Je moet er een beetje gevoel voor krijgen

door David Pruijt

Afgelopen weekend was er speciaal voor leden van AV ’23 een clinic van de vermaarde crosser Zac Freudenburg. De lezer die nu denkt zonder inspanning in een luie stoel tips te krijgen over hoe sneller te worden op dit onderdeel, komt bedrogen uit. Dat was de beloning voor de lopers die zondag om 10.00 uur in het Diemerbos stonden.

Zac Freudenburg is een bekende naam in de hardloopwereld. In Groningen is er zelfs een cross naar hem vernoemd. Hij groeide op in de VS en woont sinds 2010 in Diemen. Sinds die tijd draagt hij het shirt van AV ’23. Zac is een alleskunner. Hij liep ook op de baan, maakte deel uit van het Amerikaanse team bij het WK Berglopen en had jarenlang het wereldrecord marathonlopen achter een buggy.

Zand en modder
De clinic werd gevolgd door zeven talenten (waar ik mezelf ook maar toe reken). Onder aanvoering van Zac probeerden zij allerlei ondergronden uit. Ondertussen kregen ze bijna overal antwoord op. Waarom is crossen leuker dan lopen op de weg? Hoe moet je klimmen en dalen? Waarom is zand zo frustrerend? Wat is het risico als je iemand volgt op een strook met modder?

Honden
Kortom, het was een leerzame ochtend. En dat met zo’n vijf graden en een stralend zonnetje. Het enige waar Zac geen uitleg over gaf: hoe ga je om met de vele honden in het Diemerbos? Of moet je zo’n dier zien als een obstakel dat zich spontaan aanpast? Moet je ook daar een beetje gevoel voor krijgen? Want dat was de belangrijkste tip van Zac: door veel te crossen merk je vanzelf wat werkt.