Silver Seven van 1967 kleuren restaurant rood

door: oud-AV’23-lid Guus Mater
(vlnr Jansen, Mater, Koppelaar, Klos, Merle en Wunderink)

Van AV’23 zijn ze allang geen lid meer. Maar de herinneringen aan hun bescheiden loopbaan als atleet zijn levendig. Jongens waren ze, nu worden ze senioren genoemd. In de sport zijn het veteranen -nee: masters! Met de gezondheid gaat het, afgezien van seniorenkwaaltjes, nog best aardig.

Medewerkers van restaurant Nelis in de Sumatrastraat waren hoog verbaasd toen zich in de zaak een rijtje oudere klanten formeerde. Ze waren gekleed in rode poloshirts. 50 years, 1967-2017 stond er op de shirts. De tekst op de rugzijde (Silver Seven D.O.S.-Estafette) vertelde al wat meer. Het logo van AV’23 op de schouders zei het personeel echter vooralsnog helemaal niets.

Even tevoren waren de zes senioren het nog rustige restaurant in ,,burgerkleding” binnengedruppeld. Het ging om vijf junioren die nu 51 jaar geleden op de Nenijto sintelbaan in Rotterdam als tweede eindigden in een estafette. Deze wedstrijd gold destijds als de traditionele opening van het baanseizoen. Nummer zes was hun coach Cees Koppelaar. Een enige jaren geleden opgedoken foto van de  jonge atleten was aanleiding om de groep weer bijeen te brengen.

De poloshirts waren een presentje van Tom Klos. Hij zwierf voor het ministerie van Buitenlandse Zaken over de wereld en heeft zich sinds begin deze eeuw in Winnipeg in de Canadese staat Manitoba gevestigd. Een bezoek met echtgenote Louise in het jubileumjaar (2017) had er niet ingezeten. Na jaren was Klos dus terug in de Indische buurt waar hij als tiener had gewoond. Reden te meer voor hem om de andere lopers in die bizarre estafette (zeg nou zelf 500-300-200-800-300-100-100 meter is bizar) Henk Jansen, Wouter Merle, Hans Bant, Ger Meijer, Arno Wunderink en Guus Mater met een aardigheidje te verrassen.
Meijer, die op Aruba auto’s verhuurt, en de als enige nog steeds in Amsterdam wonende Bant hadden zich afgemeld. Klos had sinds het opduiken van de bewuste foto met enthousiaste mails duidelijk gemaakt geen bijeenkomst van de vroegere junioren te willen missen. Via skype was hij telkens present.

Live aanwezig herinnerde hij Koppelaar, toen een piepjonge coach, nu tegen de tachtig en nog altijd werkzaam als trainer, aan diens keiharde aanpak. De wintertrainingen op zondagochtend in de waterleidingduinen bij Aerdenhout staan hem nog helder voor de geest. ,,Als toetje moesten we nog zes keer het hoge duin op“, schamperde Klos. Koppelaar had nergens spijt van.

Het nagerecht was nog niet geserveerd of Bram Wassenaar arriveerde. Hij had er net een training van de Bramsterdammers opzitten. Wassenaar was de prominentste AV’23’er in het tijdperk van de Silver Seven. Het restaurant kleurde helemaal rood toen ook AV’23-chroniqueur en buurtgenoot Dirk Visser, gekleed in een sweatshirt van de club, zich meldde. Bij Nelis zullen ze de gedenkwaardige maandag 23 april 2018 niet snel vergeten.

vlnr Arno Wunderink, Tom Klos, Hans Bant en Guus Mater, zittend – Henk Jansen, Ger Meijer en Wouter Merle