Gladiolen!

door Theo Danes

23-werf hoera! De mannen zijn gepromoveerd naar de eredivisie! Door een opeenvolging van prachtige prestaties wisten ze in Zwolle de voorsprong op nummer 2 te vergroten tot 16 punten. De vrouwen behielden knap hun zesde plek en hoeven nu ook niet meer aan de bak in september. Zij blijven in de eerste divisie.

Puntenkanon vol buskruit was Dennis Weijens. Zijn 6,89m bij het verspringen was goed voor een derde plaats, dus tien punten. En helaas blies de wind tweemaal een fractie te hard in de rug (+2,1), maar Dennis liet verbluffende tijden zien op de sprintafstanden: 10,96s op de 100m (3e) en 22,18s op de 200m (2e). In zijn kielzog snelde Bram Teunisse naar 11,16s en 22,77s, die na herstel van een lichte blessure iedere week weer harder gaat. Mooi was hoe Dennis na de bocht op de 200 meter even naar links keek waar de directe concurrent van PAC zich bevond en toen machtig door versnelde.

Het zicht op de zo felbegeerde promotie gaf de AV’23 atleten elke keer net dat beetje extra. Alle andere loopnummers (zonder obstakels) brachten zelfs de 12-puntenwinst. Naol Beritie imponeerde op de 5000 meter in 15:01,99s. Sjaak Hoogstraaten rekende voor het eerst af met competitierivaal René Stokvis op de 800 meter in 1:54,04s en na een mooi PR van Joshua Record in 53,68s was Alain van Tholl sneller dan de rest op de 400 meter: 50,54s. Eerder liep hij al een weergaloos clubrecord op de 110 meter horde: De 15,11s van de grote Michiel Heerema is uit de boeken door de 15,05s van Alain.

Kompaan Rutger Bien wist na een week ziek, zwak en misselijk zijn toch nog 7 punten binnen te slepen op de 400m horde in 57,70s en Koen van den Hoven vervulde een heldenrol op de 3000m steeple. Nooit eerder liep hij deze afstand, de hindernissen leken alsmaar hoger te worden en de waterbak steeds dieper. Maar kopje onder ging hij nooit.

Voor veel technische nummers bleek de ervaring doorslaggevend. Ploegleider Theo Danes sprong opnieuw niet bijster hoog (1,85m), maar door alles in één keer te halen scoorde hij nog wat punten winst ten opzichte van de 1,80m van A-junior Nick van der Heide, en belangrijker, PAC. In mei 2013 sprong Theo zijn laatste polsstokwedstrijd, maar gisteren verliep het foutloos tot en met 4,00m (4e). Met een strakke speerworp van 57,71m bracht hij nog eens 9 punten binnen. Hetzelfde aantal scoorde Sander Stok met de discus (43,08m), die bij afwezigheid van zijn geliefde kogelslingeren in deze derde wedstrijd misschien nog wel het meest nerveus was over de promotiekansen.

De twee jonge maar werkelijk beestachtig sterke Jim van Oostrom en Andreas de Jong namen de honneurs waar op het kogelstoten. Het debuut van Andreas met de zwaarste kogel mondde uit in 12,55m en Jim stootte 1 centimeter beter dan ooit: 13,06m en 6 waardevolle punten.

Zo bleek het pleit vóór de 4 x 400 meter eigenlijk al beslecht, een ongekende luxe. Alleen met de volle winst voor PAC en een valse start of foute wissel kon het nog fout gaan. Maar dit was een dag waarin het noodlot geen enkele kans kreeg. Koen liep een onwaarschijnlijk harde 400m, je gaat je bijna afvragen of hij niet altijd een steeplerace als voorbereiding moet doen. Ook Sjaak, Alain en Bram kregen vleugels op weg naar promotie: 2e in 3:29,59s.

Normaal gesproken gaan dames voor en het is niet kwaad bedoeld maar in dit verslag moeten onze vrouwelijke toppers zich schikken in een minder prominente rol. Desondanks waren bijvoorbeeld de gezusters Strijp in Zwolle uitzonderlijk op dreef. Telkens geholpen door een iets te onstuimig windje in de rug liep Janke 15,00s op de 100m horde en Tessa een knappe sprintdubbel: 100m in 12,58s / 200m in 25,40s. Rosa de Jong haalde meer dan een halve seconde van haar beste tijd af op de 400 meter: 59,42s. Ook was er een clubrecord te noteren voor B-juniore Ismay van der Klei die polsstoksgewijs over 2,40m vloog en zo Anna Goede van de lijst gooide bij de B- en A-meisjes. Anna zelf beleefde een verrassend debuut op de hinkstapsprong: 9,08m. De speer van 600 gram wierp Iris de Ruiter naar een knappe 35,77m. Op de 3000 meter besloot Daphne Wezenberg rustig te starten en vervolgens een groot deel van het veld op te rollen (11:08). Met de als vanouds sterke estafettes werd de zesde plaats bezegeld, waarmee behoud in de eerste divisie is veiliggesteld. Een knappe prestatie voor deze jonge ploeg.

Meer dan voldaan bleef het overgrote deel van de ploeg kijken naar het oranje voetbalspektakel onder het genot van een welkome pizza. Na 8 jaar in de 2e divisie en 4 jaar omhoog klimmen in de 1e divisie is de plaatsing voor de NK Teams een wonderschone beloning. Grote dank aan trainer Els, die er gisteren ook weer bij was om haar atleten te coachen. Veel dank ook aan Robin Willems, die meerdere malen de jurytaken op zich heeft genomen (en hopelijk nog enigszins op tijd was voor Nederland-Mexico). Tot slot dank aan AV PEC 1910 voor de goede ontvangst en organisatie.

Uitslagen en standen 1e divisie
Verslag Atletiekunie
Foto’s: Mathieu van den Berg: Bergfoto.nl