Levi Hazes heeft de Franse topsprinter Christophe Lemaitre als voorbeeld

door Dirk Visser

Ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum maakte oud-bestuurslid Dirk Visser, jarenlang journalist bij het ANP, 19+23 interviews van AV ’23-ers: huidige toppers, aanstormend talent, toppers van toen, trainers, (oud-)bestuursleden; een niet geheel willekeurige selectie uit de meer dan 600 leden en oud-leden.

C1-junior Levi Hazes, vorig seizoen een van de snelste sprinters bij de D’s, heeft als idool Christophe Lemaitre. De Franse sprinter is de eerste blanke man die de 100 meter onder de 10 seconden heeft gelopen, in 2011.

“Zijn prestatie geeft een beetje hoop dat een blanke sprinter de snelste man van Europa kan worden. Ik ben net C-junior geworden. Dit is pas het eerste jaar dat ik de 100 meter loop. Ik weet nog niet echt wat ik daarop zal kunnen. Als ik dat weet, heb ik een doel.”

Levi (13) staat met een tijd van 10.13 sec op de 80 meter van Jongens D eerste op de Outdoor ranglijst 2013 van de Atletiekunie. Dat betrekent dat hij dit seizoen de snelste D-junior van Nederland op deze afstand is. “Inmiddels heb ik enkele weken later tijdens de Clubkampioenschappen van AV ’23 mijn PR verbeterd tot 9.9 sec.

Maar het meest trots ben ik op mijn tijd van 8.06 sec op de 60 meter als D2. Toen was dat nog heel snel. Inmiddels loop ik die vrij makkelijk. Op de D-spelen in 2013 behaalde ik zilver op de 80 meter in 10.30 sec, wat ik niet goed vind, en brons op ver met een sprong van 4,91 meter, waar ik ook niet trots op ben. Ik specialiseer me een beetje op sprint, ver en estafette, maar dat laatste is eigenlijk ook sprint.

Omdat ik bovenaan op de ranglijst sprint stond, werd ik uitgenodigd voor de regiotrainingen in Amsterdam. Ik doe mee aan deze speciale sprinttraining vanaf de C1. Dat is eenmaal per week in de Ookmeerhal met ongeveer vijftien jongens van andere verenigingen én met clubgenoot Nelson Osita. Bij AV ’23 train ik driemaal per week. Joran Angevaare is mijn trainer. Verder heb ik thuis een trainingsschema met oefeningen; daar doe ik van alles en nog wat.

Op ver staat mijn PR op 5.03 meter. Ik heb een keer 5.10 meter gesprongen maar toen had ik te veel rugwind. Dit seizoen wil ik ruim over de 5 meter komen. Ik heb nog niet zo veel op ver getraind; meestal trainde ik op de sprint. Wat de techniek van het verspringen betreft — de afzet kan ik nog wel verbeteren.

Het leuke aan atletiek vind ik dat je helemaal in je eentje bezig bent. Ik houd niet zo van teamsport. Als je in de blokken staat en er wordt geschoten — dat geeft een lekker gevoel. Ik ben een snelle starter. Daarom ben ik de eerste loper bij de estafette. Bij de Clubkampioenschappen hebben wij een clubrecord gelopen op de 4×80 meter. Onze tijd was 41.18 sec. Daar was ik ook de eerste loper.

Ik ben zeven jaar lid van AV ’23. Ik wilde graag op sport. Omdat ik erg van rennen hield, kwam mijn moeder op het idee dat ik naar een atletiekvereniging moest gaan. AV ’23 was het meest dichtbij. Ik kom niet echt uit een sportief gezin. Mijn vader, Boy Hazes, heeft vroeger wel aan sport gedaan. Mijn broer van 17 speelt op een heel hoog niveau hockey. Hoewel hij 17 is, doet hij al mee in het eerste elftal van Athena omdat hij zo goed is.

Later hoop ik geld te versdienen met atletiek, maar dat zal heel moeilijk zijn. Je moet realistisch zijn. Pas als je ouder bent en ook nog heel goed, kun je aan de Olympische Spelen denken. Nu al wil ik genieten van het sporten en wil ook zo goed mogelijk zijn.”

Levi Hazes zit in de tweede klas van de Gerrit van der Veenschool.

 (foto: Boy Hazes)