Joshua Record (23)

door Monique Admiraal

Hij ontving de AV’23 prijs voor senior van het jaar 2018, waarin hij zijn PR sprong bij de hink-stap-sprong, waarmee hij tweede werd bij de Nederlandse Kampioenschappen. De dagelijkse trainingen (met één rustdag) hebben veel effect gehad, maar het plafond is nog niet bereikt, want volgens Joshua zit er nog meer in en kan hij nog verder. De gedreven atleet traint bij Els van Noorduyn en heeft nu meer ontspanning kunnen vinden, waardoor hij het plezier in de zware trainingen blijft behouden. 

Hoe lang ben je al lid en bij wie train je?

“Ik dacht zo’n 11-12 jaar, maar het blijkt dat ik al 15 jaar lid ben. Ik begon als B-pupil, bij Franklin Felter, daarna heb ik lange tijd bij Joost Cosman en Inosha Bevelander getraind, een tijd bij Theo Danes en daarna bij René Roos.

Sinds vorige winter train ik bij Els van Noorduyn, dat wilde ik al veel langer, maar de groep was te vol. Ik weet het niet precies, maar het was ook iets met mijn gedrag dat ik niet door haar als talent werd gezien. Op een gegeven moment ben ik zelf naar haar toe gegaan om te vragen of zij een krachttrainingsschema voor mij wilde maken. Zij begon te zien dat ik echt serieus wilde trainen en er meer uit wilde halen, dat ik verder wilde komen met de hink-stap-sprong. Els wil graag dat atleten zelf naar haar toe stappen.”

Training

“Ik train nu ruim een jaar bij Els en kan nog heel veel leren, maar ik zou ook graag samen met andere hink-stap-springers samen willen trainen. Dat is een beetje lastig in Nederland, want er zijn niet zoveel atleten die dit onderdeel doen. De Nederlands kampioen op dit moment is Fabian Florant (PR en Nederlands record met 16,92 meter), ik werd vorig NK tweede met 15,10 meter en Tarik Tahiri werd afgelopen jaar derde, maar hij sprong vorig seizoen ook een keer 15,11 meter. Zij trainen samen in Den Haag, maar wellicht zou ik in de toekomst wel met hen kunnen meetrainen.

Momenteel train in acht keer per week, vrijdag is mijn rustdag en op maandag en zaterdag train ik twee keer op een dag. De trainingen bestaan voornamelijk uit techniektraining, krachttraining en sprongtraining. In de winter is het lastiger trainen, want dan kan ik alleen in de hal mijn sprongen oefenen. Het leukste is natuurlijke het springen zelf, want dan zie je of je vooruit gaat. De laatste anderhalf jaar ben ik 60 cm verder gekomen en ik denk dat er nog meer inzit, vooral qua kracht en techniek. Ik voel dat deze winter mijn sprongen makkelijker gaan.”

-Hoe komt dat, hoe word je beter?- “Ik heb structuur in mijn trainingen, ik volg het schema, ik probeer mijn verwachtingen niet te hoog te stellen en meer ontspannen te zijn. Bij wedstrijden luister ik bij de warming up naar muziek. Els heeft mij ook geholpen. Als ik bij haar aangaf dat ik stress  had, dan gaf ze mij het advies om aan leuke dingen te denken, bijvoorbeeld aan mijn vakantie. Of ze zei dat ik aan één woord moest denken, in dit geval ‘bliksem’, snel van de grond komen. Ontspanning kan je ook in anderen dingen vinden, zoals yoga. Ik ben weleens met mijn moeder meegegaan naar haar yogalessen, je gaat er wel lekkerder door in je vel zitten. Yoga is iets wat ik komend jaar misschien wil gaan uitproberen. Ik was voorheen strenger voor mezelf (bijna niet uitgaan met mijn vrienden enzo). De laatste tijd heb ik dat soms wat meer losgelaten, omdat ik er blij van word om met mijn vrienden af te spreken. Ik let daarbij wel goed op of het kan en hoe ik mij voel. Goed eten, goed slapen, dat is belangrijk. Doordat ik nu meer dingen doe die mij positieve energie geven en mijzelf minder druk opleg, heb ik meer plezier in het trainen en de wedstrijden dan eerst.”

Beste onderdeel en andere onderdelen

-Joshua heeft het clubrecord op de hink-stap-sprong: 14,91 meter (2017). De 15,10 meter kon niet worden opgenomen in de records omdat er teveel meewind was.- “Tot drie jaar geleden deed ik vooral meerkamp, met voorkeur voor de springonderdelen; verspringen (PR 7,04 meter) en polsstokhoogspringen (PR 4,10 meter). Ik ben ook een goede 400-800 meter loper en hordeloper. Het enige wat ik niet zo leuk vind en minder goed kan is werpen, behalve discus, dat gaat op zich wel goed.”

Andere beoefende sporten en sport in de familie

“Tot mijn vijftiende heb ik veel aan judo gedaan, ik heb de groene band met bruine slip. Op een gegeven moment heb ik gekozen voor atletiek, omdat het niet meer te combineren was. In de winter doen we als extra training bij Els aan ballet, hiphop en turnen.

Mijn broertje Julian is ook atleet, hij doet net als ik vooral de springonderdelen en de meerkamp. Helaas heeft hij wat meer last van blessures.”

School/studie/beroep

“Ik heb de studie Oefentherapie/Mensendieck afgerond. Daarna volgde ik de premaster voor de studie Health Sciences wat ik helaas niet heb gehaald, want ik struikelde over de statistiek. Ik heb gekozen voor een tussenjaar, waardoor ik de tijd had om mij te focussen op de atletiek, waarbij ik daarnaast heb gewerkt bij Run2day. Momenteel geef ik beweeglessen aan ouderen voor een fysiotherapiepraktijk. Ik ben bezig met een sollicitatie om als Oefentherapeut ondersteuning te gaan geven aan kinderen op basisscholen, daar kan ik nog niet zoveel over zeggen, maar het lijkt mij een mooie nieuwe uitdaging.”

Bijzondere atletiekervaring

“Het NK van afgelopen jaar in Utrecht, waarbij ik mijn PR sprong en tweede werd. Het was voor het eerst dat ik er ontspannen in ging, waardoor ik lekker sprong met goed resultaat. Hierdoor was het de mooiste NK voor mij waaraan ik heb meegedaan.”

Leukste wedstrijd

“Ik vind NK’s heel leuk. Het is best wel iets groots, je zit voor de wedstrijd met de atleten in de callroom, een kamer met stoelen in een kring. Je voelt de spanning, je bekijkt je tegenstanders. En als ik zelf ontspannen ben, is het extra leuk om naar de anderen te kijken.

Verder zijn de internationale wedstrijden in België of Duitsland goede wedstrijden om naar toe te gaan. Er zijn dan andere atleten tegen wie ik moet springen, die verder springen dan ik, dat maakt het spannender. In Nederland is het niveau voor de hink-stap-sprong niet zo hoog. Het wereldrecord dateert uit 1995; 18,29 meter van Jonathan Edwards uit Groot-Brittannië, daar zitten wij nog een paar meter vandaan.”

Trainer B-junioren

“Ik geef twee keer per week met veel plezier samen met Sylvester Tanoh training aan de B-junioren. Sylvester is nu hoofdtrainer en doet het hartstikke goed. Ik ben zelf ook hoofdtrainer geweest van deze groep, maar nu geef ik minder vaak training en focus ik mij vooral op mijn eigen trainingen.”

Favoriete TV programma

“Ik kijk bijna nooit meer TV en als ik TV kijk is het een serie op Netflix, bijvoorbeeld ‘Stranger things’ of een science fiction film zoals ‘Interstellar’. Soms kijk ik met mijn moeder en broertje mee als zij TV kijken, zoals ‘Expedititie Robinson’. Als ik niks te doen heb, ga ik liever muziek maken.”

Andere hobby’s behalve atletiek

“Mijn hobby is muziek maken en muziek draaien, genres van klassiek tot hiphop, house en techno. Ik speel al heel lang piano en heb vijf jaar les gehad. Nu maak ik veel elektronische muziek en ik heb een DJ-cursus gedaan. Mijn vader, die ook veel met muziek doet, heeft kortgeleden een grote elektronische piano gekocht, daar ben ik natuurlijk erg blij mee. Mijn droom is om naast het sporten een goede DJ te worden.”

Janke Strijp, atleet van de maand februari

“Zij is al vier jaar de vriendin van mijn broertje, het is een steady relatie. We hadden gisteren een surpriseparty voor haar omdat ze jarig was, toen stonden er opeens veertig mensen in haar huis. Ik weet eigenlijk niet hoe fanatiek ze is met sporten, maar ik vind haar een goede atleet. Het lijkt alsof ze zonder moeite hele goede tijden kan neer zetten.”