Handhaving en promotiekansen

door Theo Danes

De mannenploeg verraste in de eerste twee competitiewedstrijden zichzelf en de concurrentie met hoge noteringen. De verworven vierde plek zou vandaag in Zwolle zelfs goed zijn voor een promotie-/degradatiewedstrijd in september met de eredivisie. Maar dat blijft nog even toekomstmuziek. Na een spannende strijd met Hellas moest de vierde plaats op drie luttele puntjes worden afgestaan. Desondanks getuigt plaats vijf van een grote progressie ten opzichte van vorig jaar toen slechts de tiende positie werd bekleed en moest worden gevochten voor divisiebehoud. Vijfde worden betekent handhaving in de eerste divisie en geen competitie in het naseizoen, maar dan kunnen de heren mooi de dames aanmoedigen op 23 september. Zij proberen dan de tweede divisie te ruilen voor een hereniging met de heren in de eerste divisie.

Al klaterde de koude regen vrijwel de hele dag in Zwolle, Alain van Tholl opende het waterballet met een vlijmscherpe 15,29s op 110 meter horde. Het was pas zijn tweede race ooit op seniorenhoogte en het clubrecord (15,11s) lijkt nu al binnen handbereik voor de A-junior. Theo Danes vervolgde met een prima 55,24m speerworp en hoogspringer Joram Knigge sprong tot en met 1,90m alles in 1 keer. Jammerlijk was dat Sjaak Hoogstraaten door de organisatie in de verkeerde serie was ingedeeld. Zo soleerde hij naar 1:59, terwijl hij in de snelste serie zeker tweede of derde had kunnen worden en nu genoegen moest nemen met een gedeelde vijfde stek. Dennis Weijens was zoals aangekondigd in bloedvorm. Na een scherpe 11,15s op de 100 meter, waren ook de 200 meter in 22,69s en 6,89m ver goed voor vele punten voor het team. Jiri Kemper was terecht erg blij met het slechten van de 10-minutenbarrière op de 3000 meter steeple: 9:57 en Zac Freudenberg liep een snoeiharde 5000 in 14:52. Sander Stok deed wat hij moest doen met de discus: 43,13m en 10 punten.

Toch leverde Niels de Ruyter de meest bijzondere prestatie van de dag. Hij brak zijn vinger bij het aantrekken van zijn veter.

Het belemmerde hem echter niet om de 200 meter te lopen en even later nog zijn rol in de 4 x 400 meter te vervullen.

De dames gaan na drie goede competitiewedstrijden als tweede overtuigend naar de promotie-/degradatiewedstrijd. Opnieuw was het weer de vrouwenploeg in Naaldwijk gunstiger gezind. Niet alleen was het overwegend droog, ook blies er een storm in de rug waardoor de vedergewichten soms meer aan het vliegeren waren met zichzelf. Het bracht mooie tijden op de sprintnummers. Rosa de Jong liep op de 100 meter onder de 13 seconde (12,93s, +2,6) en Tessa bracht zelfs 12,50s op de klokken (+4,9). 26,93s voor Rosa bij +9,1(!) en 25,62s bij +7,9 zijn dus dubieuze tijden, alhoewel je met zulke windsnelheden ook ‘je eigen benen amper bij kon benen’ zoals Tessa het treffend omschreef.

Iris Kilsdonk voelt zich verrassend goed thuis in de zandbak. Sinds Brenda geblesseerd is neemt zij de honneurs waar bij het verspringen en 5,25m is gewoon een uitstekende afstand en verder dan de 5,01m toen Iris ‘nog een klein Irisje was’. Kirsten Vendrig liep een sterke 400 meter in 62,63s. Daphne Wezenberg nam de jurytaak op zich maar liep ook een keurige 1500 meter in 5:12, net voor Fa Addah in 5:14. Er werden bovendien twee overwinningen opgetekend op de werpnummers. Anna Goede won het kogelslingeren met 30,97m en Robin Groen schreef het speerwerpen op haar naam met een prachtig nieuw persoonlijk record: 36,27m.

Uitslagen heren
uitslagen dames

Foto: Niels de Ruyter