Mannen op 1!

door Theo Danes

Bij de promotie-/degradatiewedstrijd van de eerste en tweede divisie in Leiden gingen de mannen vandaag verrassend met de grootste beker naar huis. Het team scoorde over de gehele linie goed en wist zich zo voor het eerst sinds 1997 te handhaven in de eerste divisie. De dames konden met een achtste plaats helaas geen promotie afdwingen naar de eerste divisie, daarvoor was een plek bij de eerste vijf nodig. Dat is jammer, want vandaag bleek weer dat het met de dames erbij niet alleen veel gezelliger maar de heren zelfs beter presteren. Het zal wel iets met hormonen te maken hebben.


De mannen begonnen voortvarend met een derde plek op de 110m horde voor Theo Danes (15,81s) en een vierde plek op de 800m voor Sjaak Hoogstraaten (2:01,53). Eerstejaars B-junior Andreas de Jong wierp de 800-gramsspeer maar liefst 48,54m ver weg en Joram Knigge sprong soepeltjes over 1,95m, uiteindelijk goed voor een gedeelde tweede plek. En als je op ieder onderdeel goed scoort, sta je al snel bovenin het klassement. Toch leek het voornamelijk een strijd voor de derde plek te worden, maar toen Jiri Kemper weer solide naar een tweede plek liep op de 3000 steeple en Bas ten Dam een magistrale 15:36 op de klokken zette op de 5000m (oude pr was 15:52), was van alles mogelijk.

Dennis Weijens sprintte naar een tweede plek op de 100m in 11,21 en ook op onderdelen die in de eerste divisie nog weinig punten opleverden, werd nu goed gescoord. De 52,54s op de 400m van Niels de Ruyter betekende zelfs een nieuw persoonlijk record en Bram Teunisse werd derde op de 200 meter in 23,39s. Koen van den Hoven (400 in 53,69s) en Rutger Bien (200 in 23,75) deden het als ’tweede mannen’ ook prima op deze afstanden. De 4e plek op de 400 meter horde van Joram was meer dan welkom en Sander Stok revancheerde zich voor het tegenvallende kogelstoten met een tweede plek op discus: 42,54m

Toen alleen nog ver en polsstok ontbraken in de tussenstand stond AV’23 tweede en slechts 4 punten achter op koploper Hellas, maar Dennis zorgde voor de enige onderdeelwinst van de dag op het verspringen (6,95m) en ook Theo boekte met 3,90m polsstok punten winst op de ploeg uit Utrecht. Zo was de opdracht simpel voor de afsluitende 4 x 400 estafette: Niet meer dan 3 plaatsen achter Hellas eindigen. Niels, Dennis, Theo en Sjaak liepen in die volgorde een race die voelde als een zegetocht, want toen Hellas het stokje liet vallen bij wissel 2 kon de eindoverwinning ons niet meer ontgaan. Dus Sjaak kwam juichend over de finish als tweede in 3:30,97s. Trotse ploegleider Theo mocht de welverdiende beker in ontvangst nemen voor de uitzinnige mannen op het podium.

Bij de dames was Brenda Baar vanzelfsprekend goed voor tweemaal dertien punten op haar favoriete onderdelen: 5,70m ver en 12,49m hinkstap. Maar de mooiste prestatie kwam uit onverwachte hoek: wereldreiziger Robin Groen verbeterde haar speerwerprecord naar 34,99m. Eerder op de dag had Anna Goede al haar eigen clubrecord verbeterd met de slingerkogel: 30,29m en de 400 meter vlak (61,40s) van Tessa Strijp en met obstakels (72,76s) van Kirsten Vendrig leverden ook veel punten op voor het team. Helaas moest op sommige onderdelen vanwege blessures of Dam-tot-Dam deelname een beroep worden gedaan op dappere B-meiden. Zo liep Sterre Bock voor het eerst op dameshoogte over de hordes en Margaux Jonkers verdient een heldinnenmedaille voor haar optreden op de 3000m. Traditiegetrouw werd aan het eind van de dag een groot aantal punten gescoord op de estafettes. De 4 x 100 met Rosa, Brenda, Jenny en Iris Kilsdonk verliep gladjes in 51,66s en de 4 x 400 van Kirsten, Rosa, Robin en Tessa leverde zelfs een tweede plaats op.

Dank aan coach Els! Maar ook dank aan de weer- en windtrotserende juryleden Siem Goede en Robin Willems!

Uitslagen
Foto’s van Erik van Leeuwen (ook gebruikt in dit artikel)