NJKi 2017 – GOUD en viermaal BRONS

door Theo Danes

Een wonderlijk NK junioren speelde zich afgelopen weekend af in de indoorhal van Apeldoorn. Er kwam een gouden medaille van een B-junior waar op gerekend werd en een viertal bronzen medailles van A-junioren waar hoogstens stiekem op werd gehoopt. 

Snel en soeverein
Bij de NK voor senioren liep Levi Hazes vorige week al 7,14s op de 60 meter en met die tijd ging hij dit toernooi in als de huizenhoge favoriet voor de titel. Maar je moet het natuurlijk wel nog even doen. De koelbloedige Levi raakte echter geen moment de controle kwijt. De series bleken een formaliteit en in de halve finale wist hij zelfs een nieuwe recordtijd te lopen (7,10s). Dat kunststukje herhaalde Levi in de race om de medailles waardoor geen andere sprinter in staat was om hem bij te benen: Goud voor de B-junior!

Verrassend dubbelbrons
Voor Julian Record kwam het hoogspringbrons als een verrassing, hij vloog eenvoudig over 1,89m en toen bleken er ineens nog maar twee andere atleten in de strijd. Kansrijke pogingen op 1,92m volgden, maar tevergeefs en zo bleef het bij een derde plaats. Trots op zijn eerste NK-medaille ooit, maar ontevreden met de hoogte bleef hij gretig. Hij stak immers in goede vorm, zo bleek ook uit de horderace, toen hij na een matige start toch een persoonlijk record neerzette: 8,69s. 


Maar op het verspringen de volgende dag zou hij zichzelf wel erg moeten overtreffen om een gooi te kunnen doen naar de prijzen. Het leek met een keurige 6,54m een vijfde plaats te worden tot de vijfde poging, waarin hij ineens uithaalde.. en een teentje ongeldig sprong. Julian laadde zich nog één keer op en in poging zes verklapte het geluid op de afzetbalk al dat het goed zat: 6,81m, 17 centimeter verder dan ooit en twee plaatsen opgeschoven naar opnieuw een bronzen plak!

Dromen waargemaakt
Bram was al dichtbij zijn eerste eremetaal op dag 1: In de series van de horde liep hij al een pr: 8,44s en in de finale haalde hij daar nog een fractie van af: 8,41s. Prachtige tijd, maar het was toch enigszins frustrerend dat na zijn superstart drie net iets snellere hordelopers  voorbij kwamen. Hij moest genoegen nemen met een ondankbare vierde plaats. Bij het hoogspringen was Bram net te gretig en hoger dan 1,79m werd het niet. Maar dag twee stond in het teken van twee duidelijke dromen op de 400 meter: een medaille en een tijd onder de 50 seconde. Brutaal, gezien de stevige concurrentie en zijn persoonlijk record: 50,79s. Maar zo makkelijk als Bram in de serie naar 50,63s liep, zou het zomaar kunnen. In de eindstrijd toonde hij het lef om keihard te starten en zo dook hij achter topfavoriet Ramsey Angela de derde bocht in. Slechts één van de concurrenten wist hem op het laatste rechte stuk nog te passeren: Brons in een geniale tijd: 49,99s!

Succesvol zonder hordes
Diverse NK-medailles op de hordenummers hangen bij Janke Strijp boven haar bed, maar op zaterdag liep het niet geweldig. Ook zeker niet slecht: met 8,97s in de halve finale van de 60 meter horde bleef ze slechts een honderdste boven haar pr. Maar de flow was er niet. Het bleek ook in de warming-up zoeken naar de juiste timing en onbewust kwam ze steeds wat te dicht bij de hordes uit. 9,01s was in de finale goed voor ‘slechts’ een zevende plaats. Het antwoord voor de ietwat haperende races kwam een dag later: Janke is gruwelijk veel sneller geworden. In de series van de sprint noteerde Janke al een nieuwe toptijd: 7,95s (was 8,00s) en in de halve finale dook ze daar nog eens ruim onder: 7,87s. Ineens was Janke een van de gegadigden voor het podium, ook al voelde ze zich met lichte koorts gedurende de dag steeds minder fit. Na een voor haar doen matige start beet Janke zich vast in de snelle dames naast zich en kwam er toch nog een medaille: brons in 7,89s!

Andere toppers
Eerstejaars A-junior Stein Glastra liep op zaterdag een zeer verdienstelijke  2:02,08s op de 800 meter, goed voor een twaalfde plaats in het veld. Justine Zwier speelde het klaar om met haar verkeerde been een persoonlijk record te springen in de zandbak: 4,94m. Als de aanloop zorgvuldiger wordt gaat ze duidelijk over de 5 meter vliegen. Het hoogspringen van Racquelle Biezen verliep tot en met 1,55 meter vlekkeloos en op 1,60 leek ze er al geheel overheen tot een kuit roet in het eten gooide. Daarna sloeg de hoogtevrees toe. Ze bewaart de grotere hoogtes dus voor het buitenseizoen. Naseya Weinchard hinkte stapte en sprong naar 10,71m en dat resulteerde in een zevende plaats.

Met goud, viermaal brons en diverse finaleplaatsen was dit een ongekend NK junioren voor AV’23. Op naar het buitenseizoen! 

Bekijk hier alle uitslagen: NJK 2017