NK 2016 dag 4 – GOUD en BRONS

door Theo Danes

De slotdag van het NK gaf met twee medailles extra glans aan dit toernooi voor AV’23. Voor Sander Stok leek het ophalen van goud bij afwezigheid van Denzel Comenentia een formaliteit, maar het werd toch nog ongemeen spannend. De verrassende Etienne Orbons en Jasper Christiaan legden hem het vuur aan de schenen met worpen van in de 56 meter. Sander wierp 56,88 meter in de vierde ronde, dus de titel leek allerminst zeker. Maar in poging zes was het pleit beslecht, Sander pakte zijn tweede gouden plak op het NK. De laatste worp landde zelfs op de 60-meterlijn maar daarbij hield hij zijn voeten helaas niet binnen de ring. Voor medeslingeraar Jim van Oostrom liep de wedstrijd niet zoals gedroomd, hij werd vierde met 51,65m.

De tweede medaille, waar beslist niet op gerekend werd, kwam van Joshua Record. Zijn persoonlijk record op de hinkstapsprong stond op 14,08m, maar in de finale ging hij via 14,40m naar 14,50m en zelfs 14,65m! Met die laatste poging schoof hij zomaar het podium op: brons! Joshua benadert ook het clubrecord uit 1933 (14,69m) van Jan Blankers (inderdaad de man van..). Een andere topprestatie in de zandbak kwam van A-juniore Tara Yoro. Haar persoonlijk record in de kwalificatie (5,55m) werd maar liefst viermaal overschreden. De beste afstand 5,66m sprong ze zelfs tweemaal, goed voor een zesde plaats.
De snelle mannen van de 200 meter deden het allerminst slecht, maar de eindstrijd bleef buiten bereik. Jon Schouwenaar evenaarde vanuit baan 1 met 22,32 zijn persoonlijk record en bij Elvis Afrifa leek de vermoeidheid hem wat parten te spelen, al is 21,87s nog altijd verdraaid rap.