Uit het rommelhok, 15 januari 2017

door Hans Hofstede, lid bestuur AV23

Heel hard lachen met Theo
Na Freek in het theater en Claudia op de buis was bij ons in de kantine Theo Danes met een hilarische nieuwjaarsconference. Voor wie hem nog niet kent: Theo is ons eigen multitalent. Hij is tienkamper, hoofdtrainer, ontwerper, tekenaar en dichter. Maar vooral is hij een groot woordkunstenaar, een beetje te vergelijken met Drs.P. Afgelopen zondag trakteerde hij ons een overweldigende stroom van gedichtjes, woordspelletjes, beeldrijmen en woordgrappen. Hij begint wat aarzelend, maar eenmaal op dreef weet hij de hele zaal massaal aan het lachen te krijgen. Vorig jaar liet hij al iets zien van zijn kunsten met de presentatie van de jaarlijkse sportprijzen. Maar dit jaar was hij meer dan voortreffelijk.
En passant leerden we van Theo ook nog trioletten maken, maar dat is niet iedereen gegeven. Het gaat er om het schema niet kwijt te raken. En passant leerden we van Theo ook nog trioletten maken. Je hoorde de hersens kraken, maar dat was misschien ook wel zijn streven. En passant leerden we van Theo ook nog trioletten maken, maar dat is niet ieder een gegeven.

Heel hard lopen met Han
Woensdagavond, beetje ijs op de baan, een paar graden onder nul en zes mannen en vrouwen, die bereid zijn zich te onderwerpen aan het regime van Han Brand, onze vaste woensdagavondhardlooptrainer. We gaan vanavond naar IJburg. En jee, wat gaat het dan hard. Op naar het uiteinde van de Mattenbiesstraat en weer terug via de Lisdoddestraat en dat drie keer achter elkaar met een steeds hoger tempo. Exact duizend meter per rondje. Ga der maar aan staan. De volgende dag spierpijn in mijn kuiten. Dat was me jaren niet meer overkomen. Beetje navraag leerde me dat niet elke woensdag zo’n tempo gedraaid wordt. Het is nogal afhankelijk van de groep. Han kijkt heel precies naar wat zijn lopers aankunnen en maakt desnoods wat aanpassingen (short-cuts) voor de wat minder snelle lopers. Al met al een fantastisch avondje en iedereen aan te bevelen. Han doet niet of nauwelijks aan loopscholing, spierversterkende oefeningen en cooling-down. Daarvoor moet je bij de andere trainers zijn. Dit betekent overigens niet dat hij geen aandacht heeft voor de problemen van de individuele loper. Iedereen wordt in de gaten gehouden en krijgt zo nodig op maat gesneden begeleiding. Zo werd ik, als traagste loper van het groepje, persoonlijk door Han begeleid op weg terug naar de baan. En daar was ik heel blij mee.

Betalen per PIN
Vanaf komende week kan ook bij ons in de kantine digitaal betaald worden. Bart, onze verenigingsmanager, heeft in overleg met het bestuur, een PIN-automaat besteld en geïnstalleerd. Als iedereen van de PIN-automaat gebruik maakt, wordt het betalen een stuk eenvoudiger. Er is geen wisselgeld meer nodig, geen geld meer in de kassa of in de kluis, de bank houdt bij wat de dagopbrengst is, betalen gaat een stuk sneller (vooral van belang bij grote drukte) en geen gedoe meer met de afstort van al dat muntgeld bij de bank.

Consumptiebonnen
Met de introductie van het PIN-betalen in de kantine worden ook de consumptiebonnen ingevoerd. Deze bonnen kunnen in boekjes van twintig stuks “gekocht” worden bij de verenigingsmanager. Kopen betekent in dit geval dat er door de “koper” wordt aangegeven onder welke verenigingsactiviteit dit geboekt kan worden. De organisatoren van evenementen, trainingen, clinics en vergaderingen kunnen deze bonnen uitdelen aan de deelnemers van deze activiteiten. De bonnen zijn goed voor één consumptie. Het maakt niet uit of dit koffie, thee, frisdrank, bier of een tosti is. Tijdens de trainingen voor de Nescio-loop (de “Nescio-clinic”) kunnen we dit gaan uitproberen. Uitgangspunt is dat er niets meer “gratis” door de kantine wordt verstrekt.

Heel veel geluid met Lowies, Bart en Gerard
De run op de leukste klussen en baantjes van 2017 is weer geopend. Al onze leden zijn automatisch ook vrijwilliger, alleen moeten ze nog zelf aangeven welke klus of taken ze dit jaar willen doen. Het snelst gaan de bardiensten. Sommige populaire uren zijn nu al uitverkocht. Maar ook klussen voor het onderhoud en beheer van ons clubhuis zijn populair.
Al jaren zitten we aan te hikken tegen gammele buitenleidingen waar met wedstrijden onze geluidsinstallatie op moet worden aangesloten. De bestaande leidingen zijn tien jaar geleden door ons zelf aangebracht, maar bleken slecht bestand tegen weer, wind en vandalen. Maar gelukkig hebben Lowies van Zanen en Roland van der Put zich als vrijwilliger gemeld om deze klus te klaren. Beide mannen zijn uit de wedstrijdgroep van Jan Mens. Gerard Lijnzaad gaat hen assisteren met inhoudelijke en technische adviezen. Dat gaat dus helemaal goed komen. Misschien hebben we al met de trainingspakkenwedstrijd op 2 april (opening wedstrijdseizoen) een nieuwe buitenbekabeling.