Medailleregen bij NK Masters

door Peter Groen

We hielden het niet droog, afgelopen zaterdag en zondag bij de NK Masters in Den Haag. Qua weer viel het niet eens tegen. Wel veel wind, die de hinkstapsprongers tot mooie prestaties bracht. Onno Waalewijn kwam tot 8.02m en een 4e plaats, Helmut Drabben tot 10.44m met – een rustig moment – slechts 1.8m wind mee. Dat was het eerste goud en tevens een CR.
De lopers hadden de wind op het rechte stuk voor de finish juist pal tegen, wat vooral de lichtgewichten zoals Vincent Heetvelt parten speelde. Toch finishte hij de 400m in 60:77, een prima prestatie.

Vooral de hordenlopers hadden het op de 100/110m met windvlagen tot ruim 3m tegen moeilijk. Zij moeten het hebben van een constante paslengte, wat door toenemende vermoeidheid al moeilijk genoeg is. Het leverde Helmut een matige tijd op maar wel een mooie tweede plaats. Eén van de jongere hordenlopers kwam echter lelijk ten val.
Ook bij 100m vlak waren er windvlagen, maar ikzelf kon redelijk op m’n gemak naar een 3e plaats lopen bij de M60.

Later op de middag waagde Werner Themen zich aan de 1500m. Hij is afgelopen winter flink ziek geweest en dat heeft zijn conditie geen goed gedaan. Toch gaat hij zoals altijd vol in de aanval. Aan het eind moest hij dat nu bekopen, maar een tijd van 4:28 is niets om je voor te schamen. Zondag liep hij zijn favoriete 800m in 2:11 en ook die bracht hem brons. Sierk Ybema had ook graag de 1500m gelopen maar meldde zich te laat en de wedstijdleiding was niet te vermurwen.
Zilver was er zaterdag nog voor Annemiek Bolte bij het kogelstoten. Ze kwam niet aan de mooie 10,24m van februari j.l., dat zou ook nu goud geweest zijn. Nu moest ze tevreden zijn met 9.57m; Ilona Mulder, nèt 50 geworden, bleef haar 18cm voor.

De zondag begon met de 300m horden voor Onno en mij (M60). Mijn 54:96 was opnieuw brons en tevens een CR. De 200m, later op de middag, startte ik wat traag maar aan het eind had ik over. Zo kon ik net Wim Scholtes kloppen en dat was zilver in 29:08.
Huib Leijssen begon in de volgende serie (M55) juist snel. Pas in de 2e helft van de race kon Wim Threels uitlopen. Voor Huib was het zilver in 28:44. De M50 moesten eerst series lopen. Fabrizio klokte een mooie 27:96 en stond een uurtje later in de finale. Daar kon hij niet op tegen het geweld van o.a. Glenn Hoffman en Lucas Prins, maar hij was tevreden met zijn 6e plaats in 28:03. In Italië zou hij met deze tijd zeker hoger zijn geklasseerd.
Even later was Ingrid Coster zoals zo vaak weer ongenaakbaar op de 5km. Goud in 20:16 en bijna een minuut voorsprong op de nummer 2 in haar klasse (V50). Doordat het een gemengde serie was had ze gelukkig wel tegenstand aan de jongeren.

Met de 3e en 2e plaatsen van Onno en Helmut bij het verspringen en Helmut’s 3e bij het hoogspringen meegerekend leverde dat 13 medailles op waarvan 2x goud en 5x zilver. Voor 10 deelnemers – waarvan er één dus niet eens mocht starten – niet slecht, ook al zijn er naar verluidt ongeveer half zoveel medailles als deelnemers.

De complete uitslagen vindt u hier.
Meer foto’s staan hier, hier en hier.