Het eeuwfeest komt er aan

door Niels Rigter

Ooit ontstaan als nurkse afsplitsing, is AV23 inmiddels een brede en misschien wel de meest levendige atletiekvereniging van Nederland. Of toch in elk geval de vrolijkste. Zeker nu de roemrijke club zich opmaakt voor z’n eeuwfeest.

Zaterdag 30 september gaat het gebeuren. Dan viert Atletiek Vereniging ’23 z’n honderdjarige bestaan. De dag begint met een extra vreugdevolle editie van de clubkampioenschappen, gevolgd door een receptie en de presentatie van het eeuwboek. Daarna is er barbecue en feest.

Eigenlijk is de oprichtingsdatum van de ‘Athletische Vereeniging 1923’ 16 oktober. Maar met de Amsterdamse marathon op 15 oktober, is dat nu geen handige datum voor een feest. De marathon is immers óók belangrijk voor de club die in 1975 het initiatief nam voor de herintrede van het jaarlijks terugkerende evenement. Veel leden willen bovendien nog wat waard zijn voor de clubkampioenschappen, die altijd met de lustra samengaan.

Er was wel meer aan de oprichting dat we niet precies zo over hoeven te doen, zegt Jasmin Groot, die met een paar andere actieve leden het eeuwboek samenstelde. “AV ’23 is ontstaan uit een afsplitsing van de Amsterdamsche Atletiek Club, AAC, die ook nog steeds bestaat. Een groep leden zag het niet zo zitten dat er een paar vrouwen waren toegetreden. Dat zou hen maar afleiden. Ze klaagden over het niveau. Dat selecte groepje mannen richtten daarom een eigen club op. Die nieuwe vereniging bakende meteen z’n territorium af met eigen houten clubhuis op het Olympiaplein. Pas in de jaren zestig werden er vrouwen geworven vanwege een tekort aan leden.”

Raar eigenlijk, vindt Jasmin nu ze terugkijkt, bladerend door kakelverse eeuwboek. “Tegenwoordig is het niveau van de Nederlandse vrouwelijke atleten op topniveau hoger dan dat van de mannen.” Toch kan ze er ook wel iets eigenwijs zien in de afsplitsing, zeker als je je bedenkt dat de leden estafettes liepen dwars door de stad, via Stadhouderskade, Rijksmuseum en Hobbemakade. Bij de vereniging konden de leden trouwens ook andere sporten beoefenen, zoals schermen, boksen en voetbal.

De club verhuisde in 1956 naar de Kruislaan, waar nu de Jaap Edenbaan ligt. ’s Winters was de baan als schaatsbaan in gebruik. Er mochten toen ook dames en meisjes lid worden. De aanwas van vrouwen kwam pas goed op gang in de jaren zestig, als antwoord op het teruglopende ledenaantal. De club kreeg een nieuwe sintelbaan verderop, waar nu de volkstuinen zitten. Op de huidige plek zit AV’23 sinds 1998.
De tijdlijn komt uitvoerig naar voren in het eeuwboek AV’23, 100 jaar liefde voor atletiek, waarin ook de vele clubiconen worden geëerd. Neem Chris Berger, meermaals Nederlands en Europees kampioen op de 100 en 200 meter. In 1934 liep hij op de 100 meter een wereldrecord. Of cabaretier en langeafstandsloper Dolf Jansen. Hij heeft ook bijgedragen aan het eeuwboek, net als tienkamper, trainer en dichter Theo Danes.

AV’23 is inmiddels een bloeiende vereniging met behalve breed plezier (en liefst 600 leden, merendeels jeugd) topatleten zoals sprinter Elvis Afrifa. Hij en andere wedstrijdatleten organiseren op 30 september het feest voor 18-plussers.

Voor de wedstrijden overdag broedt projectleider van het eeuwfeest Matty van Ewijk nog op ‘leuke dingen naast de baan’ voor kinderen, zoals een springkussen. Ook een deel van de sportieve onderdelen zal feestelijk zijn. Zo komt er een estafette waaraan ook oud-leden meedoen in teams van meerdere generaties. “Het wordt een feestelijke estafette, een festafette”, zegt Matty.

De jeugdleden (en hun ouders) zijn zaterdag 8 juli al bediend met de ouder-kind-battle en het ZomerAVondfeest. Dan klinkt het officieuze startschot voor het eeuwfeest, waarin de kracht van de club over z’n volle breedte wordt gevierd. Jasmin: “Bij ons zie je dat het mogelijk is een hoog niveau te halen én plezier te hebben.”

Het bestuur heeft in de vorige ALV gemeld dat ze een bedrag gereserveerd hebben voor het vieren van het jubileum. Bij de volgende ALV zal de begroting en realisatie worden toegelicht.