EK masters in Zittau (D)

door Helmut Drabben

Van 16 tot 24 augustus vond het EK – Masters in het mooie Zittau in de ‘Oberlausitz’ bij de Poolse en Tjechische grens plaats. AV’23 was vertegenwoordigd met Helmut Drabben (M50), Henny Woering (W55) en Onno Waalewijn (M65).

Henny voltooide de zevenkamp met 3939 punten en scoorde daarmee een mooie 5de plek. Vooral haar hoogsprong van 1.33m was erg goed, een hoogte die zij al zeker twee jaar niet had gesprongen. Bij het hoogspringen als apart onderdeel ging het iets minder met 1.29m (5de). Speerwerpen ging wel goed, met 29.15m werd ze hier 6de.
Onno Waalewijn werd 11de bij het verspringen met goede 4.24m en 12de hoogspringen met respectabele 1.36m. Op de 200m liep Onno 32,76 sec waarmee hij in de series bleef hangen. Maar Onno kwam wel nog met een medaille thuis! Op de slotdag liep hij met de 4 x 100m estafette M65 in het nationale team naar het zilver in een tijd van 55.61 sec, wat volgens mij een nieuw Nederlands record betekende.

Met mijn eigen prestaties ben ik meer dan tevreden en dan met name op mijn hoofdnummer de 100m horden. Twee jaar terug heb ik bij het EK in Hongarije een Nederlands record

gelopen in 14.95 sec, maar sindsdien ging het minder. Vorig jaar liep ik drie keer boven de 16 sec en dit jaar bij een goede race tijdens het NK 15.97 sec. Mijn doel kon alleen maar zijn om harder te lopen en met een beetje geluk de finale te halen. Er waren drie series, waarvan de nummer één en twee plus twee tijdsnelste naar de finale gingen.
Ik won mijn serie verrassend in 15.47 sec en haalde de finale met de 4de tijd overal. Ik wist dat het moeilijk zou worden om een medaille te halen, gezien de eerste drie duidelijk sneller waren, maar het was mij eerder al een paar keer gelukt in de finale 0.5 sec eraf te halen. Daarom heb ik mij mentaal – bescheiden als ik van nature nu eenmaal ben – zo ingeprent dat ik de finale gewoon zou gaan winnen. Hiervoor hoef je alleen maar te visualiseren dat je als eerste over de finish loopt, makkelijk toch?
Dit is uiteindelijk niet uitgekomen, maar met een 5de plek in een tijd van 15.39 sec was ik meer dan tevreden. De afgelopen twee jaar kwam immers niet in de beurt van deze tijd. Pieken op het juiste moment noem je dit, waar menigeen nog iets van kan leren.

Het hoogspingen 1.60 m (9de) en speerwerpen 39.03 m (16de) waren voor mij bijzaken. Op de slotdag heb ik nog wel meegelopen in de 4 x100 m estafette M40. Het bijzondere van ons team was, dat wij een gemiddelde leeftijd van 55 jaar op de been en de baan brachten. Ons team was samengesteld uit lopers van 4 verschillende leefttijdscategorieën M40,M50, M60 en M65. Uiteraard start je dan bij de categorie van de jongste loper, waardoor wij bijvoorbaat kansloos waren voor een medaille. Wij werden 4de met een mooie tijd van 49,27 sec, wat bij de M55 (onze gemiddelde leeftijd) een zilveren plak had opgeleverd. Zie de foto met een schoolvoorbeeld van een geslaagde wissel 4 x 100 m.

Alles bij elkaar kijken wij drieën op een geslaagd en goed verzorgd EK-Masters terug. Het gebied rond Zittau en vooral de stad Görlitz zijn meer dan de moeite waard om er een vakantie door te brengen, veel cultuur en mooie natuur.

Kijk vooral naar het filmpje van mijn 100mh finale of kijk gewoon op hdrabben channel.