De 5 en de 6e man

door Ivo Pothaar

Eind januari – om precies te zijn 30 januari om 10.25 uur – staan we op het perron van station Haarlem-Spaarnwoude. Een temperatuur dik onder nul, een straffe oostenwind en een skibril op tegen de oosten-sneeuwwind? Nee hoor, niets van dit alles. Het is zacht weer, windje in de rug, blauwe lucht en dus ook zonneschijn. Onder begeleiding van onze gastloper Erik, die het parcours tot Amsterdam op z´n duimpje kent, vertrekken Anneray, Nina, Bas, Erik en ik richting Amsterdam. Het trajekt is 24km lang en loopt, weliswaar slingerend, grotendeels parallel aan de Haarlemmervaart. Best een uitdaging omdat we in de corona-tijd verstoken zijn gebleven van loopevenementen over afstanden van 21 en meer kilometers.
Vooral in het begin zijn er groepjes wielrenners die ons rakelings passeren of tegemoet komen. Meestal is dat geen probleem, want Bas en Erik maken met hun begroetingen duidelijk ook echte racefietsers te zijn.
Mooi op de route is de smalle houten brug voor lopers en fietsers over de Haarlemmerliede met uitzicht op het Fort bij de Liebrug. Het heldere water, de blauwe lucht, het gele riet, de kleurrijke loopkleding en vogelgeluiden geven de indruk dat het voorjaar al is aangebroken. Erik vertelt dat hij (nog steeds) elk weekend in open water zwemt. Hoewel het allerminst een strenge winter is, maakt het diepe indruk op de andere lopers.
Voor we langs de eerste bebouwing in Halfweg komen gaat de route over de Batterijweg. Niemand van ons heeft het gevoel daar extra energie op te laden. De naam Halfweg is bedrieglijk, want nog lang niet is de helft van het parcours afgelegd. Het gaat langs het zijkanaal west, over een bruggetje, over een pad dat de Dubbele Buurt heet, en dan onder de A5 door. Dan komen we op het met groene stippels gemarkeerde Brettenpad, dat naar het Westerpark in Amsterdam leidt.
Een verrassing staat ons te wachten bij het kunstwerk Brettensuite 18/20. Geheel onverwacht staat daar onze trainer Jan Mens met een geïmproviseerde voorziening met bananen, water, thee, en energie gevende versnaperingen.
Wat een toptrainer.
Na een korte gezellige rustpauze vervolgen we onze loop. Onze tempomaker Bas bleek geheimen goed te kunnen bewaren, want hij wist er van dat Jan ergens ons zou opwachten.
Tijdens de loop vinden gesprekjes plaats waardoor je soms vergeet een inspanning te leveren. Vaak gaat het over onderwerpen die met hardlopen te maken hebben. Waar ter wereld heeft Nina geen loopje gedaan? Ze kan er eindeloos over verhalen. Nu bereid ze zich voor op de marathon in Helsinki. Ook over persoonlijke situaties wordt gesproken, maar echt diepgaand gaat dat vrijwel nooit. Plotselinge verkeerssituaties of twijfel over het vervolg van de route kunnen zulke gesprekken abrupt afbreken. Anneray en Ivo hebben avontuurlijke reizen gemaakt. Desondanks blijft ook voor hen lopen een uitdagende ervaring. Zou de afstand gehaald en het tempo volgehouden worden? Bijzonder aan hardlopen is dat de inspanning, de gezelligheid van het groepje en door de jaargetijden veranderende natuur van lopen een enerverende ervaring maakt.
Na 13km verlaat Erik ons bij station Sloterdijk, want hij wil op tijd zijn voor schaatsles op de kunstijsbaan in Haarlem. Iets verderop zien we het Hervormde kerkje van Sloterdijk, waar voorheen de schilder Ger Lataster in de pastorie heeft gewoond. Vandaar lopen we niet meer op het fietspad, maar gaan we over het wandelpad. Te veel fietsers, al zijn er ook veel wandelaars.. Voor we het Westerpark ingaan moeten we naast de spoorlijn een stijl klimmetje nemen dat na zo’n 17km wel merkbaar is. De Haarlemmerstraat vermijden we op onze weg naar de fiets-voetgangers onderdoorgang van het Centraal Station. Als we de overkoepelde IJ-zijde verlaten hebben, slaat na 19km Nina rechtsaf. Zij loopt richting metrostation op de Nieuwmarkt om uiteindelijk de wijde wereld in te vliegen. Anneray, Bas en ik lopen over de Piet Heinkade door naar het Muiderpoort Station. 22Km staat op onze sporthorloges. Dat was niet de bedoeling. We lopen door en maken de voorgenomen afstand af: 24km. Toen wisten we nog niet dat het de volgende dag zou regenen met windkracht 9.
P.S. Nina en Ivo trainen bij AV´23, Anneray en Bas trainen elders bij Jan.