De schreeuw

door Theo Danes

Als je afgelopen zondag buiten was of het raam open had staan, dan heb je wellicht rond 11 uur een schreeuw gehoord. Afkomstig van een atletiekbaan in Hilversum waar alle eerstedivisionisten van de landelijke competitie met elkaar de strijd aangingen. Een schreeuw van pure blijdschap, trots, voldoening, opluchting zelfs wellicht, er zat veel in. Uit de imposante borstkas van clubheld Sander Stok. Hij overschreed met zijn eerste kogelslingerworp van dit wedstrijdseizoen meteen de 60 meter. Een magische grens waar hij vorig jaar nog zo tegenaan zat te hikken. Het levert hem een negende plaats op, net achter Erik de Bruin en Rutger Smith, op de eeuwige Nederlandse ranglijst.

De prestatie was meteen goed voor de eerste 12 punten voor de mannenploeg van AV’23. De tweede onderdeelwinst kwam van Rutger Bien op de 200 meter in een mooie 22,97s. Ook een uitblinker was B-junior Johnny van Schooneveld, die nu vaste kracht Sjaak Hoogstraaten op trainingsstage was, de honneurs waarnam op de 800 meter: 2:02,11s was maar liefst 3 seconde van zijn persoonlijk record af. Het debuut van Naol Beritie op de 5000 meter verliep beter dan we durfden te dromen. Zijn tweede plaats in 15:05,38 bracht 11 punten op voor het team. Verder werden als vanouds veel punten binnengesleept door Dennis Weijens: 11,18 op de 100m (2e) en 6,76m ver (4e), en door Alain van Tholl: 15,24s op de 110m horde (2e) en 50,49s op de 400m (3e). Op die laatste afstand verbeterde Koen van den Hoven zijn persoonlijk record naar 53,14s. Sylvester Tanoh klokte op het halve rondje een persoonlijke besttijd: 23,49s. Een bijzondere rol was weggelegd voor Bram van der Jagt: hij debuteerde misschien wel als jongste ooit in de mannenploeg met een heldhaftige 3000m steeple: 12:22,13.

In de damesploeg leverde Anna Goede de mooiste prestatie. Zij pakte het clubrecord van B-juniore Iris de Ruiter terug op het discuswerpen: 41,94m! Rosa de Jong en Janke Strijp stalen eveneens de show met fenomenale 400 meters. Rosa had het lef om zo hart van start te gaan dat ze en passant haar tijd op de 200 meter leek aan te scherpen. De laatste 100 meter werd een gevecht tegen de verzuring maar ze dook voor het eerst onder de minuut: 59,95s. Janke was heel gemeen nog een fractie sneller: 59,90s, ook een flinke verbetering van haar persoonlijk record. Die jongedame maakte ook al indruk met haar eerste horderace op seniorenafstand- en hoogte: 15,44s en een derde plaats.  Het derde clubrecord van de dag kwam op naam van Luka Jansen. Zij wierp de 4-kiloslingerkogel naar 30,92m, goed voor een nieuwe beste prestatie bij de A-meisjes.

De kop is eraf. Met nog twee wedstrijden voor de boeg staan de mannen derde en de vrouwen zevende. Voor de mannen is de eerste plek met directe promotie nog in zicht. Voor de damesploeg lijkt plek 4 t/m 7 (lijfsbehoud in de 1e divisie) een mooi streven. 25 mei het tweede deel van dit spannende drieluik.