. Het zijn er 44 geworden, variërend van het sausen van de muren van de herenkleedkamer tot het timmeren van een buffet achter de bar in onze kantine. Al jaren zien we zo’n beetje dezelfde gezichten die zich aanmelden voor onderhoud- en timmerklussen. Dat is makkelijk, want ze weten al behoorlijk de weg en wij weten wat we aan deze mannen en vrouwen hebben. Maar het zijn er te weinig. Bij het timmeren van de kasten in het materiaalhok bleek dat we toch nog handen tekort komen. Dus mensen, als je een beetje handig bent, meld je per 1 januari aan voor een paar taken uit onze klussenlijst en we kunnen er samen voor zorgen dat ons gebouw heel, netjes en functioneel blijft.