Laatste wedstrijd van de winterserie 2013/14


Na jaren van veel sneeuw en daardoor soms een afgelaste wedstrijd is deze winterserie eigenlijk geen echte winterserie geweest. Wel werden we verrast door veel wind en zo nu en dan een forse regenbui. Bij de voorbereiding van de laatste wedstrijd ging ik afgelopen dinsdag twee spandoeken van en bij Lopers Company, in het filiaal aan de Vijzelgracht te Amsterdam, halen. Een leuke reclame naast de vertrouwde LAT-vlag en de vlag van de Atletiekunie. Passanten worden hierdoor getriggerd dat er iets gaande is. En soms komt er dan ook iemand informeren en zo nu en dan blijft er wel iemand als toeschouwer hangen, want snelwandelen is wel degelijk een onderdeel van de atletiek. En de toeschouwer wil er graag iets meer van weten. Naast de twee spandoeken ontving ik ook drie waarde cheques van € 50,-, die ik aan verschillende atleten en atletes mocht uitreiken. Een prachtig gebaar, een stukje reclame en enorme dankbaarheid bij de ontvanger.

Vandaag kwamen 20 wedstrijd- en prestatielopers naar de atletiekbaan in de Meer. Voorafgaand werd er weer een clinic en een training gehouden onder leiding van Frank van Ravensberg. Uit de materiaalkamer mochten we diverse attributen gebruiken waarmee we de oefeningen een stuk aantrekkelijker maken. Medicine balls, stokken, pylonen, kleine ballen en noem maar op. Op speelse wijze werd er goed geoefend. Ook stonden er enkele drills op het programma. Rustig trainen met in het achterhoofd houdend dat er straks nog een wedstrijd gelopen moet worden. Na de cooling-down hadden de deelnemers nog tijd genoeg om zich voor te bereiden op de wedstrijd.

Om 12:00 gaf Johan Jeukens het startschot van de wedstrijd. Toen de kruitdampen waren opgetrokken had iedereen de toegangspoort al verlaten. Op de 5 km wedstrijd was het Rob Tersteeg die meteen de koppositie in handen nam. Het gezegde: de eerste slag is een daalder waard moet hij hebben gedacht. Ook zal hij er alles aan doen om die plek gedurende de race niet meer af te staan. Op geringe afstand werd hij gevolgd door Ronnie Timmermans. Ook Ronnie gaat flink te keer. Toch weet Ronnie Liesbet De Smet van AC Duffel mee te trekken. Samen afstevenen naar een mooie tijd kan goed uitwerken. Hans van der Knaap loopt langzaam weg van Ad van Oijen, die weer wordt gevolgd door Sandra Maas en Jan de Vos. Gaat Liesbet ietsjes aan tempo terug nemen of Ronnie dendert door. Rob Tersteeg heeft het gat op Ronnie langzaam vergroot en wint de wedstrijd in 26:16. De tweede plaats wordt opgeëist door Ronnie Timmermans (27:42) en Liesbet weet de derde plek te bemachtigen. Haar eindtijd bedraagt 28:10. Ook Hans van der Knaap maakt het eerder geslagen gaatje op Ad steeds groter en bereikt de finish na 30:37. Dan is het de beurt aan Ad van Oijen om de eindstreep te overschrijden. Hij doet dit in 32:56. Sandra Maas volgt met 33:42 en Jan de Vos sluit de rij met 33:55.

Op de 10 km slaat Remco de Bruin in de eerste meters een gat op al z’n opponenten. Anne van Andel, de kersverse Nederlands Kampioene, is goed met haar sport bezig. Ze moet wel oppassen dat ze niet te veel wil, want dat kan wel eens averechts uitwerken. Rust is ook trainen. Maar ja, dat is zo moeilijk. Anne ontdoet zich langzaam van onze Duitse vriend Udo Münster en haar vader Bas. Na 57:05 betreedt Remco de meet en wint daarmee de wedstrijd. Anne heeft een gaatje geslagen op Udo. Niet groot maar genoeg om de tweede plek te behouden. In de tweede helft van de wedstrijd komt Bas opzetten en probeert de afstand ten opzichte van Udo te verkleinen. En dat lukt. Anne blijft tempo houden en weet uiteindelijk de tweede plaats naar zich toe te trekken. Ze finisht na 59:52. Een mooie prestatie. Udo volgt en dan Bas. Udo arriveert na 1:00:18. Een minuut en drie seconden later is het de beurt aan Bas. Vorig keer vertelde Udo mij dat hij 3601 seconden over de wedstrijd heeft gedaan. Vandaag 17 seconden langer, maar wel onder slechtere omstandigheden. 17 seconden noem ik vormbehoud en er komt een lach op Udo’s gezicht.

Charles den Uijl heeft zich ingeschreven op de 20 km wedstrijd. De enige licentiehouder die het vandaag op die afstand probeerde. Met een forse bries en een tal van rukwinden gaf hij na 15 km de Pijp aan Maarten. Toen had Charles een tijd van 1:38:16 op het uurwerk staan. Maar moederziel alleen doorgaan onder deze omstandigheden is zwaar. Zeer zwaar. En dat zal hij ook gedacht hebben. Daarna is het uitreiken van de waarde cheques. Rob Tersteeg als winnaar van de 5 km, Anne van Andel ons aanstormend talent en good-old Ad van Oijen zij mochten zo’n prachtige cheque, namens Lopers Company, in ontvangst nemen. Het is hen gegund.

Naast de 12 wedstrijdlopers kwamen er ook nog 8 prestatiewandelaars in actie. Ook zij deden hun best en liepen de rondjes op tempo. Er was bij sommige deelnemers wel het een en ander aan te merken op de technische uitvoering. Dat zou veel beter moeten, nu is dit in het nadeel van de wedstrijd- en serieuze prestatieloper.