De bomen zijn in rust, mest uitrijden staat alweer in de planning

door Karin van Kesteren.

In bijna het hele sportpark gaat het met de aanplant van de fruitbomen erg goed, bij AV’23 staan een appelgaard met Topaz en Santana en een perengaard met Gieser Wildeman. De appeloogst was goed en de peren waren helaas al geplukt voor ze rijp waren (oef, wat een buikpijn moeten sommigen gehad hebben).

Nu de winter in aantocht is, worden de eerste voorbereidingen voor een nieuw bloeiseizoen alweer getroffen. Mest uitrijden staat als eerste op het programma. Dat gebeurt op zaterdag 17 januari a.s., dus als je zin hebt in een paar uurtjes met je voeten in de klei, meld je aan bij Karin van Kesteren.

Daarna komt het snoeien aan de beurt. In het beheergebouw van het sportpark was op 19 november een cursusavond. Je staat er dan van te kijken wat je allemaal leert over bomen. De winterrust van de bomen is alleen bovengronds, ondergronds gaat de wortelgroei gewoon door. Het snoeien dat later in het seizoen gaat gebeuren heeft als functie dat de takken jong genoeg blijven, appels groeien het best op 2- en 3- jarig hout.
Bovendien is de snoei een goede manier om de bomen te ‘lezen’: dood hout moet eruit, schurende of beschadigde takken worden verwijderd en grondscheuten mogen ook weg.