Estafette is niet eens ons beste onderdeel

door Joost Cosman

Landelijke competitiefinale jongens D
Vóór de zomervakantie hadden de jongens D (12/13 jaar) zich geplaatst voor de landelijke competitie finale. Op de mooie atletiekbaan in Breda mochten de jongens zich meten met de beste twaalf clubs  van Nederland.  Op de ranglijst stonden we als tiende geplaatst maar de atleten en trainers hadden sterk het gevoel dat we hoger konden eindigen.

Het eerste onderdeel, de estafette ging bijzonder goed: de snel startende Bram gaf het stokje keurig aan de altijd coole Anil,  Anil gaf vervolgens het stokje aan Luka. Alleskunner Luka haalde een aantal teams in en gaf het stokje aan de supersnelle Noah. Noah finishte fraai als tweede in zijn serie. In de tweede serie waren er slechts twee teams sneller, wat ons dus een vierde plaats in het klassement opleverde. Dit resultaat zorgde voor opwinding bij de jongens: ‘estafette is niet ons beste onderdeel’, ‘met horde zijn we beter’, ‘ook met speer zijn we goed’, ‘met sprint als laatste onderdeel  gaan we zeker veel punten halen’, ‘als we steeds een plekje in het klassement stijgen dan..’

Bij het hoogspringen sprong Bram keurig over 1.30 om zich daarna te richten op het discuswerpen. Diede sprong een aardige 1.45. Beide hoogspringers kunnen hoger, bij de clubkampioenschappen zullen zij zorgen voor een mooie show. Bij het discuswerpen kwamen Ruben en Bram tot 15 en 17 meter. Bij het hordelopen zorgde eerst Luka voor een sensatie door zijn serie te winnen. In de volgende serie deed Diede hetzelfde. Beide met records van anderhalve seconde! Onze beste hordeloper Job zorgde uiteraard voor de snelste tijd voor AV’23.

Bij het kogelstoten kwam Luka voor het eerst over de 9 meter. Daan deed ook kogel maar richtte zich op de aansluitende 1000 meter.  Tobias en Julian mochten in de eerste serie van start van de 1000 meter.  Bij een rommelige start had vooral Julian last van een gestruikelde deelnemer waar hij over heen moest hordelopen. De vrijgekomen adrenaline maakte een strakke race moeilijk. Tobias liep in een prachtige race harder dan ooit. Hij kwam zelfs onder de 3.20! Daan kwam in een volgende serie tot 3.20 maar had na zijn finish nog over. Dat kan dus misschien nog harder.

Bij het verspringen kwamen Job en Milan in actie. Milan sprong ruim 4 meter en een kwart. Volgend jaar bij de C-junioren kan hij zich ontwikkelen tot een echte sprintende, hordelopende springveer. Bij Job is het talent al duidelijker zichtbaar, hij sprong ondanks een lastige knie, een PR 4 meter 93. Job heeft nog een aantal kansen dit jaar om over de 5 meter te vliegen. Wellicht komt het ruim 20 jaar oude clubrecord van Ramon Piñol in zicht (5.25).

In de tussenstand waren we gezakt om dat de andere teams beren op de werponderdelen en hazewindhonden op de 1000 meter hadden ingezet. Dat is natuurlijk een beetje flauw maar de concurrentie was echt te sterk. Hierdoor verklap ik alvast de eindstand, we werden achtste van Nederland. Toch konden we afsluiten met twee toponderdelen.

Op de sprint kwam ons jachtluipaard Noah tot 10.72! Ook Job kwam ruim onder de 11. Daan had last van zijn hiel kon daardoor zijn topsnelheid niet bereiken. Bij het speerwerpen konden we dag succesvol afsluiten.  Door het natte weer werden er geen topafstanden geworpen maar dat maakte de overwinning van Diede op dit onderdeel niet minder lekker. Een mooie afsluiter van een leuke dag.  Veel persoonlijke records, goede prestaties en een goede sfeer op de baan. De jongens D zijn een topteam!