Lennart Hatenboer (19) trainer van de mini-pupillen en de cross-specialisatietraining (selectie van pupillen B-A1-A2)

door Monique Admiraal
We settelen ons in de McDonald’s na een pittige crosstraining in het Diemerbos. Ik vertel Lennart dat ik gestart ben met een nieuwe rubriek voor de AV23-website en dat ik verheugd ben dat ik hem mag interviewen om de spits af te bijten. Elke maand wordt een trainer geïnterviewd, zodat onze leden de trainers een beetje beter kunnen leren kennen. Joris, mijn zoontje, pupil van Lennart, luistert mee. ‘Hatenboer, dan haat jij zeker boeren?’, vraagt Joris. ‘Nee’, zegt Lennart, ‘Het oud Germaanse woord hathu-boer betekent strijdwoning (een soort fort). Dus een Hatenboer haat geen boeren, maar woonde in een nederzetting dat hathu-boer (later hate(n)boer) werd genoemd.’
Hoe lang ben je al trainer?
Ik ben bijna zeven jaar geleden begonnen als assistent-trainer bij de A1. Mijn eerste groep was de groep waar Melle Ast in zat (inmiddels is Melle zelf assistent-trainer van Lennart). Ik heb lang de A2 en D1 junioren getraind en geef nu training aan de jongste groepen, de mini-, B-, of C-pupillen.
Ik ben zelf lid geworden toen ik ongeveer zeven jaar oud was. Er was een Tsunamiloop georganiseerd om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de Tsunami. De afstand was 5 km en 550 meter, dit in verband met geld storten op giro 555. Ik ging heel snel van start en rende met de snelste lopers mee. Het lukte niet om dit tempo vol te houden. Toen wilde ik beter worden en besloot lid te worden van AV23.
Wat motiveert je in het trainer zijn?
Ik vind het leuk om kinderen blij te zien. Je wordt gewaardeerd door wat je doet, niet alleen door de kinderen, maar ook door de ouders. Het is fijn om te zien dat kinderen plezier en lol hebben.
De veelzijdigheid maakt het leuk. Bij de mini’s doen we vooral spelletjes, bij de specialisatietraining focussen we veel op techniek en verbetering van loopstijl.
Eerlijk: ‘Ja, ik heb weleens geen zin.’ Dat is als ik mijn training niet goed voorbereid heb. Eigenlijk gaat de training dan nog best goed, maar heb ik er zelf achteraf niet zo’n goed gevoel over.
Wat is je eigen beste onderdeel?
Lange afstand lopen. Verder doe ik voor mijn plezier ook aan discuswerpen.
Wat zijn je sterke kanten?
Wat een vreselijk moeilijke vraag….. Ik kan goed nieuwe dingen verzinnen (bijvoorbeeld thema-trainingen). Ik werk altijd naar een doel toe, achter elke oefening zit een gedachte.
Joris vult aan: ‘Het is leuk aan Lennart dat hij ons veel laat rennen en dat hij deze crosstrainingen is gaan geven. Lennart is aardig, slim, serieus, een beetje grappig en hij zorgt goed voor ons.’
Lennart: ‘Ik probeer een balans te vinden tussen streng zijn en grappig zijn.’
Bijzondere atletiekervaring?
Bij de Diemercross, na ongeveer 100 meter, verloor ik mijn schoen in de bocht. Ik ben nog 9 km doorgelopen met maar één schoen. Het erge was, dat mijn chip aan mijn verloren schoen zat, hierdoor had ik geen tijdsregistratie. Maar…. ik heb de tijd onthouden en ik was sneller dan het jaar daarvoor.Leukste wedstrijd om aan deel te nemen?
De wedstrijden in de natuur vind ik mooi; de Diemercross (9 km), de Zandvoort Circuitrun (12 km) en de Zevenheuvelenloop (15 km). Er is maar één vervelende loop; de Dam tot Dam (16 km), veel te druk.

Favoriete eten?
Moussaka (Griekse ovenschotel met aardappel), voor een wedstrijd eet ik pasta.
Lennart heeft een mooie herinnering aan de McDonald’s in Diemen. Vroeger haalde hij af en toe met zijn vader een ‘Happy Meal’. Zij zochten samen een mooi plekje met prachtig uitzicht in het Diemerbos en zo werd de McDonald’s maaltijd een bijzonder moment.

Andere hobby’s behalve atletiek?
Gamen, ik speel League of Legends, heel dom je tijd verspillen, maar wel erg leuk en gezellig met vrienden.
Joris: ‘Ken je Minecraft?’ Ja, hier heb ik laatst een college over gehad. Met Minecraft is heel Nederland in kaart gebracht, leerzaam voor kinderen.
Vroeger heb ik ook andere sporten gedaan: Schaken, tafeltennissen en schaatsen.

Hoe verplaats jij je in Amsterdam?
Ik doe alles op de fiets (ook als het regent). Laatst had ik een lekke band, toen ben ik met de Metro gegaan.

Waar denk je aan bij de maand januari?
‘Wit!’ Vandaag was in het Diemerbos de natuur bedekt met een prachtig ijslaagje.
Joris: ‘Is wit jouw lievelingskleur?’ Nee, dat is niet de lievelingskleur van Lennart: ‘Laatst heb ik geprobeerd aan mijn vrienden uit te leggen dat houtbruin mijn lievelingskleur is, dat begrepen zij niet en ik werd uitgelachen. Ik hou van natuurkleuren, ook van donkergroen en rood.’

Je kreeg bij de Nieuwjaarsreceptie een speciaal bedankje voor jouw werkzaamheden als vrijwilligers van AV23, hoe vond je dat?
Ik had het niet verwacht en ik voel mij erg gewaardeerd! Ik werd bedankt omdat ik veel heb georganiseerd (onder andere de Sinterklaastraining) en omdat ik de eerste specialisatietraining voor kinderen heb opgezet. Verder ben ik bij elke wedstrijd van de pupillencompetitie aanwezig geweest.

Heb je een verbeterpunt/tip voor AV23?
De instroom moet verbeteren en er wordt al hard aan gewerkt. Alle nieuwe kinderen zouden een plekje moeten krijgen, het zou mooi zijn als er geen wachtlijst meer hoeft te zijn. Maar, dit is makkelijker gezegd dan gedaan.
Het materiaalhok kan een opknapbeurt gebruiken. Er is teveel rommel, teveel chaos en je raakt er van alles kwijt.
Een idee voor de website; een overzicht van de trainers van AV23. Je zou van elke trainer een foto kunnen maken, geef de groep aan die hij/zij traint, daarbij het telefoonnummer en/of mailadres. Zo kunnen ouders of leden veel makkelijker weten bij wie ze moeten zijn.

Ik geef het stokje door aan…
Theo Danes, mijn eigen trainer en in mijn ogen de beste trainer van AV23.