Erelid John Pootjes overleden

door Dirk Visser
Ons oudste erelid John Pootjes is op 15 december 2014 op 82-jarige leeftijd overleden.  Pootjes heeft niet alleen zijn sporen verdiend als atleet, maar ook als bestuurder. Hij behoort tot het selecte gezelschap van AV ’23-ers die onvoorstelbaar veel voor de vereniging hebben gedaan, zoals Jan Ludeker en Willem van Riemsdijk. John Pootjes was zoon van een van de oprichters van AV ’23, Henny Pootjes (“Henpo”).

John Pootjes werd in 1984 benoemd tot Erelid van de vereniging. Hij was voorzitter (1979-1980) en daarvoor secretaris. Hij heeft in het gewestelijk bestuur van de KNAU gezeten en ook in de Unieraad, het hoogste orgaan van de Atletiekunie. Hij werd in 1971 lid van verdienste van AV ’23 en was dat ook van het gewest Amsterdam van de KNAU. “Allemaal leuk en aardig”, zei hij toen het tijdens het interview in september 2013 ter sprake kwam, maar hij was te bescheiden om er veel waarde aan te hechten. De meeste medailles en onderscheidingen waren toen al onvindbaar.

Ook op sportief gebied werd John Pootjes onderscheiden. Op 22-jarige leeftijd kreeg hij de Piet van ’t Hofbeker, bestemd ‘voor de atleet die een prestatie heeft geleverd die een belofte voor de toekomst inhoudt’. Negen jaar later, in 1963, was hij de Beste AV ’23-er van het jaar, waarvoor hem de Trofee van Verdienste werd uitgereikt.

In 1954 was hij op de 400 m horden Militair Kampioen geworden in een tijd van 57.5, een nieuw militair record. Later dat jaar liep hij een tijd van 55.7, waardoor hij verzekerd was van een plaats in de Nederlandse ploeg naar de Intergeallieerde Militaire Kampioenschappen in Athene. In het internationale geweld werd hij vijfde. Dat alles speelde zich af in het oude marmeren stadion van Athene. “Mijn mooiste wedstrijd.”

Hoewel zijn vader een AV ’23-er in hart en nieren was, was het aanvankelijk geen uitgemaakte zaak dat John atleet zou worden. Eerst voetbalde hij maar hij was geen ster. Wel kon hij ontzettend hard lopen. Omstreeks zijn veertiende werd hij lid van AV ’23. Op de 800 m was hij heel erg goed, maar de 400 m horden werd zijn afstand.

In 1954 deed hij met Fanny Blankers-Koen en Wim Slijkhuis, kampioen op de middellange afstand, mee aan een lichtwedstrijd in het White City Stadium in Londen. Het was een zgn. ‘Dual Meet’ met Engeland. De opbrengst ervan was voor de wederopbouw na de Watersnoodramp in 1953. Zeker wist hij het niet meer, maar hij dacht vorig jaar dat hij er tweede was geworden.

Nog steeds staat één clubrecord op zijn naam, op de 440 yards horden, gelopen op 30 september 1953 in Londen, in een tijd van 59.3 seconden. “Omdat dat nummer hier nooit wordt gelopen, zal dat clubrecord wel altijd van mij blijven.” John Pootjes moest er hartelijk om lachen.