Jeugdbestuur: de kinderen krijgen steeds betere trainingen

door Dirk Visser

Ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum maakte oud-bestuurslid Dirk Visser, jarenlang journalist bij het ANP, 19+23 interviews van AV ’23-ers: huidige toppers, aanstormend talent, toppers van toen, trainers, (oud-)bestuursleden; een niet geheel willekeurige selectie uit de meer dan 600 leden en oud-leden.

jeugdbestuur 2013

Het zijn bepaald niet de minste AV ’23-ers die als voorzitter de kar van het Jeugdbestuur trekken. Joram Knigge, voorzitter vanaf het begin in 2008, en Rosa de Jong, die in oktober 2010 Mara van Waveren opvolgde, namen deze zomer beiden deel aan het NK. Joram als hoogspringer, Rosa op de 100 en 200 meter. Wegens studie in Londen stopt Joram als voorzitter, zodat Rosa als enige voorzitter overblijft. Ter versterking wordt Anna Goede secretaris van het Jeugdbestuur. Robin Willems is penningmeester.

Het AV ’23-bestuur onder leiding van Karin van Kesteren stemde in 2008 in met de oprichting van het Jeugdbestuur. Het aantal jeugdleden groeide zo sterk, overigens nog steeds, dat er meer sturing nodig was. Bas Mulder en Karin van Rooij kwamen met het idee dat er in de jeugdafdeling meer structuur en formelere taken moesten komen. Alles wat met de jeugd te maken had, moest onder één organisatie komen.” Sinds die tijd is het Jeugdbestuur verantwoordelijk voor alle jeugdactiviteiten, inclusief dat deel van de AV ’23-begroting. De eindverantwoordelijkheid ligt bij het bestuur van de vereniging.

“Het jeugdbestuur is best wel groot”, zegt Rosa. “Er zitten ook ouders en trainers in. We komen eens per twee maanden bij elkaar. Het dagelijks bestuur heeft daarnaast veel onderling contact, vaak via de mail. Het Jeugdbestuur staat dichter bij de jeugd. Alle (35) jeugdtrainers komen voort uit de club. Daardoor worden de specifieke trainingsmethoden van AV ’23 beter doorgegeven. Dit heeft tot resultaat dat de trainers beter worden en dat daardoor de kinderen betere training krijgen.”

“Tot enige jaren geleden haakten veel jeugdleden af als ze 14, 15 jaar werden. Ze gingen puberen en nadenken over andere dingen. Er was toen een doodlopend punt. Dat is nu voorbij”, zegt Joram. “We weten veel beter de jeugdleden vast te houden. Daar zijn we best trots op. Vroeger moesten alle evenementen (jeugdwedstrijden, trainingskampen etc.) door slechts een paar mensen worden georganiseerd. Nu gaat het steeds makkelijker anderen erbij te betrekken en wordt het mogelijk ook andere dingen te organiseren.”

“Voor het werven van vrijwilligers zijn de trainingen voor ouders van jeugdleden, op zaterdagochtend door wie anders dan Robin Willems, erg belangrijk. Daardoor neemt de betrokkenheid bij de club toe. Onder de volwassen leden is het moeilijk vrijwilligers te werven. In tegenstelling tot voetbal en hockey, teamsporten, heeft atletiek geen kantinetraditie.”

“Het Jeugdbestuur en enkele hoofdtrainers zijn bezig met het opstellen van een opleidingsplan voor de jeugdtrainers”, zegt Rosa. “Het bleek dat de inhoudelijke kennis van de trainers achterbleef, zowel wat betreft de didactiek als de techniek. Daarbij speelt de combinatiefunctionaris van Stadsdeel Oost, Guus Hoogmoed, ook een rol. Hij is oud-kampioen op de sprint en heel waardevol bij het opstellen van het plan. Uiteindelijk dragen heel veel mensen ideeën aan. Het moet een plan worden dat de tijd aankan.

Verder is er een voornemen om een soort algemeen ledenvergadering voor jeugdleden en hun ouders te houden zodat er meer discussie en ook feedback komt. We hopen ook op meer betrokkenheid van de ouders. Vaak weten ze niet welke taken zij wel kunnen doen.

Het Jeugdbestuur is binnen de vereniging een soort schiereiland. We kunnen redelijk zelfstandig opereren. De relatie met het gewone bestuur wordt steeds beter, mede dankzij bestuurslid Michiel Hatenboer. De betere relatie komt mede tot stand doordat er over en weer meer contact is, bijvoorbeeld in de vorm van een informeel etentje of een kopje koffie.”

Joram Knigge (1990) is vanaf zijn zesde jaar bij AV ’23 en vanaf zijn 15e trainer. Hij herinnert zich van een van zijn eerste bezoeken bij de club het spandoek met de tekst ‘Laat je niet kennen. Kom een rondje rennen’. “Dat bleek te kloppen. Atletiek is de eerste sport waar ik op ging. Dat hebben mijn ouders goed voor me uitgekozen.” Op het NK nam hij deel aan het hoogspringen. Zijn PR staat op 2.00 meter. Hij haalde zijn Bachelor Economie en Besrijfseconomie en Master Business Administration (vroeger Bedrijfskunde) aan de VU.

Deze maand vertrekt hij voor een jaar studie aan de University of Londen. “Ik hoop daar wel een gelijkgezind groepje aan te treffen. Ik kan geen dag zonder bewegen. En ik wil niet in m’n eentje trainen. Ik heb op sportgebied nog een grote liefde: voetbal. Tot drie jaar geleden speelde ik met mijn tweelingbroer (het befaamde duo Knigge en Knigge) bij TABA.”

Rosa de Jong (1991) is sinds 2001 lid en sinds 2007 trainer. De D1 en de junioren C1 heeft zij onder haar hoede. “Atletiek vormt het grootste deel van mijn leven. Ik train veel. Niet zonder resultaat. Op het NK liep ik PR’s op de 100 m (12.80 sec) en de 200 m (26.31 sec). Dat is pieken op het juiste moment. Overigens een hele toer.” Naast atletiek heeft ze nog een hobby: ze speelt viool. Ze is vijfdejaars student Sociale Geografie aan de UvA en teamleider bij Albert Heijn.