Fruit4Sport

door Hans Hofstede

Langs onze baan, aan de oostkant, zijn eind maart 2013 300 appelbomen geplant in het kader van ‘Fruit4Sport’, een initiatief van de Landbouwuniversiteit Wageningen dat in samenwerking met Stadsdeel Oost vorig jaar van start is gegaan in Sportpark Middenmeer-Voorland. Toen zijn op de kop van de baan – links gezien vanaf de kantine – al een aantal perenbomen geplant.
Er zijn twee soorten appels aangeplant, om en on een rij Santana’s, een kruising van Priscilla met Elstar, en een rij Elstars. Dat moet over een paar jaar vrij harde, knapperige friszure appels opleveren, van kleur helderrood op een lichtgroene ondergrond. Hoewel de bomen al vroeg blad krijgen zijn de appels pas van af half oktober rijp.
Wij kunnen het fruit van deze bomen in principe zelf opeten of verkopen in de kantine. Voordelen: we stimuleren gezond eetgedrag, het is een goed alternatief voor de gebruikelijke snacks en het scheelt in de inkoop. De appels zijn ook nog eens geschikt voor mensen met een milde appelallergie en schijnen geleverd te gaan worden met een heuse bijsluiter.
Bron: Stadsdeel Oost