Debutant Job Geerds reikt naar halve finale WK

Te midden der kampioenen heeft Job Geerds zich goed staande gehouden. Op de tweede dag van de wereldkampioenschappen indoor is debutant Geerds op de 60 meter horden in de halve finale in 7,62 seconden als vierde geëindigd. Dat was niet voldoende voor een finaleplaats.

Een kleine twee uur na de halve eindstrijd veroverde de Amerikaan Grant Holloway de titel met een evenaring van het  kampioenschapsrecord: 7,29. Zijn wereldrecord is nog twee-honderdste sneller.

Zaterdag 19.26 uur in Glasgow, plaatselijke tijd. Bij ons een uur later. Drie halve finales: de eerste twee van elke semifinale plaatsen zich voor de finale, alsmede de twee tijdsnelsten. Van de acht halve finalisten in zijn reeks, derde, heeft de AV’23-er de vierde tijd staan.

Holloway in baan 4 is natuurlijk veruit favoriet. In baan 5 is er de Italiaan Lorenzo Ndele Simonelli met 7,46 en in baan 6 de Pool Jakob Szymanski (7,47). Net als in de serie start onze clubgenoot in baan 7.

Valse start. De Chinees Shengjong Zhu mag naar de kleedkamer. De tweede start van Job is duidelijk niet optimaal. Hij is zeven-duizendste langzamer dan bij de eerste poging. Holloway pakt onmiddellijk een voorsprong. Szymanski en Simonelli scheiden zich ook af. De wedstrijd is te kort voor een achtervolgingsjacht. Je knippert drie keer met je ogen en het is voorbij. 1. Holloway 7,32, 2. Szymanski 7,46, 3.  Simonelli 7,48, 4. Geerds 7,62.

,,Ik verkloot het op de eerste horde“,  is het harde oordeel  van Job bij Jeroen Stekelenburg van de NOS. Stiekem had hij gedacht aan het vijftien jaar oude Nederlands record van Gregory Sedoc (7,52), die in de tv-studio de techniek, kracht en explosiviteit van zijn mogelijke opvolger roemt. ,,Maar soms moet je gewoon rammen”,  voegt de vroegere Europese kampioen eraan toe.

In de ochtenduren was Job in de serie achter de Cyprioot Milan Trajkovic (7,59) en David Vefremov uit Kazachstan (7,64) als derde geëindigd: 7,66. In reeksen was Holloway met 7,43 de snelste loper. ,,Hordenloper Geerds door op WK”, meldde NOS teletekst urenlang. Dertiende tijd in een veld van 42 lopers. ,,Door het geluid in de hal raakte ik mijn focus een beetje kwijt”, zei hij na de series. ,,Ik wilde wat harder lopen, maar hier leer ik van. Doel is de finale halen, maar ook genieten.”

Op zijn oude dag zal Job Geerds, nu pas 21, zaterdag 2 maart 2024 zich nog herinneren. Zijn eerste optreden tijdens een internationaal titeltoernooi. Hij is de eerste AV’23-er, die zich in de historie voor een WK indoor kwalificeerde. Dat is heel wat, want sinds 1987 wordt er binnenshuis om wereldtitels ge-atletiekt. Het speelde zich allemaal af in de Emirates Arena in Glasgow, waar vijfduizend toeschouwers aanwezig waren.

Een week voor het toernooi in Glasgow was hij in Berlijn nog derde geworden (7,66). Echt noodzakelijk was die wedstrijd niet. Zelf vond hij het, een paar dagen na het NK en een week voor het WK, eigenlijk een beetje te veel van het goede. Hij nam zich voor tot het vertrek naar Glasgow, op woensdag, wat meer rust te nemen. Het leidde misschien niet tot een optimaal, maar wel een goed resultaat.

 

Zondagochtend 3 maart. The day after the night before. Even Job uit bed bellen.

GM: Goede morgen, goed geslapen jongen?

JG:  Nee. Zeker niet goed. Ik zat nog vol adrenaline.

GM: Hoe kijk je nu aan tegen de gebeurtenissen van gisteren?

JG: Het was heel leuk. Alleen had ik op iets meer gehoopt.

GM: Wel genoten?

JG: Zeker wel.

GM: In de halve finale had je je rechterarm ingepakt met blauw glanzend, glad materiaal. Helpt dat?

JG: Dat zat in de koffer die ik van de Atletiekunie had gekregen. Ik heb het maar geprobeerd.

GM: Het shirt kan nog wel wat aerodynamischer.

JG: Dat klopt. Misschien moeten we aan een echt sprintpak denken. Het gaat toch om duizendsten van een seconde.

GM: Wat heb je gedaan tussen de series en de halve finale? Daar zat dik zes uur tussen.

JG: Naar het hotel, slapen, eten en weer terug.

GM: Het indoorseizoen zit er op. Een paar dagen rust? Vakantie?

JG: Ja rust. Vakantie weet ik nog niet. Daarna training voor het outdoorseizoen. Ik weet nog niet waar ik mijn eerste wedstrijd loop. Het EK is vroeg in het seizoen. De limieten daarvoor moeten op 26 mei zijn gelopen.