Voorjaarsschoonmaak levert vergeten medailles op

Vondst  in vuilniszak onder stellingkast

Door Guus Mater

De eerste AV’23-ers hebben veel prijzen weggesleept, maar het waren er nog veel meer dan we al wisten. De voorjaarsschoonmaak van de kantine leverde een verrassende oogst aan medailles uit de jaren twintig van de vorige eeuw op.

Bij de schoonmaak troffen de kantinedames onder een stellingkast achter de bar een vuilniszak aan met drie platen voorzien van oude medailles. Daarbij was een plak uit 1928, het jaar dat de Olympische Spelen in Amsterdam werden gehouden. Aan die Spelen deden de AV’23-ers Jan Blankers en Jan Zeegers mee.

De gevonden medaille uit dat jaar is een onderscheiding van de kampioenschappen van de Amsterdamsche Athletiek Bond (AAB) voor de 4 x 400 meter estafette. De afgebeelde atleet heeft duidelijk het stokje in de rechterhand.

Er werden ook nieuwe medailles en oude bekers gevonden. De kantinecommissie bestaat uit Anneke Cuppen, Lisette Man in ‘t Veld, Petra Stavast en Jolien Storsbergen. De vondst van het jaar moet dan ook maar op naam van dit estafetteteam worden geschreven.

Wat er met de medailles gaat gebeuren is nog onbekend. Weggooien is geen optie. Mogelijk kunnen de plakken netjes ingelijst aan de muur in de kantine worden gehangen.

Daarnaast is het idee geopperd om de medailles opnieuw te gebruiken. Oppoetsen, graveren en beschikbaar stellen aan prijswinnaars van clubkampioenschappen, zodat de plakken in de club blijven. Op die manier kan AV’23 een bijdrage leveren aan hergebruik oftewel recycling.