Nieuwjaarsreceptie 2019

Op zondag 6 januari was weer de gezellige nieuwjaarsreceptie in de kantine. De jaarbekers werden uitgereikt en in de speech van de voorzitter werd een aantal in 2018 heel actieve vrijwilligers bedankt en in de bloemen gezet. Hierbij de speech 2018 en het overzicht van de jaarbekers. Op een heel mooi atletiekjaar!

Toespraak van de voorzitter:

Graag wil ik beginnen met een terugblik op 2018, voordat we proosten op 2019. Er is namelijk vorig jaar veel gebeurd, op sportief, maar ook op organisatorisch gebied. Om te beginnen het sportieve deel. Bij de jeugd zijn er wederom veel nieuwe trainers opgeleid. En er was weer heel veel AV’23-rood-wit zichtbaar bij de competitiewedstrijden en de crossen. Daarnaast nodigde de Jeugdnieuwsbrief ook elke maand weer uit om aan een selectie van nog andere leuke wedstrijden deel te nemen.

Tijdens de zaterdagtrainingen geeft Robin nog steeds aan twee enthousiaste groepen ouders training, waarbij de kinderen vaak, geïnspireerd door hun ouders, het laatste rondje nog even fanatiek mee rennen. Of nog vaker: waarbij ze papa of mama knalhard voorbij rennen.

Op organisatorisch gebied hebben het Jeugdbestuur en de Technische Commissie dit jaar belangrijke stappen gezet om de berg aan taken die bij de beide commissies lag en waarvan de verdeling niet altijd duidelijk was, te rangschikken. Met dank aan onze combinatiefunctionaris Bas van Ormondt vallen van nu af aan alle sportspecifieke taken van de jeugd onder de TC. Gelukkig zijn er ook enkele mensen die met die taken mee verhuizen naar de TC. Het jeugdbestuur wordt een jeugdcommissie en krijgt meer ruimte bijvoorbeeld voor ouders die zelf niet zoveel affiniteit met atletiek hebben, maar wel graag wat willen organiseren. De organisatie van de kampen, kerstvieringen, uitjes, alles wat van AV’23 zo’n leuke club maakt, buiten de atletiek zelf om komt bij de jeugdcommissie te liggen. Zodat ze lid blijven, die kinderen, tot aan de senioren.

Want, bij die senioren, daar doen we het goed. De heren zijn dan weliswaar gedegradeerd uit de NK Teams naar de 1e Divisie, maar daarin hebben onze dames zich gehandhaafd dit jaar. Dus volgend jaar samen met één groot team op pad. En zowel de dames als de heren in de 1e Divisie is voor ons als middelgrote atletiekvereniging gewoon goed. Hoewel we zoals echte sporters betaamt, volgend jaar natuurlijk wel weer voor promotie gaan!

Meer over de sportieve prestaties zo meteen bij de uitreiking van de jaarbekers.

Voor we gaan proosten wil ik ook enkele organisatorische aspecten nog even belichten. Als eerste een niet zo positieve. Jullie hebben vast gister in het nieuws gehoord over het misbruikschandaal bij een atletiekvereniging in Zuid Holland dat jarenlang blijkt te hebben voortgeduurd. ‘Bekend’ bij de club, en er waren daar ook maatregelen getroffen, maar niet afdoende. Bleek… gisteren… na jaren… Als voorzitter schrik je van zo’n bericht, en denk je: “Kan bij ons ook zoiets gebeuren? En stel dat er signalen zijn, wat zou ik dan doen?” Je kunt heel veel proberen dicht te regelen. Ook bij ons tekenen alle jeugdtrainers een verklaring waarin zij aangeven zich aan de regels en normen en waarden van de club te houden, en geen grensoverschrijdend gedrag te vertonen. Maar wat als je signalen krijgt dat er ergens iets niet goed gaat, wat dan?

Al zo’n beetje sinds ik toetrad tot het bestuur staat op onze actielijst ‘het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon’. Omdat wij met een te klein bestuur net aan aan onze bestuurlijke verplichtingen kunnen voldoen belanden dit soort wél heel belangrijke ontwikkelingen teveel op de achtergrond. Daarom nogmaals de oproep: vind je het ook belangrijk dat een bestuur méér doet dan alleen het formeel verplichte, maar ook een visie uitdraagt en ambities concreet uitwerkt, bijvoorbeeld om alles te doen om onze club een veilige omgeving voor alle leden te laten zijn? Kom ons dan ondersteunen!

Dan nog een aantal positieve ontwikkelingen in de vereniging, waar naast heel veel andere vrijwilligers een aantal mensen dit jaar echt echt heel veel energie in gestoken hebben. Als eerste: Roland van der Put. Roland heeft vorig jaar het beheer van de website van Peter overgenomen. De website is voorzien van een nieuwe look. Maar bovenal heeft Roland zijn energie gestoken in de overstap naar AllUnited en het implementeren van ons verenigingswerk daarin. Echt een enorme klus, maar het staat er nu allemaal heel erg helder in. Roland, dank daarvoor!

Dan de dames van de kantine van het eerste uur: Judith Hees, Marijke Denz en Paulien Melis. Samen te omschrijven een grote wervelwind, in hun e-mails, in hun overleggen, in alles. Fel, kritisch maar ook super betrokken en loyaal. En bovenal: mega-praktisch. En dat zie je. Bovendien inspireren jullie anderen hiermee om ook hun steentje bij te dragen. Helemaal top, dank jullie wel!

Dan tot slot, ‘last’ maar zeker niet ‘least’: Sandra Verkruisen, Monique Admiraal en Levi Hazes. Na een best wel tumultueuze ALV afgelopen oktober, over de financiële zorgen van de club en ons gebrek aan actie om geld uit de markt binnen te halen, waren deze dames en heer de eersten die zich beschikbaar stelden om een sponsorcommissie op te zetten. En ze lieten er bepaald geen gras over groeien: de ochtend na de ALV lag er al een concept-sponsorplan! En inmiddels, ruim twee maanden verder zijn er meer mensen toegetreden (hoewel er nog steeds mensen gezocht worden!) en is er al heel veel concreet uitgewerkt. De door Harold Hees geïntroduceerde Sponsorkliks hebben al enkele honderden euro’s opgeleverd, en we hebben alles in gereedheid om bijvoorbeeld reclameborden-sponsoren aan ons te binden. Ze zijn er zelfs al in geslaagd om de eerste grote club sponsor binnen te halen. En dat nog even naast de recordopbrengst van bijna 5.000,- euro die Sandra met haar team met de Grote Clubactie dit jaar heeft binnengehaald.

Me dunkt dat we alsnog, na die heftige ALV met een positief gevoel kunnen proosten op een mooi atletiekjaar in 2019!

Overzicht jaarbekers:

Vrouwen Masters: Irene van Wijk
Mannen Masters: Zac Freudenburg
Vrouwen Senioren: Dames competitieploeg
Mannen Senioren: Joshua Record
Meisjes Junioren: Noa Hoondert
Jongens Junioren: Lucas van Schaffelaar
Meisjes Pupillen: Evelien van Doorne
Jongens Pupillen: Robin Bogaard
Piet van ’t Hoff: Job Geerts