Cees Koppelaar (81), trainer AV’23 uit jaren zestig en zeventig, overleden

door oud AV'23-lid Guus Mater

Op 81-jarige leeftijd is de vroegere AV’23-trainer Cees Koppelaar maandag in zijn woonplaats Akersloot overleden. Koppelaar was in de jaren zestig en zeventig in dienst van AV’23. Hij leidde onder meer Bram Wassenaar naar topprestaties.

De in Sliedrecht geboren Koppelaar was in het begin van de jaren zestig een verdienstelijke 800-meter loper geweest. Sinds 1960 was hij lid van AAC, waar hij werd getraind door Hes Grewer. Zijn beste tijd was 1.52,5. De 400 meter liep Koppelaar in 49,5.

Vrijwel gelijktijdig met zijn verbintenis met AV’23 was Koppelaar looptrainer van het grote Ajax met spelers als Johan Cruijff, Piet Keizer en Sjaak Swart. Na een start bij Sagitta, een Amsterdamse atletiekclub voor vrouwen, kwam hij in 1966 bij AV’23 terecht. Hij zou er tot 1976 blijven.

Daarna maakte hij carrière als bondscoach middenafstanden en als looptrainer bij hockeyers. Ook was hij hockeycoach, directeur van een betaald voetbalorganisatie en gaf hij loopclinics voor bedrijven. Als hockeycoach begeleidde hij het nationale Ierse team, waarvoor hij wekelijks naar Dublin pendelde. Tot zijn 79ste was hij looptrainer bij het eerste vrouwen- en mannenteam van HC Bloemendaal.

Koppelaar had de laatste jaren nog contact met enige van de pupillen die hij bij AV’23 had leren kennen. Dat zijn nu zeventigers die elkaar met enige regelmaat treffen zoals is te lezen in dit bericht.